Tafelmanieren: hoe hoort het eigenlijk?

Waar moet de lepel liggen?

Gevraagd door: drs Jaylinn Meyer M  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (45 stemmen)

Vorken liggen links, de messen en lepels liggen rechts. De snijkant van de messen wijzen richting het bord. Het bestek voor het dessert komt boven de borden te liggen, de lepel wijst naar links en de vork naar rechts.

Welke kant ligt de lepel?

Bestek. Je begint met het bestek dat het verste van de borden af ligt. Vorken mogen links, messen en lepels rechts. De scherpe kant van de messen wijzen richting het bord.

Welke hand hou je je lepel?

De vorken liggen links van het bord en de messen rechts. De lepels liggen rechts van het mes. Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand. Dessertbestek ligt altijd boven het bord.

Hoe servies neerleggen?

De messen horen altijd aan de rechterzijde van het bord te liggen. De messen moeten met de snijkant naar het bord toe liggen. De soeplepel en eventueel daarnaast het bestek voor het voorgerecht komen daarnaast te liggen. Vorken leg je altijd aan de linkerzijde van het bord.

Hoe leg je je bestek neer als je klaar bent?

Je laat zien dat je klaar bent met eten door je mes en vork schuin op je bord te leggen. Ze liggen naast elkaar en wijzen naar linksboven, je vork ligt open en je mes met zijn snijkant naar de vork toe. Ben je nog niet uitgegeten maar wil je even een pauze van al dat eten? Leg het bestek dan gekruist op je bord.

20 gerelateerde vragen gevonden

Hoe eet je spaghetti volgens de etiquette?

Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen. Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.

Hoe leg je je lepel neer na het eten?

Je laat zien dat je klaar bent met eten door je mes en vork schuin op je bord te leggen. Ze liggen naast elkaar en wijzen naar linksboven, je vork ligt open en je mes met zijn snijkant naar de vork toe. Ben je nog niet uitgegeten maar wil je even een pauze van al dat eten? Leg het bestek dan gekruist op je bord.

Waar lepel naast bord?

Leg de soeplepel uiterst rechts van het bord en het vismes in het midden. Direct naast het bord plaatst u het mes voor het hoofdgerecht, met de snijkant richting het servies.

Hoe zet je wijn en Waterglazen neer?

De glazen staan altijd aan de rechterkant van je bord, boven je bestek. Het grote champagneglas komt het meest links te staan (als je champagne schenkt bij de maaltijd), gevolgd door het waterglas en de wijnglazen.

Waar zet je de wijnglazen op tafel?

De glazen staan rechts van de borden. Je begint rechtsboven het bord en werkt in een schuine lijn naar beneden. Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en tenslotte het glas voor de witte wijn.

Hoe hoor je soep te eten?

Voor het gebruik van je bestek geldt: Lepel soep altijd van je af en breng je vork of lepel altijd naar je mond toe, in plaats van je mond naar je vork of lepel. Je vork dient te allen tijde met de boog naar beneden gericht te zijn. Je gebruikt hem dus niet als lepel.

Hoe hoor je te eten?

In het kort
  • Om goed voor uzelf te zorgen is goede voeding belangrijk.
  • Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis.
  • Kies en kook met verse producten.
  • Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt.
  • Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.

Welke hand moet je proper houden als je met één hand eet?

Gebruik je rechterhand

Hiermee veeg je immers het een en ander schoon, waardoor de rechterhand automatisch 'de schone' van de twee wordt. Eet dus nooit je eten met je linkerhand!

Waar leg je servet neer?

Het servet leg je bovenop het bord. Je kunt hem vouwen of oprollen in een servethouder. Eventueel kun je het servet ook naast het bord neerleggen of in het wijnglas vouwen. Tip: leg het servet niet onder het bestek, je gasten worden geacht om het servet op schoot te leggen voor de maaltijd begint.

Waarom ligt het mes rechts?

Deze regel gaat terug tot in de middeleeuwen toen men nog op houten plankjes at. Het brood werd links gelegd en gebroken met de hand. Het mes – toen nog een stevige dolk met een scherpe punt – ging rechts. Brood werd niet gesneden om te vermijden dat het mes bot zou worden.

Waarom ligt een vork links en een mes rechts?

Brood werd vroeger niet gesneden maar gebroken om te voorkomen dat het mes (dolk) bot zou worden. Later is er de vork langs de linkerzijde bij gekomen om de grote nekkragen niet te bevuilen. Er is geen enkele (motorische) reden, behalve opgelegde etiquette, om links met een vork te eten en rechts met een mes.

Hoe maak je een tafel gezellig?

Een tafel kun je gezellig maken door het gebruik van een mooi tafelkleed of tafelloper. Je kunt daarmee gelijk al een bepaalde sfeer neerzetten, afhankelijk van de kleur en materialen die je kiest. Neem dit tafelkleed als uitgangspunt voor de kleuren en decoratie van de rest van de tafel.

Waarom drink je water bij de wijn?

Het is belangrijk om genoeg water te drinken als je alcohol drinkt. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je vaker moet plassen. Daardoor verlies je veel vocht. Genoeg water drinken als je alcohol drinkt kan ervoor zorgen dat de kater minder hard aankomt.

Hoe hoor je een glas wijn vast te houden?

Houd in de regel het glas bij de steel vast in plaats van de hand rond het glas te houden. De belangrijkste reden waarom je wijnglazen aan de steel moet vasthouden en niet bij het glas is dat de warmte van je hand de wijn zal opwarmen.

Welke kant serveren?

Het uitserveren van borden en glazen gaat altijd vanaf de rechterkant van de gast. Bij het uitserveren van drankjes serveer je altijd het drankje met het logo naar de gast toe en de borden altijd met het gerecht netjes in het midden.

Waar gebruik je een lepel voor?

Lepel (bestek), een gebruiksvoorwerp om voedsel in vaste of vloeibare vorm mee te eten, om mee te roeren of op te scheppen.

Wat eet je met lepel en vork?

Wat het gebruik van lepels betreft: in Nederland en andere westerse landen wordt de lepel gebruikt voor soep en desserts, en niet voor de warme maaltijd. Rijst of pasta met saus, salades, aardappels, vlees, groente: allemaal met mes en vork. Zo wordt er ook in restaurants gedekt. Geen lepels dus.

Waarom de lepel en het mes?

Wanneer je aan tafel zat als genodigde of reiziger, dan lag er geen bestek voor je klaar. Dus hadden mensen dit eetgerei – dat bestond uit een mes en een (soms inklapbare) lepel – bij zich in een foudraal. Het mes had een spits uiteinde; hiermee werd het afgesneden voedsel opgeprikt en naar de mond gebracht.

Wat zijn de etiquetteregels?

De etiquette of het decorum is een geheel van cultuurgebonden beleefdheidsregels en de omgangsvormen. De kern van de etiquette is: rekening houden met de gevoelens van anderen en met de gebruiken in een samenleving, in alle situaties waarin mensen met elkaar omgaan.

Wat je zegt als je chique avond eet?

Smakelijk eten!

Net als 'eetze' ook niet door de beugel kan. 'Laat het u smaken' is een optie, net als niets zeggen en gewoon te beginnen met eten. Of zoals mijn vriend graag bij aanvang van een formeel diner mag bezigen: 'Prettige wedstrijd'.

Volgende artikel
Welke olie in navel?