Waar kijkt de Onderwijsinspectie naar?
Gevraagd door: Ceylin Erdoğan | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.6/5 (66 stemmen)
Naast het toezicht op individuele besturen en hun scholen kijken we als inspectie ook naar het onderwijsstelsel als geheel. We noemen dit stelseltoezicht. We rapporteren gevraagd en ongevraagd over ontwikkelingen binnen het onderwijs en we kaarten onderwerpen aan die maatschappelijke en politieke aandacht verdienen.
Wat controleert de onderwijsinspectie?
De inspectie onderzoekt de stand van zaken en de ontwikkelingen in de verschillende onderwijssectoren, en in het Nederlandse onderwijsstelsel als geheel. Problemen die landelijk spelen stellen we zo nodig ook aan de orde bij gesprekken op bestuurs- en schoolniveau.
Hoe onderzoekt de onderwijsinspectie?
De onderzoeken zijn steeds gebaseerd op een triangulatie van onderzoeksmethoden en bronnen (kwantitatieve en kwalitatieve data, documenten, observaties, gesprekken en gevalstudies, resultaten van online bevragingen). De onderwijsinspectie betrekt ook relevante stakeholders (leerlingen, ouders …) bij de onderzoeken.
Wat doet Inspectie van het Onderwijs?
Jaarlijks brengt de inspectie de Staat van het Onderwijs uit en organiseert een gelijknamig congres. We brengen dan feiten en cijfers bijeen, tonen meerjarige ontwikkelingen en resultaten en signaleren verbanden en oorzaken.
Welke andere taken heeft de onderwijsinspectie?
- Jaarverslag: Onderwijsspiegel.
- Examencommissie basisonderwijs.
- Samenwerking met het Agentschap Inburgering en Integratie.
- Toestaan van afwijkingen op de eindtermen.
- Een vraaggestuurde evaluatie van specifieke aspecten van de opleiding ErvaringsDeskundige in de Armoede en Sociale uitsluiting.
Hoe vaak komt de Onderwijsinspectie langs?
Iedere 4 jaar onderzoekt de inspectie ieder schoolbestuur. De inspectie onderzoekt het bestuur en beoordeelt het bestuur in ieder geval op de kwaliteitszorg en het financieel beheer. De scholen van het bestuur waar risico's zijn, worden altijd onderzocht met een kwaliteitsonderzoek.
Hoe bepaalt een school het advies?
In groep 8 krijgen leerlingen een schooladvies. Dit advies bepaalt op welk niveau een leerling zich mag inschrijven op een school voor voortgezet onderwijs. De basisschool baseert het schooladvies op toetsresultaten, de sociaal emotionele ontwikkeling, werkhouding, motivatie en gedrag.
Wat doe je bij een inspectie?
Tot de taken van de Inspectie behoort het opsporen van bijvoorbeeld arbeidsuitbuiting, mensensmokkel en grootschalige fraude op het gebied van de sociale zekerheid. De opsporing door de Inspectie wordt aangestuurd door het Openbaar Ministerie.
Wie controleert het onderwijs?
De Onderwijsinspectie controleert of scholen zich houden aan de Leerplichtwet 1969. De inspectie doen dat in ieder geval elke 4 jaar. En extra als er signalen zijn dat de school de Leerplichtwet niet naleeft. De inspectie onderzoekt bijvoorbeeld of scholen goed bijhouden of leerlingen aanwezig zijn.
Wat zijn de problemen in het onderwijs?
Het structurele probleem is niet de hoge werkdruk, de hoeveelheid burn-outs, het achterblijvende salaris, of – met al die dingen samenhangend – het lerarentekort. Dat zijn symptomen. Het werkelijke probleem ligt dieper. De overheid kreeg de afgelopen dertig jaar steeds minder te zeggen over het onderwijs.
Wat staat er in het verslag van de onderwijsinspectie?
De onderwijsinspectie bekijkt echter slechts een selectie van de onderwijsregelgeving, afhankelijk van de doorlichtingsfocus. Alleen regelgeving die essentieel is voor kwaliteitsvol onderwijs of voor de rechten van leerlingen en ouders, werd geselecteerd.
