Omgaan met ouderen met slikproblemen in zorgorganisaties - Zorgwerk

Waar moet je op letten bij iemand met slikproblemen?

Gevraagd door: Bastiaan Smeets  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (8 stemmen)

Ga bij het geven van hulp bij het eten op ooghoogte zitten, houd oogcontact; geef het eten niet te 'hoog' aan; bij achterover gekanteld hoofd schiet het eten/drinken sneller de luchtpijp in. Laat het eten of drinken eerst zien en ruiken. Breng het eten in de mond met lichte druk op de tong.

Hoe kun je bij mensen met slikproblemen het verslikken voorkomen?

Tips
  1. Eet en drink in een rustige omgeving (zet radio en tv uit)
  2. Zit goed rechtop tijdens het eten en drinken.
  3. Zorg voor een goed vastzittend gebit.
  4. Beweeg uw kin naar de borst tijdens de slik.
  5. Slik na het eten nog een keer zonder vloeistof of voedsel.
  6. Neem kleine happen, gebruik hierbij kleiner bestek.

Wat te doen bij moeilijk slikken bij ouderen?

Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan. Behandeling is lang niet altijd nodig. Slikproblemen komen ook voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. U kunt aangepast eten en drinken gebruiken.

Wat kunnen mensen eten met slikproblemen?

Als kauwen en/of slikken lastig is, kan het helpen om voor zachtere voeding te kiezen. Je kunt hierbij denken aan brood zonder korst, een stamppotje, risotto. Soms is het nodig om je eten te pureren. Er zitten dan helemaal geen harde stukjes meer in de voeding.

Wat kunnen de gevolgen zijn van slikproblemen?

Gevolgen van slikproblemen

Gewichtsverlies. Een verslechterde voedingstoestand waardoor de kans op decubitus (doorliggen) toeneemt. Longontsteking (verslikpneumonie) Minder plezier bij het eten en drinken.

26 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn signalen van slikproblemen?

Symptomen bij slikproblemen

keelholte. Moeite om de slikbeweging in te zetten. Hoesten, kuchen, keelschrapen, benauwd worden of rood aanlopen na het slikken. Frequent hoesten, kuchen of keelschrapen na het slikken duiden het meest op een slikprobleem.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een slikstoornis?

Er zijn meerdere oorzaken voor slikstoornissen:

ziekten in het hoofd/halsgebied (bv. kanker in de keel en/of mond) na een beroerte heeft iemand vaak (tijdelijk) een slikstoornis. verder kunnen alcoholverslaving, een afwijking in de bouw van de slokdarm of een tumor in de slokdarm slikstoornissen veroorzaken.

Waarom heeft iemand slikproblemen?

Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan. Behandeling is lang niet altijd nodig.

Wat zijn de 4 fasen van slikken?

Het slikproces bestaat uit 4 fasen:
  • Het voedsel of vocht wordt in de mond genomen en als het nodig is gekauwd. ...
  • De voedselbrok of het vocht wordt door de tong naar achteren getransporteerd.
  • Het gehemelte sluit de neusholte af. ...
  • De voedselbrok of het vocht gaat verder de slokdarm in en komt uiteindelijk in de maag terecht.

Waarom is mondverzorging belangrijk bij slikproblemen?

Slechte mondzorg en mondaandoeningen kunnen leiden tot een verminderde voedselinname en ongewenst gewichtsverlies. Patiënten met dysfagie krijgen het vaak nog moeilijker met hun slikdisfunctie indien ze geen of weinig gebitselementen over hebben en/of geen goed passende gebitsprothese hebben.

Welke behandeling bij slikproblemen?

Bij slikproblemen kunt u eten en/of drinken niet goed doorslikken. U kunt dikkere dranken kiezen of een medisch verdikkingsmiddel gebruiken. U kunt zacht, smeuïg of gemalen eten nemen. Zorg ervoor dat u genoeg vocht en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wat voor advies zou je kunnen geven als jouw cliënt moeite heeft met het slikken van een capsule?

Tips bij moeite met slikken

Neem een slok water, leg de tablet of capsule op de tong en slik deze door met 1 of 2 flinke slokken water. Drink hierna een glas water. Vindt u het lastig om uw medicijnen met water in te nemen? Vraag dan in de apotheek of u het samen met een lepel jam of slikgel mag innemen.

Wat doet een logopedist bij slikproblemen?

