Kinderbijslag aanvragen bij de geboorte van een kind

Van wie ontvang ik kinderbijslag?

Gevraagd door: Lieke van Bruchem  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (59 stemmen)

Kinderbijslag vraagt u aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Krijgt u al kinderbijslag en is uw volgende kind in Nederland geboren? Dan hoeft u niets te doen.

Welke partner krijgt kinderbijslag?

U kunt kinderbijslag krijgen als u met uw partner bent getrouwd, een geregistreerd partnerschap heeft of samenwoont. U bepaalt samen wie de kinderbijslag krijgt.

Wie krijgt kinderbijslag vader of moeder?

In principe is het de moeder die de kinderbijslag ontvangt. Wanneer de (al dan niet gehuwde) ouders uit elkaar gaan, gaan we nog steeds uit van gedeeld ouderlijk gezag over het minderjarig kind. En dus blijft de moeder de kinderbijslag ontvangen.

Wie regelt de kinderbijslag?

U vraagt de kinderbijslag aan bij de SVB. Krijgt u al kinderbijslag en is uw 2e of volgende kind in Nederland geboren? Dan hoeft u niets te doen. De SVB past de kinderbijslag automatisch voor u aan.

Wat doen ouders met kinderbijslag?

Met de kinderbijslag betaald de overheid mee aan de kosten van de opvoeding. Iedereen mag dus zelf weten wat ze met het geld doen. Veel gezinnen zetten de kinderbijslag op hun eigen spaarrekening. Sommige geven alles uit aan kinderkleding nog voordat de kinderbijslag gestort is #langleveafterpay.

36 gerelateerde vragen gevonden

Welke ouder ontvangt de kinderbijslag?

De ouder bij wie het kind woont, krijgt de kinderbijslag. Heeft u co-ouderschap ? Dan heeft u samen afgesproken wie de kinderbijslag krijgt.

Heeft vader recht op kinderbijslag?

De ouder in wiens huishouden het kind woont heeft recht op kinderbijslag. Als de andere ouder het kind ook onderhoudt, bijvoorbeeld door alimentatie te betalen, heeft ook deze ouder ook recht op kinderbijslag.

Wie financiert kinderbijslag?

Contractuelen in overheidsdienst krijgen hun kinderbijslag van de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers. Voor werklozen wordt de kinderbijslag door het kinderbijslagfonds van de laatste werkgever betaald.

Hebben beide ouders recht op kindgebonden budget?

Kindgebonden budget

Het geld kan worden verdeeld over beide ouders. Dit kan alleen als er twee of meer kinderen zijn én als er sprake is van co-ouderschap. Je krijgt dan dus allebei een deel van het kindgebonden budget uitbetaald van de Belastingdienst.

Wat is het verschil tussen kinderbijslag en kindergeld?

Kindergeld, kinderbijslag of Groeipakket? In principe gaan deze drie termen over hetzelfde, namelijk over het maandelijkse bedrag dat je krijgt voor elk kind ten laste. Veel mensen hebben het nog over 'kindergeld', maar in het algemeen gebruiken we nu de term kinderbijslag.

Heeft elke ouder recht op kinderbijslag?

De hoofdregel is dat als je uit elkaar gaat, de ouder bij wie jullie kind de meeste tijd woont en staat ingeschreven, de kinderbijslag krijgt. Maar deze regel gaat niet op bij co-ouderschap, omdat jullie kind dan ongeveer evenveel bij jullie beiden is.

Wat krijg je als alleenstaande vader?

Dit heet 'alleenstaande ouderkop'. De alleenstaande ouderkop is een tegemoetkoming in het levensonderhoud voor alleenstaande ouders. En het is de opvolger van de alleenstaande ouderkorting die inmiddels is afgeschaft. In 2023 is deze extra toeslag voor alleenstaande ouders maximaal € 3.848,- per jaar.

Hoeveel kinderbijslag krijgt een alleenstaande moeder?

Je krijgt een Groeipakket met het nieuwe basisbedrag van € 171,49.

Heeft ieder gezin recht op kinderbijslag?

Kinderbijslag. Kinderbijslag is een bijdrage van de overheid in de kosten voor kind(eren) tot 18 jaar en is onafhankelijk van je inkomen. Ouders die in Nederland wonen en/of in loondienst werken hebben meestal recht op kinderbijslag voor thuiswonende eigen kinderen, stief- en soms pleegkinderen onder de 18 jaar.

Waar staat kind ingeschreven bij co-ouderschap?

Bij co-ouderschap wonen de kinderen ongeveer evenveel bij u en uw partner. U moet dan wel afspreken op welk adres u de kinderen inschrijft (de Basisregistratie personen, voorheen gemeentelijke basisregistratie genoemd). Op welk adres de kinderen worden ingeschreven, kan fiscale gevolgen hebben.

Kan kinderbijslag gesplitst worden?

Heeft u co-ouderschap? Spreek dan samen af hoe u de betaling van de kinderbijslag tussen u beiden wilt verdelen. Maakt u geen afspraak? Dan krijgt ieder de helft van de kinderbijslag.

Wie moet de kinderalimentatie betalen?

Woont je kind bij je ex-partner en is het jonger dan 18 jaar? Dan moet jij de kinderalimentatie aan je ex betalen. Je ex-partner betaalt vervolgens alle kosten en uitgaven voor jullie kind. Na het 18e jaar kan je rechtstreeks aan je kind betalen.

Kan een vader co-ouderschap eisen?

Co-ouderschap kan alleen worden overeengekomen en niet worden geëist. De regeling die u afspreekt moet zoveel mogelijk in het belang van de beiden kinderen zijn. Hierbij gaat het dan om regelmaat, zonder teveel wisselingen.

Heeft ex partner recht op kindgebonden budget?

Als jullie ene kind bij jou is ingeschreven en jullie andere kind bij je ex partner, kunnen jullie beiden kinderbijslag ontvangen en, als je aan de verdere voorwaarden voldoet, ook kindgebonden budget.

Wie is bevoegd voor de kinderbijslag?

Door de zesde staatshervorming is Vlaanderen bevoegd voor de kinderbijslag. De eerste jaren van deze regeerperiode zijn gebruikt om tot een nieuwe regeling te komen, onder meer in de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Wie is er bevoegd voor kinderbijslag?

Het is de woonplaats van het kind die voortaan bepaalt wie de kinderbijslag uitbetaalt. Betrokkenen hoeven niets te doen. Het kinderbijslagdossier wordt automatisch overgedragen aan het regionale fonds en de betaling van je kinderbijslag loopt gewoon door.

Wie financiert het Groeipakket?

Startbedrag. Is het je eerste kind en vraag je het startbedrag aan vóór de geboorte? Dan betalen we het startbedrag aan de zwangere ouder. Is het niet je eerste kind, dan betalen we aan de bestaande begunstigde(n) van het Groeipakket.

Heeft de vader net zoveel rechten als de moeder?

Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.

Welke voordelen heb je als alleenstaande moeder?

Mogelijke voordelen

Als single mama of papa geniet je van je kinderen. Vaak ervaar je een warme en open sfeer in het gezin, heb je een goed contact met je kind. Sommige alleenstaande ouders zijn best trots dat ze alles alleen kunnen afhandelen en vinden het fijn om aan niemand verantwoording te moeten afleggen.