Zoek je hulp voor jouw kind?

Waar zoek ik hulp voor mijn kind?

Gevraagd door: dr. Jort Mater  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.2/5 (3 stemmen)

U kunt hulp vragen voor uw kind door:
  • een afspraak te maken met uw huisarts,
  • of naar een wijkteam toegaan. Het wijkteam vindt u bij de gemeente. In het wijkteam zitten verschillende hulpverleners, zoals psychologen en sociaal werkers.

Waar kun je terecht als je je zorgen maakt over een kind?

Bij Veilig Thuis kunt u (anoniem) advies vragen of een melding doen. 'Veilig Thuis' is 24 uur per dag bereikbaar op 0800-2000. U wordt automatisch doorgeschakeld naar 'Veilig Thuis' in uw eigen regio. Als er al jeugdbescherming is betrokken bij het kind, kunt u uw zorgen ook melden bij de jeugdbeschermer.

Welke jeugdinstellingen zijn er allemaal?

Welke vormen van jeugdhulp zijn er?
  • Ambulante jeugdhulp van het lokale team.
  • Begeleiding thuis bij problemen in het gezin (ambulante jeugdhulp)
  • Pleegzorg (hulp door pleegouders)
  • Jeugdzorgplus (hulp voor jongeren met ernstige problemen)
  • Hulp in een instelling voor jeugd- en opvoedhulp.

Wat als je kind geen hulp wil?

Benoem dat je graag wilt dat je kind zich fijn voelt en dat jij je ook prettig wilt voelen. Laat het kind meedenken om tot een oplossing te komen. Leid het kind even af. Het kan ook helpen om je kind even helemaal op andere gedachten te brengen: neem even de tijd om een spelletje te spelen.

Waar kun je terecht met opvoedvragen?

Een opvoedingswinkel/-punt is een plek waar je terecht kan met kleine of grote vragen over de opvoeding van kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar.

22 gerelateerde vragen gevonden

Is het verplicht om naar het consultatiebureau te gaan?

Je bezoeken aan het consultatiebureau in de eerste vier jaar na de geboorte zijn gratis en niet verplicht. Je wordt uitgenodigd op een locatie bij jou in de buurt. Hier is een team aanwezig dat de ontwikkeling en de groei van je kind volgt en waar jij terecht kunt met jouw vragen als je hier behoefte aan hebt.

Wat is het groeiboekje?

Na de geboorte van je baby krijg je van het consultatiebureau het Groeiboek plus andere nuttige brochures. Het Groeiboek wordt vaak het 'groene boekje' genoemd. Hierin worden alle aspecten van de gezondheid en ontwikkeling van je kind bijgehouden.

Hoe motiveer je een lui kind?

8 Manieren om je kind te motiveren
  1. Stimuleer optimisme. Om je kind te helpen, kun je je als ouder richten op oplossingen van problemen. ...
  2. Stimuleer doorzettingsvermogen. ...
  3. Leer je kind omgaan met faalervaringen. ...
  4. Stimuleer interesses. ...
  5. Vier prestaties. ...
  6. Maak successen mogelijk. ...
  7. Bespreek voordelen. ...
  8. Sluit aan bij de leerstijl.

Hoe krijg je je kind het huis uit?

Zo krijg je een kind het huis uit

Je bent geen slechte ouder wanneer je vindt dat je kind beter ergens anders kan gaan wonen. Liever deze keuze maken dan dat het straks helemaal uit de hand loopt. Overleg met je kind en vraag of deze op zichzelf wil gaan wonen. Jullie kunnen ook samen op zoek gaan naar een woning.

Wat doen als kind geen huiswerk wil maken?

Faalangst, stress of een leerachterstand kunnen je kind doen opzien tegen huiswerk. Wendy Peerlings: “Even pauzeren kan wonderen doen, maar wanneer huiswerk echt niet lukt, is stoppen soms de beste oplossing. De schooldag van je kind met 2 uur extra huiswerk verlengen, brengt nooit het gewenste resultaat.

Wat zijn de taken van Bureau Jeugdzorg?

De wettelijke taken van Bureau Jeugdzorg zijn: Indicatiestelling voor het verkrijgen van zorg, zowel jeugdzorg als zorg voor jongeren tot 18 jaar met psychische en/of psychiatrische problemen. Uitvoering van de taken van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.

Wat is een gesloten jeugdinrichting?

Gesloten jeugdzorg is een vorm van zorg waarin kinderen bijna geen vrijheid meer hebben. Het is een vorm van zorg waarin kinderen bijna geen vrijheid meer hebben en hulpverleners streng mogen ingrijpen.

