Pijn bij het vrijen

Waarom doet mijn baarmoeder pijn tijdens seks?

Gevraagd door: drs Laura Kuiper Bsc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (34 stemmen)

Pijn bij het vrijen kan worden veroorzaakt door verminderde zin in seks, verminderde vochtigheid van de vagina, afwijkingen van de schaamlippen zoals lichen sclerosus, candida-infecties, infecties van de baarmoeder(mond), een verzakking of endometriose.

Wat betekent het als je baarmoeder pijn doet?

Mogelijke oorzaken zijn infecties, aandoeningen van de eierstokken, gezwellen en cysten, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, aangeboren afwijkingen van de baarmoeder, hormonale stoornissen en endometriose.

Waarom doet mijn baarmoeder pijn na seks?

De diepe pijn kan ontstaan doordat de penis tegen de baarmoedermond aanstoot. Ook darmafwijkingen zoals een spastische dikke darm, obstipatie of gynaecologische aandoeningen (bijvoorbeeld endometriose) kunnen dit soort pijnklachten veroorzaken. Sommige vrouwen hebben buikpijn of bekkenbodempijn na de gemeenschap.

Hoe kan het dat het pijn doet tijdens de seks?

Oorzaken van pijn bij vrijen. Vaak komt pijn bij vrijen als u (nog) niet opgewonden genoeg bent. Uw vagina is dan niet vochtig genoeg en uw schaamlippen zijn nog niet dikker geworden. De spieren in uw bekkenbodem kunnen ook gespannen zijn.

Kan je baarmoeder beschadigen door seks?

Gemeenschap kan geen schade veroorzaken aan de ongeboren baby. Alleen wanneer er sprake is van bloedverlies of gebroken vliezen wordt vrijen afgeraden. Tijdens of na het vrijen kan de baarmoeder hard worden (buikpijn), doordat deze bij een orgasme samentrekt. Dit is geen reden tot ongerustheid.

41 gerelateerde vragen gevonden

Waarom op onderbuik duwen tijdens seks?

- Duw tijdens de penetratie lichtjes op de onderbuik van de vrouw. Dit zorgt voor extra stimulatie in de vagina, o.a. in de G-spot. 58% van de vrouwen geeft aan dat ze het erg lekker vinden wanneer deze druk erbij komt.

Hoe weet je of er iets mis is met je baarmoeder?

Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: Veranderingen in de vaginale afscheiding; Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om; Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.

Kan de gynaecoloog zien dat je seks hebt gehad?

Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.

Hoe voelt een verzakking van de baarmoeder?

Verzakking van de baarmoeder of vaginatop

U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.

Is het normaal om je baarmoeder te voelen?

Je kan de baarmoederhals met je vingers in de vagina voelen op ongeveer 10 centimeter naar binnen als een kleine, beetje harde bobbel die terugveert bij aanraking. Het voelt wat aan zoals wanneer je tegen het uiteinde van je neus duwt.

Waarom trekt mijn baarmoeder samen?

Wanneer je ovuleert, komt er prostaglandine vrij, een hormoon waardoor je lichaam pijn aankan. Je kan dan pijn voelen bij je baarmoeder, terwijl je nog niet ongesteld bent. Bij het vrijkomen van dit hormoon kunnen je baarmoederspieren samentrekken, waardoor je kramp in je onderbuik krijgt.

Hoe weet je dat je een vleesboom hebt?

Wat zijn symptomen van een vleesboom? Vaak geven vleesbomen weinig klachten maar mogelijk krijgt u toch last van: Overmatig bloedverlies wat kan zorgen voor bloedarmoede en waardoor u kortademig bent; menstruatiepijn; een drukkend gevoel in de buik, laag in de rug of klachten bij het plassen of vrijen.

Hoe herken je baarmoederhals problemen?

De klachten bij baarmoederhalskanker kunnen zijn:
 • bloed uit uw vagina als u niet ongesteld bent.
 • slijm uit uw vagina dat er anders uitziet dan normaal. Het slijm is bijvoorbeeld bruin of zwart-rood.
 • bloed uit uw vagina tijdens of na het vrijen.
 • bloed uit uw vagina terwijl u al in de overgang bent geweest.

Wat zijn de symptomen van baarmoederontsteking?

Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben:
 • pijn onderin je buik.
 • koorts (38 graden of hoger)
 • er komt meer vocht/slijm (afscheiding) uit je vagina.
 • het vocht/slijm uit je vagina heeft een andere kleur dan normaal.
 • pijn bij het vrijen.
 • je voelt je ziek.

Welke leeftijd een verzakking?

Hoe vaak komen de klachten van de verzakking voor? Verzakkingen komen vooral op oudere leeftijd voor, maar soms hebben ook jongere vrouwen er last van. Zo bezoeken 2,5% van de vrouwen van 45 tot 65, en 7,7% van de vrouwen van 65 jaar en ouder de huisarts, in verband met een verzakking.

Hoe kan je weten of je nog maagd bent?

Het maagdenvlies scheurt altijd bij de eerste keer vaginale seks en geeft dan bloedverlies. Het bloedverlies dat bij de eerste keer seks kan optreden, ziet er anders uit dan ander bloedverlies. Jongens/ mannen kunnen voelen of je nog maagd bent. Aan het maagdenvlies kun je zien of je nog maagd bent.

Kun je nat worden als je ongesteld bent?

'Menstruatie kan een bijzonder goede tijd zijn voor seks onder de douche omdat je minder snel opnieuw glijmiddel moet aanbrengen, dat snel onder de douche kan wegspoelen. ' Daarover gesproken: bij deze 4 seksstandjes voor onder de douche.

Waarom bloed ik tijdens de seks?

Bij een contactbloeding heb je last van bloedverlies tijdens of na het vrijen. Veel voorkomende oorzaken zijn vaginale droogheid, een ontsteking aan de baarmoedermond of wondjes door bijvoorbeeld ruig seksueel contact of een ontmaagding. Vaginaal bloedverlies kan worden veroorzaakt door chlamydia.

Hoe voelt een cyste baarmoeder?

De cysten geven meestal geen klachten. Soms ontstaat een drukgevoel of pijn in de onderbuik. Door druk op de blaas moet je vaker plassen. Wanneer de cyste gedraaid zit of openscheurt, kan dit hevige pijn uitlokken.

Kan je zelf je baarmoeder voelen?

Je kunt die zelf voelen. Ga met een vinger diep in je vagina. Helemaal achterin de vagina ligt de baarmoederhals. Het voelt aan als een harder, gevoelloos stuk.

Wat zijn de symptomen van een vleesboom in de baarmoeder?

Symptomen Vleesboom in de baarmoeder
 • een drukkend gevoel in uw onderbuik (met druk op de blaas of de endeldarm);
 • lage rugpijn;
 • langdurige menstruaties met veel bloedverlies;
 • hevige menstruaties;
 • (hevige) buikpijn.

Hoe zorg je ervoor dat seks geen pijn doet?

Algemene adviezen. Neem de tijd voor het vrijen, zorg dat je voldoende opgewonden bent en dat je je op je gemakt voelt bij elkaar. Ontspannen zijn is ook een belangrijke voorwaarde om pijnvrij te kunnen vrijen. Ontspanningsoefeningen kunnen hierbij helpen.

Waarom pijn tijdens Doggy?

Pijn bij de ingang van de vagina

De vaginawand is onvoldoende doorbloed en niet vochtig genoeg. De huid bij de opening van de van de vagina raakt dan gemakkelijk geïrriteerd door het 'schuren' van de penis. Een andere oorzaak van pijn bij de vagina-opening kan zijn dat je onbewust de bekkenbodemspieren aanspant.

Hoeveel seks heeft een man nodig?

Heteroseksuele, vrijgezelle mannen hebben gemiddeld zo'n 63 keer per jaar seks en een heteroseksuele vrouw nét iets minder vaak: 55 keer per jaar.

Kun je een vleesboom zien op een echo?

Hoe weet ik dat ik een vleesboom heb? Meestal worden vleesbomen toevallig ontdekt bij een onderzoek voor iets anders. Als de huisarts denkt dat u een vleesboom heeft, krijgt u meestal een echo via uw vagina. Daarop is te zien waar de vleesboom zit en hoe groot deze is.

Vorige artikel
Hoeveel ontbijtkoek zwanger?
Volgende artikel
Wie voert 13 weken echo uit?