Wetenschappers zoeken naar oplossing voor longziekte astma

Waar hebben kinderen met astma in het voorjaar last van?

Gevraagd door: bacc. Stijn Adriaensdr  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (32 stemmen)

Uw kind kan last hebben van een piepende ademhaling, benauwdheid en hoesten. Uw kind is sneller moe en bij inspanning benauwd. Een astma-aanval kan ontstaan door allergische prikkels, zoals stuifmeel van gras en bomen, huidschilfers van huisdieren en huisstofmijt.

Wat is Peuterastma?

Peuterastma is een ziekte van de luchtwegen waarbij kinderen af en toe last hebben van een piepende ademhaling, benauwdheid en hoesten. Dit gebeurt vooral als ze verkouden zijn. Tussen de verkoudheden door hebben deze kinderen (bijna) nergens last van.

Wat is Kinderastma?

Ontwikkelt zich astma bij kleine kinderen, dan krijgen ze op de basisschool last van kortademigheid en piepen. Meestal gebeurt dit in aanvallen of gedurende bepaalde periodes. Soms blijven kinderen 's nachts hoesten. De astma leidt vaak tot vermoeidheid.

Hoe lang duurt astma-aanval kind?

Een aanval duurt meestal niet lang. Binnen een paar uur zijn de symptomen weer voorbij. Medicijnen zijn bij pseudokroep meestal niet nodig.

Wat te doen bij een astma-aanval kind?

Tijdens een astma-aanval moet je veelvuldig inhalatiemedicatie toedienen en je kind van nabij kunnen observeren om een eventuele achteruitgang tijdig op te merken. Dan kan je alsnog beslissen om je kind naar het ziekenhuis te brengen. De belangrijkste medicijnen zijn luchtwegverwijders en ontstekingremmers.

34 gerelateerde vragen gevonden

Wat te doen bij acute astma-aanval?

Wat doe je bij een astma-aanval?
  1. Bel of laat 112 bellen bij hevige benauwdheid of snelle ademhaling in combinatie met een veranderde huidskleur.
  2. Maak knellende kleding bij de hals los. ...
  3. Neem contact op met de huisarts of spoedpost wanneer er geen astma-medicijnen zijn of deze niet helpen.

Hoe lang duurt een astma-aanval?

Klachten bij astma kunnen echter ook langer (meerdere dagen) duren en heftiger zijn. Sommige patiënten spreken dan van een 'grote benauwdheid' (artsen noemen dit een 'exacerbatie').

Is mijn kind astmatisch?

Uw kind kan last hebben van een piepende ademhaling, benauwdheid en hoesten. Uw kind is sneller moe en bij inspanning benauwd. Een astma-aanval kan ontstaan door allergische prikkels, zoals stuifmeel van gras en bomen, huidschilfers van huisdieren en huisstofmijt.

Kan astma bij kinderen overgaan?

Veel kinderen groeien dus over hun peuterastma heen. Dat is natuurlijk goed nieuws. Toch kan peuterastma ook overgaan in echt astma (daarover straks meer). Bovendien geeft peuterastma bij jonge kinderen vaak hinderlijke klachten.

Hoe weet je of je een astma-aanval hebt?

Symptomen astma-aanval

een piepende adem, een benauwd gevoel, spieren in uw hals en schouders (of andere hulpademhalingsspieren) die meehelpen bij het ademen, mondslijmvlies en nagelbedden die bleek of blauw worden.

Heeft eczeem te maken met astma?

Constitutioneel eczeem gaat vaak samen met een aanleg voor het krijgen van hooikoorts, astma en voedselallergie.

Kan een baby astma hebben?

Veel kinderen hebben als baby, peuter of kleuter wel eens last van astmatische klachten, zoals een piepende ademhaling met benauwdheid, hoesten en vol zitten. Dit wordt ook wel viraal piepen genoemd. Een klein deel van de kinderen met astmatische klachten heeft deze klachten nog steeds op oudere leeftijd.

Is astma een erfelijke ziekte?

