Waar valt zwangerschapsuitkering onder?
Gevraagd door: Joep Koning | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.5/5 (32 stemmen)
Waar valt zwangerschapsverlof onder?
Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Voor de bevalling krijgt u zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. Na de bevalling krijgt u bevallingsverlof en een bevallingsuitkering. Uw werkgever vraagt voor u de zwangerschaps- en bevallingsuitkering in 1 keer aan.
Waaronder valt zwangerschapsverlof?
Als u in dienst bent bij een werkgever, dan heeft u bij zwangerschap recht op zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering (WAZO). Uw werkgever vraagt namens u de uitkering aan. UWV betaalt de uitkering meestal aan uw werkgever en uw werkgever betaalt gewoon uw loon door.
Waar heb je recht op als je zwanger bent?
Uw werkgever moet zorgen dat u tijdens en na uw zwangerschap veilig en gezond kunt werken. U heeft bijvoorbeeld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en op zwangerschapsverlof. Na uw bevalling heeft u het recht om onder werktijd uw kind borstvoeding te geven of te kolven.
Hoe hoog is zwangerschapsuitkering UWV?
Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon. Wij berekenen het dagloon op basis van het sv-loon dat uw werknemer verdiende tijdens het dienstverband waarin haar verlof begon.
Wat is de hoogte van ZEZ-uitkering?
Hoogte van ZEZ-uitkering
Goed om te weten: de uitkering is nooit hoger dan het wettelijk bruto minimum (jeugd)loon. De ZEZ-uitkering is inclusief 8% vakantiegeld. Heb je minimaal 1225 uur als zelfstandige gewerkt? Dan krijg je tijdens je verlof de maximale ZEZ-uitkering.
Hoe hoog is de ZEZ-uitkering?
Hoe hoog is de ZEZ-uitkering? De hoogte van de ZEZ-uitkering is maximaal 100% van het wettelijk bruto minimumloon. Dit is ongeveer 1.680 euro bruto per maand voor een persoon van 21 jaar en ouder (per juli 2020). Op welk percentage jij recht hebt, is afhankelijk van jouw situatie.
Welke beroepen mag je niet doen als je zwanger bent?
- blootstelling aan lawaai.
- werken bij hoge temperaturen.
- blootstelling aan scheikundige stoffen.
- blootstelling aan mechanische trillingen.
- gevaar voor besmetting.
- dragen van zware lasten (tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap)
Welk werk mag je niet doen als je zwanger bent?
Recht op aangepaste werkomstandigheden
Veilig werken is natuurlijk altijd belangrijk, maar tijdens je zwangerschap moet je extra opletten. Je mag niet met gevaarlijke stoffen werken en niet te veel tillen en dragen. Je werkgever moet zorgen dat er voor jou een veilige en gezonde plek is om te werken.
Kan niet meer werken door zwangerschap?
Ziekte tijdens zwangerschapsverlof
Kan uw werkneemster na haar zwangerschapsverlof nog niet aan het werk? Als de ziekte het gevolg is van de zwangerschap of bevalling, kan zij een Ziektewetuitkering krijgen. Zij moet zich wel ziek melden bij u. Als werkgever vraagt u voor haar de Ziektewetuitkering aan.
Waarom pas na 12 weken vertellen dat je zwanger bent?
Vertellen dat je zwanger bent
Na 12 weken zwangerschap is de kans op een miskraam heel klein. Daarom wachten de meesten tot deze week met het bekend maken. Daarnaast hebben jullie dan samen even de tijd gehad om eraan te wennen en van te genieten. Wanneer je het ook vertelt, het is goed, doe wat bij jou past.
Wat is het verschil tussen zwangerschapsverlof en bevallingsverlof?
U moet uiterlijk 4 weken voor de dag na uw uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof. Wat u minder aan 6 weken zwangerschapsverlof opneemt, telt u op bij uw bevallingsverlof. Gaat u bijvoorbeeld 5 weken voor de dag na de uitgerekende datum met verlof, dan telt u 1 week op bij uw bevallingsverlof.
Wat is een zwangerschapsuitkering?
