Folate deficiency | What are the symptoms of low folic acid? | Harmful effects of Folate deficiency

Waardoor daalt het foliumzuurgehalte?

Gevraagd door: bc. Kayleigh Koç  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.9/5 (5 stemmen)

Oorzaak van een deficiëntie is meestal onvoldoende inname via de voeding, maar ook alcoholabusus en interactie met bepaalde medicatie (trimethoprim, methotrexaat, fenytoïne) spelen een rol.

Wat is de oorzaak van foliumzuur tekort?

Mogelijke oorzaken van een tekort aan foliumzuur zijn onder andere: voeding met te weinig foliumzuur, bepaalde leverziekten, verstoring van de opname in de darm door een darmziekte, zwangerschap, borstvoeding, alcoholisme, nierdialyse en als gevolg van bepaalde medicijnen.

Wat zijn de klachten bij foliumzuur tekort?

Een tekort aan foliumzuur kan de volgende klachten veroorzaken:
  • vermoeidheid.
  • darmstoornissen.
  • bloedarmoede.
  • verminderde eetlust.
  • gewichtsverlies.
  • verhoogde gevoeligheid voor infecties.

Wat te doen bij te weinig foliumzuur?

Foliumzuur tekort voorkomen of aanvullen

De beste manier om een tekort aan foliumzuur aan te vullen is door je inname van folaat uit voeding te verhogen. Een Brain Food-voedingspatroon dat rijk is aan groente, fruit en peulvruchten zal je natuurlijke behoefte aan foliumzuur ruimschoots vervullen.

Welke voeding heeft veel foliumzuur?

Bronnen van foliumzuur

Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

22 gerelateerde vragen gevonden

Welk fruit bevat veel foliumzuur?

Foliumzuur komt in de vorm van folaat voor in heel wat groenten. Het zit vooral in groene (blad)groenten zoals andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli. Ook sommige fruitsoorten bevatten foliumzuur bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Hoe krijg je meer foliumzuur?

Foliumzuur is vitamine B11. Het zit bijvoorbeeld ook in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten. Voor de zwangerschap heb je extra van deze vitamine nodig. Slik elke dag foliumzuur tot je 10 weken zwanger bent.

Kun je moe worden van foliumzuur?

Een van de beruchtste tekenen van een foliumzuurtekort is vermoeidheid. Dit komt doordat foliumzuur nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bij een tekort aan deze vitamine kan je bloed minder zuurstof transporteren.

Wat doet foliumzuur bij ouderen?

Foliumzuur is essentieel voor de synthese van nucleïnezuren (DNA, RNA) en dus voor normale celgroei en –replicatie. Foliumzuur wordt voornamelijk opgeslagen in de lever. Foliumzuurdeficiëntie komt bij 5-10% van de ouderen voor. Macrocytaire anemie kan zich reeds na 4-5 maanden voordoen.

Welke medicijnen veroorzaken foliumzuur tekort?

Een tekort aan foliumzuur kan ontstaan:
  • Bij gebruik van methotrexaat een medicijn tegen reuma, psoriasis en de ziekte van Crohn. ...
  • Bij langdurig gebruik van bepaalde medicijnen tegen epilepsie, zoals fenytoïne of fenobarbital.
  • Bij bepaalde darmziektes, waarbij de darmen minder foliumzuur uit het voedsel kunnen opnemen.

Welke ziektes veroorzaken B12 tekort?

Een vitamine B12 tekort kan veel verschillende oorzaken hebben:
  • Pernicieuze anemie. ...
  • Infectie met de Helicobacter pylori-bacterie. ...
  • Een verminderde inname van vitamine B12. ...
  • Operatie laatste deel dunne darm. ...
  • Bacteriële overgroei in de dunne darm. ...
  • Maagoperatie waarbij (een groot deel) van de maag verwijderd wordt.

Kun je te veel foliumzuur slikken?

Wat voeding betreft kan een 'overdosis' foliumzuur voor zover bekend geen kwaad. Maar de vorm van foliumzuur die in tabletten zit, heeft bij hoge inname wel een vervelende bijwerking: die kan een vitamine B12-tekort maskeren.

Wat betekent foliumzuur bij bloedonderzoek?

Wat meten we en waarom? We meten de hoeveelheid foliumzuur in uw bloed. Meestal wordt de bloedtest aangevraagd als uit eerder onderzoek is gebleken dat er sprake is van een speciale vorm van bloedarmoede, waarbij de rode cellen zijn vergroot (macrocytaire anemie).

Is foliumzuur vitamine D?

Foliumzuur is vitamine B11. Het zit bijvoorbeeld ook in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten.

Waarom B12 met foliumzuur?

Vitamine B12 is, samen met vitamine B11 (Foliumzuur), nodig voor de vorming van rode bloedcellen en de synthese van het DNA. Vitamine B12 ondersteunt ook het functioneren van het centrale en perifere zenuwstelsel. Het is interessant te onderzoeken hoe vitamine B12 precies werkt in het lichaam.

Hoe lang mag je foliumzuur innemen?

je mag met foliumzuur stoppen als je 10 weken zwanger bent, maar langer slikken mag ook. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een grote groep zwangeren niet genoeg foliumzuur opnemen uit de voeding gedurende de hele zwangerschap.

Hoe lang mag ik foliumzuur innemen?

Hoe lang blijf je foliumzuur innemen? Je moet foliumzuur blijven innemen tot een zwangerschapsduur van minstens twaalf weken. Zodra je zwanger bent, kan je ook overschakelen naar een multivitaminepreparaat voor zwangere vrouwen waarin het foliumzuur al is verwerkt.

Is het erg als je geen foliumzuur slikt?

Foliumzuur en zwanger

Neem foliumzuur gedurende de eerste trimester van je zwangerschap in (totdat je 10 à 12 weken zwanger bent). Na de eerste drie maanden heeft het geen zin meer om extra foliumzuur te slikken, maar het is ook niet schadelijk.

Waar wordt foliumzuur opgenomen?

De opname van foliumzuur is afhankelijk van de zuurgraad (pH) binnen het jejunum (optimaal 6). Een stijging van de pH tot 6.3 vermindert de biologische beschikbaarheid met meer dan 30%, wat relevant is in verband met veelvoorkomende pH-problematiek van het maag-darmkanaal bij de westerse mens.

Wat zijn de bijwerkingen van foliumzuur?

Foliumzuur is ook aanwezig in ons dagelijkse voedsel en veroorzaakt daarom zelden bijwerkingen. Bij minder dan één op de duizend patiënten ontstaat koorts of overgevoeligheid met huiduitslag. Zeer zelden treden maagdarmklachten op.

Welk fruit moet je iedere dag eten?

Alle vers fruit is gezond.

Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …

Welk moment van de dag foliumzuur innemen?

Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.

Wat is de functie van foliumzuur?

Foliumzuur is een vitamine die nodig is voor de groei en goede werking van je lichaam. Verder is het belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. De vitamine draagt namelijk bij aan de groei en ontwikkeling van de baby.

Volgende artikel
Hoe baby slapen bij warm weer?