Waar kijkt jeugdzorg naar?
Gevraagd door: bc. Femke Gerritsen | Laatste update: 13 december 2023Score: 4.3/5 (42 stemmen)
Jeugdhulp is hulp bij psychische hulpvragen, een verstandelijke beperking en/of opvoedproblemen. Jeugdhulp is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, soms tot 23 jaar. Uw gemeente is verantwoordelijk voor deze hulp. Dit is geregeld in de Jeugdwet.
Waar let jeugdzorg op?
Daarnaast zijn huisartsen, jeugdartsen, Veilig Thuis en de gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering belangrijke verwijzers naar jeugdhulp. Waar specialistische jeugdhulp nodig is, wordt deze bij voorkeur ambulant ingezet, al dan niet in combinatie met andere vormen van hulp.
Waar gaat een kind heen bij uithuisplaatsing?
Sommige kinderen en jongeren gaan naar een pleeggezin binnen de familie, bijvoorbeeld bij een tante of bij opa en oma. Dat wordt ook wel netwerkpleegzorg genoemd. Anderen wonen in een pleeggezin buiten hun familie of in een gezinshuis. In principe worden broers en zussen samen ergens geplaatst.
Wat mag jeugdzorg doen?
Jeugdhulpplicht gemeenten
Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin, maar ook bij psychische en gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld aan jongeren met een beperking, stoornis, aandoening of opgroeiproblemen.
Wat zijn redenen voor uithuisplaatsing?
ernstige ziekte bij de ouders waardoor zij hun kind niet kunnen verzorgen. veel ruzie is tussen ouder(s). Of tussen ouders en het kind. te zware zorg vanwege een handicap of ernstige gedragsproblematiek bij het kind.
Kan de jeugdzorg je kind afnemen?
Wanneer mogen ze je kind afpakken? Een kind wordt pas weggehaald door Jeugdzorg, als de kinderrechter daartoe beslist heeft. Er bestaat een Richtlijn Uithuisplaatsing die gaat over kinderen of jongeren die gedwongen of vrijwillig uit huis worden geplaatst.
Wie beslist of een kind uit huis wordt geplaatst?
Bij een gedwongen uithuisplaatsing beslist de kinderrechter dat het beter is dat jouw kind tijdelijk ergens anders woont. Je kind wordt dan onder toezicht gesteld en de rechter spreekt een machtiging uithuisplaatsing uit.
Wie controleert jeugdzorg?
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houden toezicht op de zorg. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert zorgondernemingen op grond van de Mededingingswet.
Wat mag een jeugdbeschermer niet?
Advies. Een gezinsvoogd of jeugdbeschermer heeft, anders dan de ouder(s) of voogd van een kind, geen gezag over het kind waarop hij toeziet. Dat betekent dat u een gezinsvoogd geen toegang mag geven tot het medisch dossier van het kind.
Wat mag je verwachten van een gezinsvoogd?
Wat is de rol van de gezinsvoogd? De gezinsvoogd begeleidt het kind en helpt ouders bij het oplossen van opvoedingsproblemen. Hij of zij geeft zo nodig aanwijzingen die ouders moeten opvolgen. Het is de taak van de gezinsvoogd om het welzijn van het kind in de gaten te houden en in te grijpen wanneer dat nodig is.
Wat krijgt jeugdzorg voor een uithuisplaatsing?
Ouders die in een complexe scheiding verkeren, worden door de rechter onder toezicht van een gezinsvoogd geplaatst. Voor elke ondertoezichtstelling (ots) krijgt de jeugdbescherming tussen de 9500 tot 11.000 euro per kind per jaar.
Wat is een spoed uithuisplaatsing?
Procedure spoed-uithuisplaatsing kind
Bij een spoed-uithuisplaatsing werkt het anders. Er is geen periode waarbinnen ouders een verzoek tot spoed-uithuisplaatsing kunnen aanvechten. De spoed-uithuisplaatsing is direct van kracht en het kind wordt direct overgeplaatst naar een tehuis of pleeggezin.
Hoe snel gaat uithuisplaatsing?
