Understanding Subdural Hematoma

Waar zit een subduraal hematoom?

Gevraagd door: Jill Wolzak  |  Laatste update: 30 november 2023
Score: 4.8/5 (51 stemmen)

Bij een chronische subdurale hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) binnen de schedel. De bloeduitstorting bevindt zich tussen het harde hersenvlees en de hersenen.

Hoe herken je een subduraal hematoom?

Diagnose. Bij het vermoeden van een subduraal hematoom wordt een CT-scan (röntgenopname) van de hersenen gemaakt. De bloeduitstorting is hierbij te zien als een witte of donkere, onregelmatige vlek tussen de hersenen en de schedel.

Waar bevindt zich de bloeding bij een epiduraal hematoom?

Bij een Epiduraal hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) tussen het harde hersenvlies en het schedelbot. Dat ontstaat als gevolg van een klap op het hoofd (bijvoorbeeld door een val van de fiets) waardoor een barst in de schedel wordt veroorzaakt.

Wat is kenmerkend voor een subarachnoïdale bloeding?

Een subarachnoïdale bloeding is een bloeding in de ruimte tussen de hersenen en de schedel (de subarachnoïdale ruimte). Deze bloedingen ontstaan doordat een zwakke plek in de wand van een slagader aan de basis van de hersenen barst.

Wat is subcutaan hematoom?

Het Latijnse woord voor bloeduitstorting is hematoom. Men spreekt zowel over bloeding als hematoom. Een subduraal hematoom of subdurale bloeding zit tussen het harde hersenvlies (de dura mater) en het tweede vlies om de hersenen, het spinnenwebvlies (arachnoïda). Subduraal betekent onder het harde hersenvlies.

19 gerelateerde vragen gevonden

Hoe krijg je een subduraal hematoom?

De oorzaak van de bloeduitstorting is een verscheurde ader in de ruimte tussen het harde hersenvlies en het spinnenwebvlies. De bloeduitstorting verdringt het onderliggende hersenweefsel. De verscheuring komt door een val of een schok (bijvoorbeeld stoten) van uw hoofd.

Wat is een chronisch subduraal hematoom?

Hematoom is de vakterm voor een bloeduitstorting, terwijl subduraal wijst naar de ligging van de bloeduitstorting ten opzichte van de hersenvliezen. Chronisch betekent, in tegenstelling tot acuut, dat het hematoom niet ineens, maar langzaam is ontstaan. Het is dus al enige tijd (meer dan 2 weken) aanwezig.

Wat is de meest voorkomende oorzaak van een subarachnoïdale bloeding?

​​​Een subarachnoïdale bloeding is een plotselinge bloeding onder het hersenvlies. Meestal is komt dit door een gebarsten aneurysma. De zwakke plek is aangeboren, het aneurysma zelf ontwikkelt zich waarschijnlijk langzaam tijdens het leven.

Waar zit een SAB?

Wat is een SAB? Een SAB is een slagaderlijke bloeding in de ruimte tussen de hersenen en de schedel. De medische term voor deze ruimte is: 'subarachnoïdale ruimte' ('ruimte onder het spinnenwebvlies'), en hier bevindt zich het hersenvocht. Als één van de bloedvaten in deze ruimte stuk gaat, ontstaat er een bloeding.

Wat is acuut Subduraal hematoom?

Wat is een acuut subduraal hematoom? Bij een subduraal hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) in de ruimte tussen het harde hersenvlies en het spinnenwebvlies. Een subdurale bloeding neemt ruimte in binnen de schedel, ruimte die er eigenlijk niet is.

Wat is erger Subduraal of epiduraal hematoom?

In tegenstelling tot acute subdurale bloedingen gaan epidurale bloedingen minder vaak gepaard met (ernstig) bijkomende hersenbeschadigingen zoals hersenkneuzingen. De symptomen zijn hierdoor vaak minder hevig en kennen bij epidurale bloedingen een typisch beloop.

Hoe herken je epiduraal hematoom?

Bij een epiduraal hematoom zit er een bloeduitstorting tussen het buitenste harde hersenvlies (de dura) en het schedelbot. Het schedelbot heeft op die plaats een barst waarbij een slagader is gescheurd en is gaan bloeden.

Waar wordt epiduraal geplaatst?

Wat is een ruggenprik (epiduraal)?

