Wat zijn de voordelen en verschillen van thuisonderwijs?

Wat zijn de nadelen van thuisonderwijs?

Gevraagd door: dr. Yusuf Vink  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (41 stemmen)

De nadelen van Thuisonderwijs
Financiële gevolgen; thuisblijven om les te geven betekent ook dat je niet (of stukken minder) tijd over houdt om te werken. Te veel tijd samen; soms valt het ouders zwaar om 24 uur per dag met de kinderen te zijn zonder tijd voor zichzelf te hebben.

Waarom geen thuisonderwijs?

Thuisonderwijs vraagt veel van ouders

Het is veel intensiever dan wanneer je je kind gewoon naar school stuurt. Ook als ouder moet je je voortdurend ontwikkelen om je kind het juiste onderwijs te kunnen bieden. Thuisonderwijs geven kost heel veel tijd en toewijding.

Is thuisonderwijs goed?

Vrijwel alle onder- zoeken laten zien dat de effectiviteit van thuis- onderwijs boven redelijke twijfel verheven is. Kinderen die thuisonderwijs gekregen hebben, onderscheiden zich in hun schoolvorderingen èn in hun sociaal-emotionele ontwikkeling in positieve zin van hun op school onderwezen leeftijdsgenoten.

Is er controle op thuisonderwijs?

Er komt géén toezicht op ouders die thuisonderwijs geven. Als ouders in gebreke blijven, grijpt de Raad voor de Kinderbescherming in. Dat kan op basis van artikel 247 van het Burgerlijk Wetboek, dat ouders verplichtingen oplegt op het vlak van verzorging en opvoeding.

Kan je zomaar thuisonderwijs geven?

In drie uitzonderingsgevallen mag er thuisonderwijs gegeven worden: De eerste is als de ouders een trekkend bestaan leiden; De tweede is als er in de omgeving geen school is met jouw levensovertuiging; De derde is als het kind fysiek of psychisch niet in staat is om een school te bezoeken.

32 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de kosten voor thuisonderwijs?

Overigens, los van de directe kosten voor materialen bespaar je met thuisonderwijs de belastingbetaler flink geld: het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt namelijk (in 2018) gemiddeld € 6.900,- beschikbaar per leerling in het basisonderwijs en gemiddeld € 8.500,- per leerling in het voortgezet ...

Welke leerlingen volgen thuisonderwijs?

Huisonderwijs voor leerplichtige kinderen

Dat is geen schoolplicht. De meeste leerplichtige kinderen volgen les in een door de overheid erkende school, maar huisonderwijs is ook mogelijk. Je geeft zelf les of je doet een beroep op een privéleraar. Deze vorm wordt soms ook thuisonderwijs of onderwijs thuis genoemd.

Kan iedereen thuisonderwijs geven?

Thuisonderwijs is geen bij wet erkende vorm van onderwijs. In Nederland kennen we alleen onderwijs op of door een school. Er zijn daarom weinig mogelijkheden voor ouders om hun kind thuisonderwijs te bieden. Alleen als ouders en/of kinderen vrijgesteld zijn van de leerplicht, kunnen ze voor thuisonderwijs kiezen.

Hoe lang heeft een ziek kind recht op thuisonderwijs?

Er is éénmalig een medisch attest nodig voor chronische ziekte. Per 9 halve dagen afwezigheid heeft je kind recht op 4 uur onderwijs aan huis.

Kunnen docenten je telefoon afpakken?

Een leraar mag een telefoon niet van een leerling afpakken, maar hem alleen innemen door ernaar te vragen en de telefoon door de leerling zelf te laten overhandigen. Als de leerling blijft weigeren, kan de leraar in een uiterst geval dreigen met schorsing.

Waarom kiezen ouders voor thuisonderwijs?

De voordelen van Thuisonderwijs

Je kunt zelf het leertempo bepalen; helemaal toegespitst op de capaciteiten van je kind. Eigen controle over het curriculum; je kunt binnen de afgebakende richtlijnen zelf besluiten welk leerplan je jouw kind wilt aanbieden. Het laat je kind zien dat leren leuk is.

Hoe kom je van leerplicht af?

