Vaste voeding voor je baby? - Deel 2: De eerste baby hapjes | Voedingscentrum

Wat mag je baby eten?

Gevraagd door: Dex Zhang PhD  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (42 stemmen)

Als je baby tussen de 4 en 6 maanden is, kun je beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Deze oefenhapjes komen nog niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding. Je kunt bijna alle gezonde producten geven, zoals groente, fruit, aardappelen, vis en pap.

Wat mag je een baby niet geven?

Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren

Dat doodt namelijk de bacteriën. Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.

Welke groente niet onder 1 jaar?

Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is.

Wat mag baby van 7 maanden niet eten?

Sommige voedingsmiddelen kan je je baby van 7-9 maanden beter nog niet geven:
 • Zuivel. Borstvoeding en opvolgmelk zijn precies afgestemd op de behoeftes van je kindje. ...
 • Voedsel met verslikkingsgevaar. ...
 • Zoete producten en toegevoegde suikers. ...
 • Zoute producten en verzadigde vetten. ...
 • Honing.

Wat mag een baby van 6 maanden?

Vanaf 6 maanden heeft je kindje vaste voeding ook echt nodig naast de borst- of flesvoeding. Je kindje mag bijna alle gezonde producten eten die je zelf ook eet. Maar sommige dingen kun je beter nog niet geven aan je baby, zoals rauw vlees, rauwe vis of rauw ei, leversmeerworst of leverpaté, kaas en honing.

39 gerelateerde vragen gevonden

Hoe geef je brood aan baby 6 maanden?

Tussen 4 en 6 maanden kun je je baby een stukje brood geven zonder korst. Maar geef je baby pas brood zonder korst als hij gewend is aan oefenhapjes en ook wat grovere hapjes kan eten. Doop de boterham eventueel in moedermelk of flesvoeding om het wat zachter te maken.

Hoeveel kg is een baby van 6 maanden?

Wanneer ze 6 maanden oud zijn, wegen baby's gemiddeld tussen 6 en 9 kg. Hun groei verloopt wat trager in tegenstelling tot de eerste maanden en ze zijn meestal tussen de 62 en 72 cm groot.

Wat mag een baby op brood eten?

Overdrijf er niet mee en kies beleg dat geschikt is voor baby's:
 • geplet vers fruit (bv. meloen of banaan)
 • vruchtenmoes zonder suiker (bv. appelmoes)
 • groentemousse (wortelmousse)
 • ei of gekookte vis (fijngeplet)
 • hummus of notenpasta (zelf bereid, zonder extra toevoegingen zoals kruiden en/of suiker)

Welk fruit mag een baby niet?

Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.

Hoe geef je komkommer aan baby?

U kunt komkommer gaar en gemixt serveren vanaf 9 maanden. Om als rauwkost te geven dient u te wachten totdat u kindje 12 maanden is. Het wordt natuurlijk aanbevolen om advies te vragen aan uw behandelend arts, voordat u nieuwe ingrediënten aan uw kindje geeft.

Wat voor yoghurt mag een baby?

Vanaf 8 maanden mag je kind een klein beetje naturel magere of halfvolle yoghurt, zolang borstvoeding of opvolgmelk tot 1 jaar maar de grootste zuivelbron blijft. Een klein schaaltje naturel yoghurt met een beetje geprakt fruit erdoor is een gezond toetje voor je kind, maar hoeft niet.

Welke leeftijd Pate?

Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven. Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes. De veilige hoeveelheid per dag loopt langzaam op naar de veilige hoeveelheid voor volwassenen (3.000 microgram per dag).

Welke thee is goed voor baby?

In kruidenthee zoals kamille, rooibos, munt, kamille en verveine, of thee gemaakt van alleen fruit, zit sowieso geen cafeïne. Wissel over de dag (kruiden)thee af met water en melk. Geef baby's tot 1 jaar liever geen thee met kaneel, venkel of anijs, en niet meer dan 1 kopje thee met zoethout per dag.

Wat mag een kind onder 1 jaar niet eten?

Wat mag een dreumes niet eten?
 • Rauwe producten. Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of rauw ei. ...
 • Producten met veel zout. In vleeswaren, kant-en-klare sauzen en sommige snacks zit veel zout. ...
 • Kaas. ...
 • (Smeer)lever(worst) en paté ...
 • Wit brood. ...
 • Vitaminepillen. ...
 • Roomboter.