De logopedist voert een slikonderzoek bij u uit om in kaart te brengen hoe het eten en drinken gaat. Vervolgens krijgt u uitleg over hoe het komt dat u zich verslikt of moeite heeft met slikken. De behandeling kan daarna bestaan uit: Aanpassen van de dikte en de structuur van uw eten en drinken.

Wat moet je doen als iemand verslikt?

Moedig het slachtoffer aan om te blijven hoesten. Doe verder niets. Controleer of het slachtoffer weer een normale ademhaling heeft. Neem contact op met de huisarts of spoedpost als het slachtoffer blijft hoesten, moeite houdt met slikken of het gevoel blijft hebben dat er iets in zijn keel zit.

Wat is de juiste manier van slikken?

Probeer het slikken met de goede tonghouding met vast voedsel (fruit, brood, vlees, enzovoort). Doe dit eerst met je lippen breed open (zodat je kunt zien wat je doet) en als dat goed gaat met je lippen dicht. Blijf wel goed voelen of je tongpunt tegen het klak-plekje blijft staan.

Hoe ontstaan slikstoornissen?

Ontstaan van een slikstoornis

Slikstoornissen ontstaan door veranderingen in de mond, de keel en het strottenhoofd. Het kan misgaan bij de aansturing van de spieren of door plaatselijke beschadiging die de bewegingen belemmeren.

Wat heb je als je last hebt met slikken?

Bij pijn bij slikken is er sprake van een irritatie van de slijmvliezen in de keel. Dit geeft vaak een pijnlijk gevoel in de keel. Vaak gaat het slikken en spreken wat lastiger. Bij heftigere keelpijn kan er sprake zijn van een keelontsteking, waarbij meer klachten en ook koorts of opgezette klieren kunnen ontstaan.

Welke clienten vormen een risico voor slikproblemen?

Daarbij hebben mensen met de volgende aandoeningen meer kans op het krijgen van slikproblemen: cliënten met neurologische of neurodegeneratieve aandoeningen zoals Parkinson, multiple sclerose (MS) en amyotrofische laterale sclerose (ALS), cliënten met dementie en een beroerte, cliënten met hoofd- en/of halskanker.

Wat is een Sliktraining?

Bij slikproblemen kunt u eten of drinken niet goed doorslikken. U verslikt zich vaak of het eten blijft hangen in de keel of slokdarm. Met sliktraining kunt u leren om anders te slikken. Een injectie met botuline toxine kan soms de klachten tijdelijk verminderen.

Wat is belangrijk bij de lepel afzet?

De lepel moet goed in de mond van het kind passen en mag ook niet te diep zijn. De samenstelling van de voeding moet zo zijn dat er geen klontjes in zitten en de hap moet niet te vloeibaar zijn. Hoe dunner de samenstelling hoe meer kans op verslikken.

Waarom mond niet spoelen na tandenpoetsen?

Eén van deze tips is inderdaad om na het poetsen niet te spoelen met water. Dit is volgens de tandartsen beter voor de mondgezondheid, omdat de in tandpasta aanwezige fluoride langer op de tanden blijft zitten. Dat zou helpen gaatjes te voorkomen.

Hoe vaak per dag slik je?

Slikken doen we zeer vaak; zo'n 3000 keer per dag. Naast het doorslikken van eten en drinken, slikken we ons speeksel weg. Overdag doen we dit zo'n twee keer per minuut, 's nachts een keer per minuut. Slikken is voor een groot deel een reflexmatig proces.

Wat kunnen de gevolgen zijn van een slechte mondhygiëne?

Dat een slechte mondgezondheid de kans op longontsteking, aderverkalking en hart en vaatziekten verhoogt, was al bekend. Nu blijkt uit diverse onderzoeken dat mensen met een slechte mondhygiëne of parodontitis een hoger risico lopen om hersenaandoeningen zoals dementie en de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.

Hoe zorg je voor goede mondhygiëne?

Door twee keer dag je tanden te poetsen met een hand- of elektrische tandenborstel en een fluoridehoudende tandpasta voorkom je tandplak en gaatjes. Aangevuld met het reinigen tussen je tanden en kiezen (flossen, rageren, stokeren), een mondspoeling op zijn tijd en een tongschraper, ben je ontzettend goed bezig.

Wat ongezond eten kan doen met de mondgezondheid?

Het eten van veel suikers, zuren en tussendoortjes hebben een negatief effect op je gebit en kunnen bijvoorbeeld cariës, geïrriteerd tandvlees en tanderosie veroorzaken. Suikers, zuren en zetmeel: we krijgen het allemaal binnen via ons eten en drinken.