Erfelijke aanleg en andere factoren spelen een rol bij het ontstaan van astma. Als een van de ouders astma heeft, heeft hun kind een grotere kans om het ook te krijgen. Hoe groot die kans precies is, is niet te voorspellen. Dit komt omdat veel factoren invloed hebben op de kans om astma te krijgen.

Welke leeftijd astma?

Vanaf 6 jaar kan een goede diagnose worden gesteld, omdat kinderen dan mee kunnen doen aan een longfunctieonderzoek. Aanwijzingen voor astma zijn: Meer last bij lichamelijke inspanning, vaak te herkennen aan kortademigheid. Vaker last van allergieën, zoals voor huisdieren.

Hoe herken je astma bij een baby?

Uw kind kan last hebben van een piepende ademhaling, benauwdheid en hoesten. Uw kind is sneller moe en bij inspanning benauwd. Een astma-aanval kan ontstaan door allergische prikkels, zoals stuifmeel van gras en bomen, huidschilfers van huisdieren en huisstofmijt.

Hoe weet je of je kind longontsteking heeft?

De belangrijkste symptomen van een longontsteking bij kinderen zijn: hoesten van slijm (soms met wat bloed), koorts en een snelle ademhaling. Je kind kan ook last hebben van benauwdheid of kortademigheid en rillen of klappertanden. Ook kan hij minder actief zijn en slecht drinken.

Wat kun je doen tegen benauwdheid kind?

Medicijnen bij pseudokroep

Is uw kind erg benauwd, dan kan de arts een corticosteroïd (bijvoorbeeld dexamethason) geven. De klachten worden daardoor minder.

Wat te doen benauwdheid kind?

Bel direct uw huisarts: als uw kind benauwd is.

Hoe astma behandelen?

Astma is meestal goed te behandelen met medicijnen. Daarbij blijven de adviezen, zoals niet roken en genoeg bewegen, ook heel belangrijk. Medicijnen genezen astma niet. Maar als u de medicijnen goed gebruikt, kunnen de klachten wel wegblijven of minder worden.

Hoe weet ik of mijn kind RS virus heeft?

Wat merk ik als mijn kind het RS-virus heeft? Uw kind is een paar dagen verkouden. Uw kind hoest, niest en kan oorpijn hebben. Uw kind kan ook koorts hebben.

Wat te doen bij luchtweginfectie kind?

Het belangrijkste is om je kindje goed te laten uitzieken, net als bij een gewone griep of verkoudheid. Een arts zal eventueel neusdruppels voorschrijven. Bij erge benauwdheid of uitdrogingsverschijnselen bestaat de kans dat je kindje in het ziekenhuis moet worden opgenomen.

Kunnen kinderen ook COPD krijgen?

Hoewel de ziekte COPD niet bij kinderen voorkomt, geven we toch een uitleg. De afkorting COPD staat voor de Engelse term Chronic Obstructive Pulmonary Disease, dat betekent chronische obstructieve longziekte. Als je COPD hebt kun je niet goed uitademen.

Kan je dood gaan van een astma aanval?

Aan astma kan je overlijden

In Nederland overlijden elk jaar ruim 100 personen aan astma. Als de patiënt niet op tijd toegang heeft tot medicijnen, vernauwen de longblaasjes meer en meer. Uiteindelijk kan geen zuurstof meer worden opgenomen om het lijf van zuurstof te voorzien en overlijdt de patiënt.

Is een longaanval gevaarlijk?

Veel mensen maken een longaanval thuis door, maar als het ernstig is moeten ze naar het ziekenhuis. Door een longaanval ontstaat vaak onherstelbare schade aan de longen. Na één longaanval volgen er meestal meer, en raken de longen langzaam uitgeput.

Wat moet je doen bij een longaanval?

Bel direct uw huisarts als u klachten heeft die bij een longaanval passen. Bel direct 112 als u zo benauwd bent dat u uitgeput raakt of bijna geen adem kunt halen.

Vorige artikel
Welk badschuim kind?