Welke groente en fruit mag een baby niet?

Spinazie, andijvie, bietjes, sla en venkel zijn nitraatrijke groenten. Nitraat kan tijdens het bewaren en opwarmen veranderen in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn. Geef je baby daarom niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.

Waarom mag een baby geen zuivel?

Tot 1 jaar kan een baby niet voldoende ijzer en goede vetten uit vaste voeding en koemelk halen. Daarom geef je borstvoeding of kunstvoeding afgestemd op wat het lichaam van een baby nodig heeft. In koemelk zitten minder ijzer en goede vetten en meer eiwitten dan in borst- of kunstvoeding.

Hoe geef je banaan aan baby?

Je kan bananen zowel prakken als in stukjes snijden. Als je kindje door de eerste fase heen is en geen gepureerd voedsel meer hoeft te eten, kun je de Chiquita bananen iets minder fijn prakken. Als je kindje ongeveer negen maanden oud is, kun je kleine stukjes banaan aan de puree toevoegen.

Waarom appel koken voor baby?

Voor een baby van 4-6 maanden moeten de hapjes echt helemaal glad gepureerd zijn, zo went je baby rustig aan structuur. Het geheim om een appelhapje helemaal glad te krijgen, is het voorkoken van appel. Door het voorkoken behoudt je hapje ook een aantrekkelijke kleur.

Hoe geef je pindakaas aan baby?

Belangrijk: wekelijks minimaal 10 gram pindakaas aanbieden, dat is gelijk aan 3 theelepels. De pindakaas door de babyvoeding roeren of op een boterham smeren. Vaker of meer mag ook. Hoe lang dit wekelijks moet is onbekend; het advies is om dit minimaal tot de leeftijd van 1 jaar vol te houden.

Hoe geef je een baby ei?

Ei kun je gekookt of geroerbakt geven. Begin met een half theelepeltje ei door het warme hapje. Als dit goed gaat kun je het langzaam uitbreiden. Geef daarna, in ieder geval het eerste jaar, minimaal 1x in de week een half ei.

Welke smeerkaas voor baby?

Ook smeerkaas is voor jonge kinderen te zout. Te veel zout is belastend voor de nieren van een jong kind, hierdoor kan er nierschade ontstaan waar je kind later last van kan krijgen. Wil je toch graag kaas of smeerkaas geven aan je kind? Kies dan voor speciale zoutarme 30+ kaas of zoutarme smeerkaas.

Welke smeerworst baby?

(Smeer)kaas en smeerleverworst worden tegenwoordig vaak afgeraden in het eerste jaar, vanwege de hoeveelheid zout en vooral de vitamine A in smeerworst. Er zijn wel speciale varianten voor kinderen verkrijgbaar (bijvoorbeeld ERU smeerkaas voor kids) of je kiest voor vegetarische smeerleverworst!

Kan een baby van 6 maanden staan?

Na ongeveer 7 maanden zou het kunnen dat je baby gaat beginnen met zichzelf optrekken aan een stoel of tafel. Na ongeveer 10 maanden kan je baby dan ook blijven staan. Als je een box hebt, kan dit helpen bij het leren staan. Je kindje kan zich dan aan de spijlen van de box optrekken en zich daardoor laten ondersteunen.

Welke leeftijd verlatingsangst baby?

Baby's en dreumesen kunnen angstig worden en gaan huilen als hun ouders weggaan. Dit heet scheidingsangst en dat is een normale reactie. Scheidingsangst begint meestal vanaf zes maanden en kan doorgaan tot in het derde levensjaar. Hoe lang het duurt verschilt per kind.

Welke leeftijd loopstoeltje?

Gebruik een loopstoeltje alleen voor kinderen die zelfstandig tot zithouding kunnen komen (7 à 8 maanden), maar nog niet kunnen lopen. Stop in ieder geval met het gebruik als je kind zich met zijn voetjes verticaal kan afzetten tegen de grond of met de voetjes bij de rand van het frame kan komen.

Vorige artikel
Is banaan goed om te slapen?
Volgende artikel
Kan een garnaal in koud water?