Wat is een individuele voorziening Jeugdhulp?

Het gaat om kinderen en jongeren met bijvoorbeeld een (licht) verstandelijke beperking, lichamelijke beperking, chronische ziekte of psychiatrische aandoening, bijvoorbeeld autisme. Ondertoezichtstelling en voogdij zijn jeugdbeschermingsmaatregelen.

Waar doe je een zorgmelding?

Veilig Thuis is een regiecentrum Bescherming en Veiligheid. Iedereen die zich zorgen maakt over een kind, gezin of oudere kan hier aankloppen. Veilig Thuis is er voor iedereen. Voor kinderen, voor jongeren, volwassenen en ouderen.

Kunnen ze zomaar je kind afpakken?

Jeugdzorg kan een kind of jongere (tijdelijk) uit huis plaatsen, bijvoorbeeld bij ernstige mishandeling of verwaarlozing. Dit beslist een kinderrechter. Ongeacht of de ouders het daarmee eens zijn.

Wat is een zorgmelding?

Het doel van een zorgmelding is om snel hulp te organiseren wanneer een (gezins) situatie onveilig is. We bekijken eerst of er al hulp betrokken is bij u of uw gezin.

Hoe een meerderjarig kind uit huis zetten?

Komen ouders en kind na een minnelijke schikking tot een akkoord, of beslist de vrederechter in zijn vonnis dat het kind het huis moet verlaten, dan krijgt het kind een bepaald aantal dagen om de ouderlijke woonst vrijwillig te verlaten. Doet hij of zij dat niet, dan kunnen de ouders naar de deurwaarder stappen.

Is het strafbaar om je kind uit huis te zetten?

Kinderen jonger dan 18 jaar mag je uit huis zetten, maar hieraan zijn strenge voorwaarden verbonden. De wet bepaalt dat je als gezaghebbende ouder voor je minderjarig kind onderdak moet verschaffen, maar niet dat dit in je eigen huis moet zijn. Op grond daarvan kun je je minderjarig kind de deur wijzen.

Kun je je meerderjarig kind uit huis zetten?

Zolang kinderen minderjarig zijn, kan je ze als ouder nooit de toegang van het ouderlijke huis verbieden. Ouders hebben de plicht om kinderen tot hun achttiende verjaardag op te voeden, te ondersteunen en te onderhouden. Dat wil niet zeggen dat er geen opties zijn wanneer een gezinssituatie onhoudbaar wordt.

Wat als je kind lui is?

Blijf praten.

Door interesse te tonen en zijn ideeën serieus te nemen, voelt je kind zich veilig en geliefd. Al laat hij dit misschien niet altijd merken. Geef je hem ook nog eens de ruimte om zijn eigen doelen te bepalen, dan zal hij zichzelf en zijn verantwoordelijkheden serieus gaan nemen.

Wat als je kind nergens zin in heeft?

Schenk aandacht aan je kind.

We zien vaak dat tieners zich niet meer 'gesteund' voelen door hun ouders, waardoor ze automatisch minder gemotiveerd zijn om dingen voor en met ze te doen. Ook al is je kind al iets ouder, soms heeft hij of zij dat beetje extra aandacht nodig. Wil je iets bereiken?

Hoe kan ik mijn tiener motiveren?

Check deze tips!
  1. Tip 1: Zoek de oorzaak. Het is goed om eens met je kind te praten over waarom hij/zij niet zo gemotiveerd is voor school. ...
  2. Tip 2: Bepaal samen de doelstellingen voor je kind. ...
  3. Tip 3: Werk met beloningen. ...
  4. Tip 4: Geef positieve feedback. ...
  5. Tip 5: Zorg voor een positief zelfbeeld. ...
  6. Tip 6: Ondersteun je kind.

Wat is een groeiboekje consultatiebureau?

Je krijgt een groeiboekje, waarin de ontwikkeling van je kindje wordt bijgehouden. De gegevens van het eerste onderzoek dat de jeugdverpleegkundige tijdens dit huisbezoek doet, worden ook in dit boekje ingevuld. Bij sommige consultatiebureaus worden de gegevens via een app of via een website bijgehouden.

Wat is een GroeiGids?

GroeiGids. Het platform dat (aanstaande) ouders inzicht geeft in de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van hun kind. Vanaf het moment van een kinderwens tot jongvolwassenheid. Een lange tijd, waarin zich steeds nieuwe vragen over opgroeien voordoen.

Hoe vaak bezoek consultatiebureau?

Je gaat in totaal ongeveer 13 keer naar het consultatiebureau. De eerste keer is je baby 4 weken oud, de laatste keer ongeveer 4 jaar.