5 korte oefeningen om kinderen uit hun hoofd en in hun lijf te krijgen.

Waar op letten bij val op hoofd kind?

Gevraagd door: mr. Lois Smeets  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (75 stemmen)

In het kort
 • Als de klap of val niet zo hard was, is uw kind even duizelig, heeft het hoofdpijn en komt er een bult op het hoofd.
 • Koel de bult. Uw kind mag paracetamol tegen de pijn.
 • Is het een harde val of klap geweest? Of heeft uw kind meer klachten? ...
 • Soms geeft de huisarts een wekadvies.

Welke symptomen zijn alarmerend na een val op het hoofd?

Spoed: Bel direct de huisarts of huisartsenpost (of laat iemand bellen) als u 1 of meer van deze klachten krijgt:
 • U bent suf of bewusteloos.
 • U bent in de war of doet anders dan anders.
 • U heeft ineens moeite met praten.
 • U kunt een arm of been ineens niet goed bewegen.
 • U ziet niet goed.

Wat te doen bij val op achterhoofd?

Bel de huisarts na een harde val of klap op het hoofd. Zorg dat er iemand bij u of uw kind is.
...
Die kan direct de huisarts bellen als u of uw kind:
 1. bewusteloos wordt.
 2. suf wordt of in de war.
 3. ergere hoofdpijn krijgt.
 4. vaak overgeeft.

Heeft mijn peuter een hersenschudding?

Overtuig uzelf ervan dat uw kind elke keer volledig aanspreekbaar is en nog weet waar hij of zij is. Wanneer uw kind op andere wijze dan gebruikelijk wakker wordt of reageert (suffer wordt of gaat braken) of als uw kind buiten bewustzijn is geraakt, moet u direct 112 bellen.

Hoe merk ik dat mijn kind een hersenschudding heeft?

Hersenschudding en andere symptomen

Als een kind een hersenschudding heeft, zal hij, soms maar een paar seconden, flauwvallen. Hij zal in de war zijn en niet kunnen zeggen wie en waar hij is. Hij zal zich ook niet meer herinneren hoe hij gewond is geraakt.

27 gerelateerde vragen gevonden

Heb ik een lichte hersenschudding test?

De ernst van hersenschudding verschilt wel per ongeval. Zo kunt u een lichte hersenschudding hebben, waarbij u niet buiten bewustzijn bent geweest en u uw geheugen voor maximaal 10 minuten verliest. Bij een milde hersenschudding verliest u uw bewustzijn enkele minuten en bent u maximaal 24 uur uw geheugen kwijt.

Hoe lang duurt hersenschudding kind?

Laat uw kind in de eerste week niet met of bij vriendjes thuis spelen om wat rust/regelmaat te geven. De klachten van een hersenschudding verdwijnen spontaan, meestal binnen een week. Een klein deel van de kinderen blijft nog wat langer gevoelig voor hoofdpijnklachten en heeft last van aandachts- en geheugenproblemen.

Waarom moet je om de 2 uur wakker maken hersenschudding?

Waarom een wekadvies? De arts geeft een wekadvies omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is.

Wat te doen bij buikgriep kind?

In het kort
 1. Bij buikgriep heeft uw kind diarree en moet het overgeven.
 2. Het komt meestal door een virus.
 3. Geef uw kind vaak kleine slokjes te drinken. Zo droogt uw kind niet uit.
 4. Buikgriep gaat meestal vanzelf over binnen een week.
 5. Bel de huisarts als uw kind erg veel dorst heeft, niet of weinig plast of suf wordt.

Hoe krijg je een bult op je hoofd weg?

Adviezen bij een val of klap op het hoofd

Koel de bult dan met een ijszak in een theedoek, of met ijsblokjes in een washandje. U kunt ook iets anders uit de diepvries gebruiken, bijvoorbeeld een zak met bevroren erwten, ook weer in een theedoek. Doe dit maximaal 20 minuten.

Wat zijn de symptomen van een hersentumor?

Heel wat hersentumoren worden ontdekt naar aanleiding van aanhoudende, met de tijd erger wordende hoofdpijn die al dan niet gepaard gaat met misselijkheid, braken, slechter zien en bewustzijnsdalingen. Die symptomen komen hoofdzakelijk voor door een drukstijging in het hoofd.

Wat betekent hoofdpijn achterhoofd?

Een specifieke vorm van hoofdpijn in het achterhoofd is occipitalis neuralgie. Deze ontstaat vaak in de nek en wordt veroorzaakt door irritatie van een zenuw die vanuit de nek naar de achterkant van de schedel loopt. De pijn ontstaat dan rond de schedelrand van het achterhoofd omdat de zenuw gekneld zit.