Waarom onderwijsinspectie?
Het toezicht borgt de kwaliteit van onderwijs en het let erop dat, conform de wettelijke taken van de school, de leerlingen genoeg leren, ze goed les krijgen en ze veilig zijn. Sinds het begin van deze eeuw bekijkt de inspectie ook of het geld dat scholen ontvangen op de juiste manier aan onderwijs wordt besteed.
Wat is inspectie onderzoek?
(1) Gericht en systematisch onderzoek ter controle van hetgeen is afgesproken of hetgeen mag worden verwacht.
Kan school meekijken?
Dan mag de school het apparaat controleren, bijvoorbeeld door mee te kijken op het apparaat. Maar let op: dit mag alleen op school en onder schooltijd. Alleen als een leerling thuis een digitale toets maakt, mag er thuis worden meegekeken op een apparaat van school. Goed device management is hier van belang.
Heeft school meldingsplicht?
Meldcode is verplicht
Het is voor scholen en instellingen verplicht om een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te hebben.
Welke gegevens mag een school vragen?
- adresgegevens;
- gegevens over in- en uitschrijving;
- gegevens over afwezigheid;
- gegevens die nodig zijn om te berekenen hoeveel geld de school krijgt;
- het onderwijskundig rapport;
- gegevens over de gezondheid die nodig zijn voor speciale begeleiding of voorzieningen;
Kunnen docenten je telefoon afpakken?
► Een leraar mag een telefoon niet van een leerling afpakken, maar hem alleen innemen door ernaar te vragen en de telefoon door de leerling zelf te laten overhandigen. Als de leerling blijft weigeren, kan de leraar in een uiterst geval dreigen met schorsing.
Hoe hoog is de boete van de leerplichtambtenaar?
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Hoe krijg je vrijstelling van leerplicht?
- Uw kind is ernstig ziek. ...
- De school in uw buurt heeft niet uw geloof. ...
- Uw kind staat in Nederland ingeschreven, maar gaat in het buitenland naar school.
- U heeft een rondreizend beroep, bijvoorbeeld als circusartiest.
Hoe lang duurt een inspectie?
De daadwerkelijke duur van de inspectie is afhankelijk van hoe groot de woning is. De verkopende makelaar van jouw nieuwe huis zal inschatten hoelang hij of zij hiervoor nodig denkt te hebben. De meeste eindinspecties duren ongeveer 30-45 minuten.
Waarom komt de Arbeidsinspectie langs?
Deze instantie controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de wet- en regelgeving rond personeel. Denk aan arbeidsomstandigheden, arbeidsverhoudingen en sociale zekerheid.
Wat is het verschil tussen een audit en een inspectie?
Bij auditeren moet je verbanden zoeken tussen je verschillende vaststellingen, daar waar je als “inspecteur” eerder sec vinkjes zet op een checklist.
Welk IQ hoort bij welk schoolniveau?
lager dan 80 LWOO of praktijkonderwijs 80 t/m 90 vmbo bbl of vmbo bbl/kbl 90 t/m 100 vmbo kbl of vmbo kbl/tl 100 t/m 105 vmbo-tl of vmbo-tl/havo 105 t/m 110 vmbo tl/havo 110 t/m 115 havo vanaf 115 havo/vwo vanaf 130 vwo (gymnasium, TTO etc.)
Kan je voorlopig advies omlaag?
Het is goed om je te verdiepen in de mogelijkheden die er zijn. Dit kan je helpen om halverwege groep 8 een goede keuze te maken voor je kind. Het voorlopig advies kan halverwege groep 8 nog naar boven of beneden aangepast worden. Dit is afhankelijk van de ontwikkeling van je kind in de laatste periode.
Wat als je het niet eens bent met het schooladvies?
Oneens met het schooladvies? Ouders die het niet eens zijn met het schooladvies kunnen hierover in gesprek gaan met de leerkracht of directeur van de basisschool. Zijn zij niet tevreden over de uitkomst van de gesprekken dan kunnen zij een klacht indienen bij de klachtencommissie van de school.
Hoe slecht is kaneel tijdens zwangerschap?
Kan je eten meenemen in handbagage?