Medicijnjournaal september 2019: item zwangerschap en depressie

Waarom depressief tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: prof. Kaylee Amalrada  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.6/5 (72 stemmen)

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen namelijk al last van kwaaltjes, zoals misselijkheid, hormonale veranderingen, verminderde eetlust, vermoeidheid, lusteloosheid en slechter slapen. Hierdoor kan depressie snel over het hoofd worden gezien, zowel door de zwangere vrouw als door de omgeving.

Kan je depressief worden door zwangerschap?

Veel nieuwe moeders (11%) krijgen te maken met een depressie voor, tijdens of na de zwangerschap. Zo'n 10% van de pas bevallen vrouwen in Nederland krijgt een depressie na de bevalling. Ook bekend als een postpartum of postnatale depressie.

Hoe herken je een depressie tijdens zwangerschap?

Je kunt somber zijn, het kind niet meer willen of van je lichaam vervreemd raken. Je denkpatroon, slaapritme en eetritme raken verstoord, en er ontstaan gevoelens van paniek en angst om gek te worden. Ook extreme prikkelbaarheid en fysieke klachten als misselijkheid en braken kunnen symptomen van een depressie zijn.

Wat te doen tegen stemmingswisselingen tijdens zwangerschap?

7 tips bij stemmingswisselingen
  1. Praat erover. Goede communicatie helpt. ...
  2. Vraag een time-out. Ga discussies uit de weg als je humeur slecht is. ...
  3. Neem je rust. Vermoeidheid en spanning kunnen op zich al voor geïrriteerdheid en emoties zorgen. ...
  4. Maak het niet erger. ...
  5. Eet gezond. ...
  6. Let op ijzer. ...
  7. Vertroetel jezelf.

Hoe ontstaat Zwangerschapsdepressie?

Korte nachten, een huilende baby en minder tijd hebben voor jezelf en elkaar kan een grote druk leggen op de relatie. Depressieve klachten kunnen het gevolg zijn. Daarnaast is er ook een biologische oorzaak voor het ontstaan van een postpartum depressie. Vlak na de bevalling wisselt de hormoonspiegel van de vrouw.

24 gerelateerde vragen gevonden

Heeft verdriet invloed op zwangerschap?

Naast dat het zonde is van je zwangerschap, kan een onbehandelde prenatale depressie ook negatieve gevolgen hebben voor de baby. Onderzoek heeft aangetoond dat als je depressieve klachten ervaart tijdens je zwangerschap, je kindje een grotere kans heeft op een laag geboortegewicht en vroeggeboorte.

Wat te doen bij depressie tijdens zwangerschap?

Behandeling en tips bij prenatale depressie
  1. Ben zo eerlijk mogelijk. Probeer zo open en eerlijk mogelijk te zijn over je depressieve gevoelens. ...
  2. Wacht niet af tot het vanzelf overgaat. Door je depressie op te kroppen, wordt de kans groter dat het probleem alleen maar groter wordt. ...
  3. Zoek steungroepen. ...
  4. Zoek hulp.

Wat merkt ongeboren baby van ruzie?

Je zult misschien merken dat je baby meteen schopt als er een hond hard begint te blaffen of wanneer je de blender aanzet. Het kan dan ook zijn dat je baby hiervan schrikt en er op deze manier op reageert! Van lage en harde tonen kan je baby vooral schrikken. Je kan hem dan gerust stellen door tegen hem te praten.

Waarom kan ik niet genieten van mijn zwangerschap?

Niet genieten door lichamelijke klachten

Sommige aanstaande moeders zijn echt 9 maanden misselijk en houden weinig binnen. Maar je kunt ook veel last hebben van bijvoorbeeld je bekken of je rug of erg vermoeid zijn. Een zwangerschap vergt veel van je lichaam en soms kun je daardoor gewoon minder aan.

Waarom is stress slecht voor de baby?

Landurige stress is naast super vervelend voor jezelf ook nadelig voor de ontwikkeling van je baby in de baarmoeder: verhoogd risico op slechte groei van de baby in de baarmoeder. Doordat er minder zuurstof en voedingstoffen naar de baarmoeder gaan kan je baby minder goed groeien.

Wat zijn de symptomen van een depressie?

Wat zijn de verschijnselen van een depressie?
  • U voelt zich schuldig, overbodig of waardeloos.
  • U voelt zich onrustig en snel geïrriteerd. Of juist traag en sloom.
  • U bent besluiteloos en/of kunt zich niet goed concentreren.
  • Het eten smaakt niet meer. Of u wilt juist extra veel eten. ...
  • U bent moe. ...
  • U vindt het leven zwaar.