Hoe snel hersenschudding symptomen?

De eerste dagen of weken na het ongeval kunt u onplezierige gevolgen ondervinden. Dit is meestal tijdelijk. Veel voorkomende symptomen na een hersenschudding zijn: • hoofdpijn • vermoeidheid • duizeligheid • traag denken • problemen met concentreren en onthouden.

Wat is whiplash klachten?

Door een whiplash krijg je pijn aan je nek, je schouders en soms ook je armen. Dit maakt het lastig om deze delen van je lichaam te bewegen. Vaak zijn er ook andere klachten. Zoals hoofdpijn, moeheid of duizeligheid.

Wat moet je doen bij een hoofdwond?

Een ernstige hoofdwonde spoel je niet met water of een ontsmettingsmiddel. Laat een losse huidflap liggen op het hoofd. Als de wonde ernstig bloedt, stelp je de bloeding door gedurende 10 minuten op de wonde te drukken. Leg na 10 minuten een drukverband aan.

Wat kan een kind met buikgriep eten?

Water, thee, cola, vruchtensap, soep, rijstwater en yoghurtdranken zijn geschikt. Voor jongere kinderen raden we appelsap af, omdat het de darmen irriteert en de diarree kan laten aanhouden. Een baby moet minstens de helft drinken van wat hij normaal drinkt.

Wat kun je het beste doen bij buikgriep?

Er zijn eigenlijk geen geneesmiddelen tegen buikgriep. Buikgriep gaat vanzelf over en binnen een week zijn de klachten bij de meeste mensen verdwenen. Het wordt afgeraden om anti diarree middelen of middelen tegen misselijkheid te gebruiken.

Wat geef je een kind te eten met buikgriep?

Als er geen uitdrogingsverschijnselen zijn, kan uw kind gewoon eten en drinken. Het is aan te raden om baby's wat vaker (in ieder geval iedere drie uur) borstvoeding of flesvoeding te geven. Voor oudere kinderen geldt dat ze eten met veel vet of suiker beter kunnen vermijden, omdat deze moeilijk te verteren zijn.

Hoe vaak moet je iemand wakker maken met een hersenschudding?

Na een val of klap op uw hoofd kan de huisarts u een wekadvies geven. Iemand moet u dan om de 1 of 2 uur wakker maken. Bijvoorbeeld uw partner, een familielid, vriend of kennis. Dit moet in de eerste 24 uur na het ongeluk.

Waarom geen wekadvies meer?

Het wekadvies thuis moet als onveilig worden beschouwd bij de categorie waarvoor volgens de criteria een CT schedel/hersenen gemaakt zou moeten worden. Voor kinderen boven de 6 jaar en volwassenen met een zeer licht letsel waarbij er geen indicatie bestaat voor een CT schedel/hersenen, is het wekadvies overbodig.

Waarom kind wakker maken bij hersenschudding?

U gaat uw kind dan regelmatig wakker maken. Dit doet u in de eerste 24 uur na het ongeluk. Zo controleert u of er geen bloeding of veel vocht in het hoofd ontstaat. Dit is aan de buitenkant van het hoofd niet te zien.

Hoe lang houd je last van een hersenschudding?

Een hersenschudding vergt meestal 1 tot 3 dagen volledige bedrust. Alleen gedurende de eerste 24 uur na het ongeval moet u regelmatig door een familielid of huisgenoot worden gecontroleerd.

Hoe lang hoofdpijn na hersenschudding kind?

Als gevolg van de klap of stoot op het hoofd komen vaak hoofdpijnklachten voor in het hoofd. Deze hoofdpijn kan enkele uren tot dagen aanhouden. Meestal verdwijnen de hoofdpijnklachten bij een hersenschudding binnen een week, soms houden de hoofdpijnklachten een week of zes tot twaalf aan voordat ze verdwijnen.

Wat moet je doen bij een lichte hersenschudding?

Wat kun je zelf doen? Rust voldoende, d.w.z. niet lezen, sporten, werken of tv-kijken. Indien nodig, neem je een pijnstiller (paracetamol of ibuprofen) voor de hoofdpijn of een antibraakmiddel. De meeste mensen herstellen goed van een hersenschudding en houden er geen klachten aan over.

Wat je niet moet doen bij een lichte hersenschudding?

Zorg voor voldoende slaap, laat je hersenen tot rust komen. Vermijd tv kijken, veel met je telefoon bezig zijn of computerspelletjes doen. Drink geen alcohol. Rijd geen auto als je je niet goed kunt concentreren.

Volgende artikel
Wat is normaal gewicht baby?