We laten hierbij een katheter (dunne slang) achter in de zogenoemde 'epidurale ruimte' in de rug. Via deze katheter kunnen wij u de dagen na de operatie pijnstilling geven. U kunt met deze ruggenprik uw benen wel blijven bewegen, maar u zult mogelijk wat minder kracht ervaren.

Kan een hematoom gevaarlijk zijn?

Een onbehandeld hematoom kan soms complicaties met zich meebrengen. Zo is een hematoom in het brein vaak moeilijk te ontdekken. Klachten die kunnen ontstaan als gevolg van een hematoom in het brein zijn hoofdpijn, duizeligheid en spraakproblemen. In dat geval moet er een arts geraadpleegd worden.

Hoe voelt een hematoom aan?

Vaak is een bloeduitstorting zichtbaar als een blauwe plek op de huid. Na verloop van tijd verandert deze van kleur naar groengeel. Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen. Wanneer de bloeduitstorting dieper ligt (een onderhuidse bloeduitstorting), zie je geen verkleuring maar wel een zwelling.

Hoe voelt een hematoom?

Een cefaal hematoom zorgt voor een zwelling op het hoofd van het kind. Meestal zit de zwelling aan de zijkant en aan de achterkant van het hoofd. Deze zwelling voelt elastisch aan. De zwelling is direct na de geboorte nog klein, maar neemt toe in de eerste uren tot dagen na de geboorte.

Is een SAB een hersenbloeding?

Een hersenbloeding ontstaat als in de hersenen een aneurysma stuk gaat. Dat is een uitstulping in de wand van een slagader. Een hersenbloeding noemen we ook wel een subarachnoïdale bloeding, kortweg SAB.

Hoe herken je hersenstam symptomen?

Klachten na hersenstaminfarct
  • beperkt ziekte-inzicht.
  • aandacht- en concentratieproblemen.
  • beperkingen op het gebied van informatieverwerking.
  • problemen met plannen.
  • initiatiefloos.
  • apraxie.
  • verminderd taalbegrip en moeite met communiceren (afasie)
  • stemmingswisselingen / depressie en angst.

Hoe vaak komt een SAB voor?

De richtlijn heeft betrekking op de diagnostiek en behandeling van alle patiënten met een SAB. Een subarachnoïdale bloeding (SAB) is een ernstige vorm van beroerte, die bij ca 9 per 100.000 patiënten per jaar voorkomt.

Kan je een hersenbloeding krijgen van stress?

Uit een onderzoek onder inwoners van Copenhagen blijkt dat stress ook een oorzaak kan zijn van een hersenbloeding.

Kun je volledig herstellen van een hersenbloeding?

Ook als de bloeding uit zichzelf snel tot stilstand komt, is de prognose sterk wisselend. Het ziekbed kan lang zijn en ook tijdens deze periode is de mate waarin de patiënt herstelt moeilijk te voorspellen. Volledig herstel is mogelijk, maar ook ernstige invaliditeit kan het gevolg zijn.

Wat vergroot kans op hersenbloeding?

De allerbelangrijkste risicofactor voor hersenbloedingen is een hoge bloeddruk. Aan die risicofactor kan je vaak zelf wel wat doen, met name door niet te veel zout gebruiken en soms ook door medicijnen. Verder zijn op jongere leeftijd aangeboren bloedvatafwijkingen nog wel eens de oorzaak.

Kan een hematoom blijvend zijn?

Dit kan tijdelijk of blijvend zijn en in bijzondere gevallen kan een druk verlagende spoedoperatie noodzakelijk zijn. In zeer zeldzame gevallen kan een nabloeding levensbedreigend zijn. 2. Er kunnen oppervlakkige of diepe infecties optreden.

Kan een hematoom pijn doen?

Een bloeduitstorting kan eruit zien als begrensde plekken die er blauw uitzien en matig tot zeer veel pijn kunnen doen bij het aanraken van de plek. Na verloop van tijd worden de plekken van blauw-rood naar paars, bruin tot geel en vervolgens verdwijnen ze.

Hoe verdwijnt hematoom?

Hoe worden ze behandeld? Hematomen van de huid verdwijnen vanzelf en behoeven daarom niet behandeld te worden. Wanneer het trauma net is gebeurd kan door koeling vande huid (met koude compressen bijvoorbeeld) de zwelling worden beperkt.

Volgende artikel
Waarom stoelverhoger auto?