Wat doet stress met je ongeboren kind?

Mogelijke gevolgen voor de baby

Zo kan je baby minder goed groeien, omdat hij minder zuurstof en voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast wordt in de wetenschap langdurige stress gekoppeld aan vroeggeboorte en in sommige gevallen aan een laag geboortegewicht.

Welk trimester stemmingswisselingen?

Wanneer stemmingswisselingen? De meeste vrouwen krijgen in het eerste trimester voor het eerst last van moodswings, zo tussen de 6e en 10e week. Hierna zal het waarschijnlijk weer wat minder worden in het tweede trimester, waarin ook andere kwaaltjes en klachten minder zullen worden.

Hoe snel emotioneel zwangerschap?

De stemmingswisselingen merk je voornamelijk in het eerste trimester van je zwangerschap. Het toppunt bevindt zich tussen de 6e en de 10e week. Hierna lukt het je lichaam steeds beter om zich aan de hormonen aan te passen en krijg jij zelf ook je emoties beter onder controle.

Kan je depressief worden van hormonen?

In de overgang verandert het lichaam doordat de eierstokken minder hormonen oestrogeen gaan produceren. De hormonen moeten in die periode een nieuw evenwicht zoeken. Dat zorgt voor allerlei symptomen en klachten en kan ook zorgen voor depressieve klachten. Dit ziektebeeld noemen we depressie en overgang.

Hoe ervaart een man de zwangerschap?

Vaders hebben ook zwangerschapssymptomen.

Als hun vrouw zwanger is, gaat bij de man het testosteronniveau omlaag, maar ze ervaren ook andere zwangerschap symptomen, zoals ochtendmisselijkheid en slapeloosheid.

Waarom huilen zwanger?

Heb je plotselinge huilbuien waarvoor je geen enkele verklaring kunt geven en ben je snel geïrriteerd? Het hoort er allemaal bij: hormonen zijn hiervan de oorzaak. Je emoties worden erg versterkt door je zwangerschap. Als de negatieve emoties overheersen, is het belangrijk dat je dit bespreekt met je verloskundige.

Hoeveel invloed heeft stress op zwanger worden?

Hoewel het niet prettig is om stress te hebben, heeft dit volgens onderzoeken weinig invloed op de kans om zwanger te worden. Een vruchtbaarheidsbehandeling is voor het stel dat dit ondergaat vaak zwaar. In de meeste gevallen brengt dit een bepaalde mate van stress met zich mee.

Wat moet je doen als je je baby niet voelt?

Tot 24 weken

Niet alle vrouwen voelen dagelijks leven in hun buik. Heb je na 24 weken je baby nog nooit gevoeld? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Die luistert naar de harttonen van je kind.

Wat doet schreeuwen met een baby?

Ook hebben ze meer kans op een depressie en concentratiestoornissen. Baby's van moeders die vaak schreeuwen toen ze huilden, bleken op hun vijfde of zesde een hogere bloeddruk te hebben dan baby's van moeders die dat niet hadden gedaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.

Wat vind baby in buik fijn?

Vanaf ongeveer 23 weken kan je baby gaan reageren als je je hand zachtjes op de buik legt, de kans is groot dat hij naar je hand toekomt en er tegen schopt. Als hij niet reageert kan het zijn dat hij slaapt, probeer het dan later nog eens. Ook leuk is om je baby in de buik te wiegen.

Wat is slecht voor foetus?

Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose. Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap.

Hoe heet depressie na zwangerschap?

Postpartum (postnatale) depressie, wat is het? Sommige vrouwen ontwikkelen enkele weken of maanden na de bevalling een depressie. We noemen dit een postpartum depressie (ook wel postnatale depressie genoemd).

Waarom vergeetachtig tijdens zwangerschap?

Je lichaam maakt tijdens de zwangerschap een grote hoeveelheid progesteron aan. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat je hersenen minder of trager actief zijn. Vooral op het deel van de hersenen waar herinneringen worden opgeslagen en worden opgehaald. Dit heeft ook effect op je concentratievermogen.

Welke week het meest moe zwanger?

Veel zwangere geven aan de eerste weken van de zwangerschap hondsmoe te zijn geweest, maar na een week of 14-16 hebben ze het gevoel dat ze de hele wereld weer aan kunnen. Moeheid in het begin hoort erbij, later is het vaak een teken dat je te veel hooi op je vork neemt!

Vorige artikel
Waarom maar 2 uur in Maxi-Cosi?
Volgende artikel
Wat is de beste vitamine B12?