Doorlooptijd. De procedure van een verzoek tot uithuisplaatsing duurt ongeveer 3 weken.
Wat doet Inspectie jeugdzorg?
Taakomschrijving IGJ
IGJ houdt toezicht op de kwaliteit en veiligheid van de zorg en jeugdhulp in Nederland. Daarnaast houdt de inspectie samen met andere landen toezicht op de internationale markt van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.
Wat gebeurt er na een melding bij jeugdzorg?
Op basis van de melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roept ze de hulp in van een lokale hulpverlener, zodat het gezin geholpen kan worden; Als je melding maakt, vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.
Hoe gaat een onderzoek van de kinderbescherming?
Een raadsonderzoeker praat tijdens het onderzoek met u, uw kind en anderen die uw kind goed kennen. Bijvoorbeeld familie, betrokken hulpverleners of een leraar. We bespreken wat er goed gaat in uw gezin en welke zorgen er zijn. En wat er nodig is om uw kind veilig te laten opgroeien.
Kan ik jeugdzorg weigeren?
Zowel jij als je kind hebben het recht om te weigeren. Vindt de hulpverlener dat hulp toch noodzakelijk is? Dan kan hij de stap zetten naar een gemandateerde voorziening (ondersteuningscentra jeugdzorg en vertrouwenscentra kindermishandeling).
Kan school jeugdzorg inschakelen?
Nee, een school moet ouders altijd informeren over het doen van een zorgmelding. In de Wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling zijn de verplichtingen vastgelegd van beroepskrachten die met kinderen en jongeren werken.
Is veilig thuis hetzelfde als jeugdzorg?
Veilig Thuis is per regio georganiseerd en geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Iedereen kan (anoniem) advies vragen of melding doen bij Veilig Thuis. De hulpverlener van Veilig Thuis kijkt vervolgens of, en welke professionele hulp er nodig is. Dat kan jeugdhulp zijn, maar ook jeugdbescherming.
Welke 3 takken kent jeugdzorg?
Begeleiding thuis bij problemen in het gezin (ambulante jeugdhulp) Pleegzorg (hulp door pleegouders) Jeugdzorgplus (hulp voor jongeren met ernstige problemen)
Kan je aangifte doen tegen jeugdzorg?
Heeft u een klacht over jeugdzorg of over een jeugdhulpaanbieder? Bijvoorbeeld omdat u het niet eens bent met beslissingen over u? Stuur dan uw klacht naar de klachtencommissie van de jeugdhulpinstelling.
Wie mag verwijzen naar jeugdzorg?
De Jeugdwet
De wettelijke verwijsbevoegdheid betekent voor de gemeente dat zij een verwijzing door de huisarts, de medisch specialist en de jeugdarts zullen moeten accepteren als toegang tot jeugdhulp.
Wie heeft het gezag bij een uithuisplaatsing?
Tijdens de uithuisplaatsing behoudt u het ouderlijk gezag over uw kind. Uw toestemming is dus nog steeds nodig voor zaken als inschrijving op een school of doktersbezoek. Wel “deelt” u uw gezag met de instelling waar uw gezinsvoogd werkt, omdat er bij een uithuisplaatsing ook een ondertoezichtstelling is.
Kan veilig thuis een kind uit huis plaatsen?
Als ouders niet willen meewerken aan hulp en het is thuis echt onveilig, dan kunnen de hulpverleners het kind niet zomaar uit huis plaatsen. Veilig Thuis, waar de hulpverleners werken, gaat dan naar de Raad voor de Kinderbescherming en vraagt om beschermende maatregelen voor het kind.
Hoe ziet een uithuisplaatsing eruit?
Een uithuisplaatsing houdt in dat een kind of jongere – al dan niet tijdelijk – ergens anders verblijft dan in zijn eigen gezin, bijvoorbeeld in een pleeggezin, gezinshuis of residentiële instelling. Een uithuisplaatsing kan zowel vrijwillig als gedwongen plaatsvinden.
Wat zijn de 4 mensenrechten?
Welke leeftijd is seks strafbaar?