Hoe gebruik ik de pil?

Waar is de pil gratis?

Gevraagd door: Tycho de Jong  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (48 stemmen)

Zodra je als vrouw 21 jaar oud bent, wordt de pil of een spiraaltje niet meer vergoed vanuit het basispakket. Je hebt dan 3 opties: Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis.

Kun je de pil gratis krijgen?

Anticonceptie krijgt u tot 21 jaar vergoed uit uw basisverzekering. Vanaf 18 jaar betaalt u eigen risico.

Hoeveel kost de pil bij de apotheek?

Kosten anticonceptiepil: zelf betalen of verzekeren? De kosten van de anticonceptiepil verschillen per merk, de goedkoopste is rond de 37 euro. Voor een aanvullende verzekering met dekking voor anticonceptie betaal je al snel 75 euro per jaar.

Hoeveel kost de pil in Nederland?

Tot 21 jaar wordt de anticonceptiepil vergoed door de verzekering. Daarna moet je ervoor betalen. Het ligt in dat geval heel erg aan welk merk en voor hoeveel maanden je de pil besteld, wat het tarief is. Gemiddeld kost een doosje, goed voor 3 maanden, van de combinatiepil tussen de €10 en €25.

Is de pil vergoed?

De pil valt onder de basisverzekering voor vrouwen onder de 21. Let op: als je tussen de 18 en 21 bent geldt het eigen risico. Als je verder geen kosten maakt, betaal je de pil dus alsnog zelf.

24 gerelateerde vragen gevonden

Welke pil wordt niet vergoed?

Het meest bekende anticonceptiemiddel is de anticonceptiepil voor vouwen. Verder heb je nog andere anticonceptiemiddelen waaronder: spiraaltje, pessarium en vaginale ring. Net zoals andere vormen van anticonceptie krijg je deze niet vergoed vanuit de basisverzekering wanneer je ouder dan 21 bent.

Welke pil wordt vergoed?

De kosten van het spiraaltje zelf worden alleen vergoed door je basisverzekering als je 20 jaar bent of jonger. Je betaalt hiervoor wel je eigen risico. Als je 17 jaar of jonger bent, betaal je geen eigen risico.

Is de prikpil beter dan de pil?

Stop je met de prikpil? Dan kan het zes tot twaalf maanden duren voordat je menstruatie weer regelmatig wordt. Dit is anders dan bij het gebruik van de anticonceptiepil, waarbij je als je stopt meestal meteen weer je normale menstruatie krijgt en dus meteen zwanger kunt worden.

Kan je de pil zonder recept bij de apotheek halen?

Gebruikt u anticonceptie, bijvoorbeeld de pil, de prikpil of een vaginale ring? Wanneer u wilt starten met anticonceptie moet uw arts een recept hiervoor uitschrijven. Dit is wettelijk verplicht. Hierna kunt u zonder recept van uw arts zelf uw anticonceptie bij de apotheek bestellen.

Kan je de pil gewoon halen bij de apotheek?

Wilt u de pil gaan gebruiken? Neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts u een aantal vragen stellen en bepalen welke pil voor u het meest geschikt is. Met het recept van de huisarts kunt u de pil bij de apotheek halen.

Kun je de pil online bestellen?

Wij begrijpen dat jij geen tijd hebt om in de rij te staan bij de apotheek. Of dat de apotheek nooit open is wanneer het jou het beste uitkomt. Daarom kan je voortaan je anticonceptie online bestellen.

Kan je zomaar de pil kopen?

Om te beginnen met de anticonceptiepil neem je contact op met je huisarts. Aan de hand van een aantal vragen stelt jouw huisarts vast welke soort pil het beste bij jou en je situatie past. Je arts schrijft vervolgens een recept uit waarmee je de anticonceptiepil bij de apotheek op kunt halen.

Hoeveel vrouwen kunnen geen anticonceptie betalen?

8% van de Nederlandse vrouwen koopt geen anticonceptie uit geldgebrek. Uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Dokters van de Wereld blijkt dat 8% procent van de Nederlandse vrouwen uit geldgebrek de afgelopen 10 jaar wel eens geen anticonceptie heeft gekocht.

Hoeveel kom je aan met de pil?

Het is niet onmogelijk om aan te komen van de pil, maar het komt relatief minder vaak voor. In de weinige gevallen dat gewichtstoename werd gerapporteerd bleef dit onder de 2 kg. Er zijn natuurlijk veel redenen en omstandigheden waarom je van gewicht verandert, de pil is er maar één van.

Wat kost de pil Yaz?

€ 0,28 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. U dient zelf € 0,17 per stuk € 14,08 per verpakking bij te betalen.

Is een spiraal gratis?

Een spiraal of hormoonstaafje kost meestal tussen de € 50 en € 150. Dit kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje krijgt u vergoed uit uw basisverzekering.

Wat vraagt de dokter als je aan de pil wilt?

Je arts zal wel vragen stellen over je medische en seksuele voorgeschiedenis, die belangrijk zijn om uit te zoeken wat voor jou een goede vorm van anticonceptie is. Die vragen kunnen gaan over geneesmiddelen die je neemt, je seksuele voorgeschiedenis en levensgewoonten zoals roken en voeding.

Wat is de meest veilige anticonceptie?

Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.

Hoe duur is de pil Mylan?

€ 2,06 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.

Waar verkopen ze de pil?

Wil je een morning after pil kopen? Dat kan zonder recept bij de drogist en apotheek.

Wat is een goed alternatief voor de pil?

De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.

Kun je de pil declareren?

Ja, u krijgt uw anticonceptie vergoed uit de basisverzekering. U betaalt eigen risico. Uw huisarts kan hiervoor een akkoordverklaring aanvragen.

Wat kost de pil Microgynon 30?

€ 0,08 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn voorwaarden verbonden.