Einde leerplicht

De leerplicht duurt tot en met het einde van het schooljaar. Een kind dat 16 jaar wordt, moet het schooljaar dus eerst nog afmaken. Een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. Als een kind minimaal 12 volledige schooljaren naar school is geweest, is de leerplicht ook afgelopen.

Hoe begin je met thuisonderwijs?

Meld je kind digitaal aan voor huisonderwijs via het Loket Huisonderwijs(dit is een externe link) of maak gebruik van het formulier “Verklaring van huisonderwijs”. Onderteken dit formulier en bezorg die per post of e-mail. Een verklaring van huisonderwijs geldt voor 1 schooljaar, tot 31 augustus.

Wat als je kind weigert naar school te gaan?

Zoek contact met de school, zodat de docenten en vertrouwenspersoon op de hoogte zijn van de situatie en kunnen meedenken over een oplossing. Beloon het thuisblijven niet met bijvoorbeeld een dekentje op de bank of lekker eten. Blijf consequent en zeg elke schooldag opnieuw tegen je kind dat hij naar school moet gaan.

Welke redenen vrij van school?

Redenen voor bijzonder verlof zijn bijvoorbeeld: verhuizing. huwelijk of huwelijksjubileum van bloed- of aanverwanten. viering van ambtsjubileum van vader of moeder.

Kan mijn kind vrij krijgen van school?

Toestemming aanvragen bij directeur van de school

De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet. De directeur beslist of uw kind buiten schoolvakanties op vakantie mag.

Hoeveel dagen mag een kind afwezig zijn?

Leerlingen lager onderwijs mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn. Leerlingen zijn ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn: met een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig.

Hoeveel dagen mag een kind afwezig zijn op school?

Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.

Hoeveel uur per jaar mag je ziek zijn school?

Na de eerste 16 uur ongeoorloofde afwezigheid dient een vervolgmelding gedaan te worden zodra er binnen een periode van vier weken wederom 16 uur ongeoorloofd verzuim is opgebouwd. De school dient te melden, ongeacht of er een actie vanuit school of leerplichtambtenaar loopt.

Welke landen mag thuisonderwijs toegestaan?

In de meerderheid van de Europese landen (Ierland, Verenigd Koninkrijk, Canada, VS, Finland, Noorwegen, Vlaanderen, Frankrijk, Oostenrijk, België (Vlaanderen en Wallonië) is wettelijk sprake van 'thuisonderwijs'. Het geldt als gelijkwaardig alternatief voor schoolonderwijs waar alle ouders vrij voor kunnen kiezen.

Welke straffen mag de school geven en welke absoluut niet?

Lijfelijke straffen zijn bij wet verboden. In de onderwijswetten zijn verder geen regels over straffen vastgelegd. De school mag deze dus zelf opstellen. Een middelbare school moet de regels opnemen in het leerlingenstatuut en een basisschool in het schoolreglement.

Kan ik mijn kind thuis houden van school?

Uw kind mag niet thuisblijven zonder toestemming van de schooldirecteur of leerplichtambtenaar. De school moet zorgen voor een veilige omgeving waarin uw kind kan leren. Bespreek de situatie op school. Bijvoorbeeld met de vertrouwenspersoon of de directeur.

Hoe kan je thuis les krijgen?

Je ouders moeten een schriftelijke verklaring van huisonderwijs met alle bijbehorende informatie indienen bij het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Dat moet ten laatste op de 3de dag van het schooljaar. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan je later in een schooljaar nog kiezen voor huisonderwijs.

Kan mijn kind naar elke basisschool?

Is er geen plek op een openbare school? Dan zorgt de gemeente dat uw kind naar een andere openbare school kan. U kunt samen met de huisarts en de school een oplossing zoeken. In sommige gemeenten hebben de schoolbesturen afspraken gemaakt over de verdeling van kinderen over de scholen.

Is Homeschooling toegestaan in Nederland?

In Nederland is thuisonderwijs niet opgenomen in de wet. De mogelijkheden om hier thuisonderwijs te geven, zijn dan ook beperkt. Je vindt hier een overzicht van de wet- en regelgeving.

Volgende artikel
Is fietsen goed bij bekkenpijn?