Als u zwanger bent met een WW-, WIA- of Ziektewet-uitkering kunt u zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgen en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO). De uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering is 100% van uw dagloon. Vóór de bevalling krijgt u zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering.
Wat is Flexibiliseringsperiode zwangerschap?
Als uw werknemer zwanger is van een tweeling of meerling kan zij ervoor kiezen om het zwangerschapsverlof in te laten gaan tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Deze periode van 2 weken heet de flexibiliseringsperiode.
Hoe heet uitkering zwangerschapsverlof?
WAZO-uitkering via UWV
Dan heeft u tijdens uw zwangerschaps- en bevallingsverlof recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO) in plaats van uw huidige uitkering. WAZO staat voor Wet arbeid en zorg. U vraagt de uitkering minimaal 8 weken voor uw uitgerekende bevallingsdatum aan bij UWV.
Hoeveel krijg je betaald tijdens zwangerschapsverlof?
Dan heeft zij rond haar bevalling recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van UWV. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). U vraagt deze uitkering voor haar aan. U ontvangt de uitkering van UWV en betaalt tijdens het verlof gewoon het loon aan uw werknemer door.
Hoeveel maanden Kolfrecht?
Hoe vaak mag je kolven op werk? Volgens jouw kolfrecht mag je zo vaak en zo lang als nodig is kolven of borstvoeding geven, met een maximum van een kwart van je werkdag of -dienst. De tijd waarin je dit doet krijg je gewoon doorbetaald. Je hebt dit recht tot je kind 9 maanden is.
Hoe werkgever inlichten over zwangerschap?
Vanaf het moment dat je zwanger bent, heb je er alle belang bij je werkgever daarvan op de hoogte te brengen. Je brengt het best een doktersbriefje binnen met de vermoedelijke datum van de bevalling. Je moet ook op tijd je mutualiteit op de hoogte brengen.
Hoeveel uur per dag mag je werken als je zwanger bent?
Extra pauze, geen nachtdienst
Zo hebben zwangere vrouwen recht op extra pauzes tot maximaal een achtste van de werkdag. Met andere woorden: werk je acht uur op een dag? Dan krijg je een uur extra pauze (onbetaald) als je daar behoefte aan hebt.
Hoeveel weken zwanger stoppen met werken?
Je mag maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaan. Je bent echter verplicht om minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Het totale verlof duurt 16 weken. Je hebt dus altijd minimaal 10 weken na je bevalling vrij ook wanneer de baby later dan gepland geboren wordt.
Kan je werkgever je ontslaan als je zwanger bent?
Uw werkgever mag u niet ontslaan als u zwanger bent. Uw werkgever mag u ook niet ontslaan omdat hij denkt dat u zwanger wilt worden.
Hoe zit het dan op financieel vlak als je verplicht thuis moet blijven tijdens je zwangerschap?
Stap 2: zwanger op het werk
Vanaf 6 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum mag je werkneemster thuisblijven, vanaf een week ervoor is dat zelfs verplicht. In totaal heeft ze recht op 15 weken rust, vrijblijvend verdeeld in 6 weken zwangerschapsrust vóór de bevalling en 9 weken bevallingsrust erna.
Hoe hoog is zwangerschapsuitkering ZZP?
De hoogte van de zwangerschapsuitkering en de bevallingsuitkering is nooit meer dan het wettelijk bruto minimumloon. Heeft u in het vorige jaar minimaal 1.225 uur heeft gewerkt? Dan krijgt u de maximale uitkering.
Hoeveel is zwangerschapsuitkering ZZP?
3. Hoe hoog is de uitkering als ik zwanger ben als zzp'er? De hoogte van de zwangerschapsuitkering en bevallingsuitkering is - afhankelijk van je situatie - maximaal 100% van het wettelijk bruto minimumloon. Belangrijk hierbij is in ieder geval het urencriterium.
Hoeveel zwangerschapsverlof ZZP?
Als u een eigen bedrijf heeft en zwanger bent, kunt u voor de periode rond de bevalling een zwangerschapsuitkering aanvragen: de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ). De ZEZ-uitkering voor zzp'ers en zelfstandigen duurt minimaal 16 weken.
Wat te doen met regen en kleine kinderen?
Kan elke vrouw een bevalling aan?