Waar kan ik terecht met een klacht op mijn school? JOBMBO

Waar kan ik een klacht indienen over een leerkracht?

Gevraagd door: drs Mika Smit LLB  |  Laatste update: 16 november 2023
Score: 5/5 (59 stemmen)

Elke school heeft een klachtencommissie. In de schoolgids kunt u vinden hoe u uw klacht moet indienen en hoe de procedure verloopt. Voor vragen hierover kunt u ook contact opnemen met de vertrouwenspersoon van de school. Daarnaast hoort de Inspectie van het Onderwijs uw klacht ook graag.

Waar kan je klacht indienen tegen leerkracht?

Ga dan naar het schoolbestuur. Dat is verantwoordelijk voor het schoolbeleid en is de werkgever van de directie en de leerkrachten. De contactgegevens van het schoolbestuur staan in het schoolreglement of op de website over het onderwijsaanbod, bij de gegevens van de school.

Hoe klaag je een leerkracht aan?

Bespreek uw klacht altijd eerst met degene die er direct bij betrokken is. Vraag de directie van de school eventueel om te bemiddelen. Ook kunt u het schoolbestuur inschakelen. Biedt dit geen oplossing, dan kunt u een officiële klacht indienen bij de klachtencommissie van de school.

Wat als je een slechte leerkracht hebt?

Heb je een vraag of klacht over een leerkracht of over de school? De eerste stap is: het probleem bespreken met de betrokken leerkracht of directie. Eventueel kan een ouder uit de schoolraad of ouderraad bemiddelen. Ook het centrum voor leerlingenbegeleiding kan in veel gevallen raad geven.

Wat kan schoolinspectie doen?

De Onderwijsinspectie heeft een team van speciale inspecteurs die zich bezig houden met ernstige situaties zoals zedenmisdrijven, geweld en radicalisering. Deze vertrouwensinspecteur luistert, informeert en adviseert. Hij kan ook helpen bij het indienen van een formele klacht of het doen van aangifte.

21 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de zorgplicht van een school?

Zorgplicht scholen

Scholen moeten ervoor zorgen dat elk kind een passende plek krijgt. Ook als het kind extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft. Deze verplichting voor scholen heet zorgplicht. De zorgplicht geldt voor kinderen die al op school zitten en kinderen die worden aangemeld.

Wie controleert het onderwijs?

De Inspectie van het onderwijs (Onderwijsinspectie) houdt toezicht op de kwaliteit van scholen.

Wat mag een leerkracht niet doen?

Ieder kind moet naar school kunnen gaan. Kinderen moeten gratis naar de basisschool kunnen. Ze moeten ook zoveel mogelijk voortgezet onderwijs en hoger onderwijs kunnen volgen, als zij dat willen. Een leraar mag niet schreeuwen tegen een kind, en ook mag een leraar een kind niet slaan of uitschelden.

Wat is de verantwoordelijkheid van een leerkracht?

De leraar is juridisch aansprakelijk voor zijn leerlingen en individueel verantwoordelijk voor het leerproces; collectief en sociaal verantwoordelijk voor zijn rol in de organisatie van de school en het totale onderwijsproces.

Kan een leerkracht een leerling weigeren?

Een school kan een leerling weigeren omdat het ondersteuning nodig heeft. Dit mag het echter niet zomaar doen. De school is verplicht om te onderzoeken welke ondersteuning het kind nodig heeft en of de school deze ondersteuning kan bieden.

Wat moet een leerkracht zijn?

Grappig – Enthousiast – Zorgzaam – Creatief – Geduldig – Lief – Positief – Luistervaardig. Dit zijn de 8 kwaliteiten die leerlingen, ouders, collega's en directeurs het vaakst vermelden als 'sterkste eigenschap' van een leraar in de nominatiedossiers voor de Leraar van het Jaar 2016.

Hoe onderwijsinspectie contacteren?

Algemeen
  1. Hendrik Consciencegebouw.
  2. Koning Albert II-laan 15 bus 135.
  3. 1210 Brussel.
  4. 02 553 88 50.
  5. (telefoon secretariaat inspecteur-generaal)
  6. secretariaat.onderwijsinspectie@vlaanderen.be.
  7. Wegbeschrijving.

Hoe officiele klacht indienen?

Zo schrijft u een juridische brief
  1. Geef kort, maar precies aan waar de brief over gaat.
  2. Omschrijf uw klacht of uw mening over het conflict.
  3. Maak duidelijk wat u eist van de ander en binnen hoeveel tijd.
  4. Voeg bewijzen toe als u die heeft.
  5. Reageert de ander niet?

Wie is er verantwoordelijk voor onderwijs?

Het schoolbestuur is altijd verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs. Indien het kwaliteitsniveau van onvoldoende niveau is kan de Onderwijsinspectie het toezicht op de school aanscherpen of sanctiemiddelen opleggen. De Onderwijsinspectie ziet toe op de kwaliteit van het onderwijs in het algemeen.

Heeft een leerkracht meldingsplicht?

Ze zijn wettelijk niet verplicht om informatie over jou als leerling geheim te houden. Ze hebben wel een ambtsgeheim of discreptieplicht. Ze moeten discreet en zorgvuldig omgaan met de informatie die ze als leerkracht krijgen en mogen geen geheimen prijsgeven buiten de school.

Wat zijn de taken van een juf?

Wat doet een leerkracht (basisonderwijs)?
  • Voorbereiden van lessen.
  • Lesgeven.
  • Coachen van leerlingen.
  • Instrueert kinderen individueel en in groepsverband.
  • Vergaderen met collega's en het management.
  • Onderhouden van contacten met ouders en de interne begeleider.

Wat is het verschil tussen leerkracht en leraar?

Een leerkracht noemen we eigenlijk alleen iemand die lesgeeft in het basisonderwijs of speciaal onderwijs. De term 'leraar' heeft overlap met de termen 'docent' en 'leerkracht' en is breder te gebruiken dan alleen in de context van scholen.

Wat valt er onder verantwoordelijkheid?

Het dragen van verantwoordelijkheid is het instaan voor het eigen handelen. Verantwoordelijkheidsgevoel is het bewustzijn dat jij je plicht naar behoren moet uitvoeren. De leerkracht, de ouders, de leerling en het schoolbestuur hebben allemaal hun eigen verantwoordelijkheid.

Hoe kan een leerkracht ontslagen worden?

“Als een leerkracht niet goed functioneert, kan die een onvoldoende krijgen bij een evaluatiegesprek. Daarna volgt een coachingtraject van 120 gepresteerde dagen, waarin de leraar zich moet herpakken. Als hij of zij bij het tweede evaluatiegesprek opnieuw een onvoldoende krijgt, volgt automatisch het ontslag.”

Welke rechten hebben kinderen op school?

Op grond van het VN-Kinderrechtenverdrag heeft ieder kind recht op onderwijs. Basisonderwijs is verplicht en moet voor ieder kind gratis beschikbaar zijn. Het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs moeten toegankelijk zijn voor ieder kind, in overeenstemming met zijn of haar leerniveau.

Wat zijn de rechten van een leerling?

Wat zijn de rechten van de school?
  • Vrijheid van onderwijs. In Artikel 23 van de Grondwet staat het recht op vrijheid van onderwijs. ...
  • Toelating. De school beslist over de toelating en verwijdering van leerlingen tot en van de school. ...
  • Ordemaatregelen. ...
  • Schorsing. ...
  • Verwijdering.

Wie staat boven het schoolbestuur?

Volgens de wet is er bij een schoolbestuur een interne toezichthouder die het schoolbestuur raad geeft en controleert op het besturen van de scholen. Ook is de interne toezichthouder als regel de werkgever van het schoolbestuur.

Waarom stappen leerkrachten uit het onderwijs?

Doordat leerkrachten vaak sterk ontwikkelde communicatieve vaardigheden, organisatieskills en creativiteit bezitten, ontdekken we in de meeste gevallen een hele resem van jobs buiten het onderwijs die hen goed passen.

Wat is de onderwijsinspectie?

De onderwijsinspectie is een overheidsinstantie die controleert of de kwaliteit van het onderwijs goed is en of de regels nageleefd worden. De inspectie van het onderwijs bezoekt scholen, voert er een kwaliteitsonderzoek uit en evalueert de uitkomst met de schoolleiding.