De opvoeding van je kind

Kunnen ze zomaar je kind afpakken?

Gevraagd door: Mart Yüksel LLB  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (4 stemmen)

Jeugdzorg kan een kind of jongere (tijdelijk) uit huis plaatsen, bijvoorbeeld bij ernstige mishandeling of verwaarlozing. Dit beslist een kinderrechter. Ongeacht of de ouders het daarmee eens zijn.

Kan mijn kind zomaar uit huis geplaatst worden?

Vrijwillige of gedwongen uithuisplaatsing

Een kind kan uit huis worden geplaatst als: het kind wordt verwaarloosd of mishandeld. de ouders te ziek zijn om het kind te verzorgen. er vaak ruzie is tussen ouder(s).

Hoeveel kinderen onterecht uit huis geplaatst?

Tussen 2015 en 2020 zijn 1115 kinderen van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire uit huis geplaatst. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzocht dat in opdracht van het ministerie van justitie en veiligheid.

Wat gebeurt er als je de kinderbescherming belt?

Van Veilig Thuis naar de Raad voor de Kinderbescherming

De medewerkers van Veilig Thuis kijken wat er moet gebeuren als iemand heeft gebeld met zorgen over een kind. Zij werken nauw samen met de lokale teams in de gemeenten en verwijzen naar hen door als dat kan.

Wat is een VOTS?

Er bestaat ook een VOTS (naast de OTS) en VOTS staat voor voorlopige ondertoezichtstelling. Deze maatregel duurt maximaal drie maanden.De rechter kan een VOTS uitspreken nog voordat de betrokkenen op een zitting door de rechter worden gehoord.

40 gerelateerde vragen gevonden

Wat is het verschil tussen OTS en Vots?

De voorlopige ondertoezichtstelling, die ook wel VOTS genoemd wordt, en de doorsnee ondertoezichtstelling, die ook wel OTS genoemd wordt. Beide kinderbeschermingsmaatregelen worden in beginsel op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming door de kinderrechter over uw kind(eren) uitgesproken.

Wie heeft gezag bij Vots?

Belangrijk te weten is dat de ouders het volledig gezag over hun kind behouden, zij het dat de gezinsvoogd meebeslist. Als de rechter instemt met een verzoek tot VOTS of OTS, dient u als ouder(s) hieraan mee te werken.

Waar kijkt de kinderbescherming naar?

Het gaat vaak over kwesties rond gezag, verdeling van zorg- en opvoedingstaken, omgang met ouders en derden, hoofdverblijfplaats van het kind, informatie- en consultatieplicht, vervangende toestemming erkenning of vervangende toestemming verhuizing.

Wat is een VTO jeugdzorg?

Aanmelding Jeugdbeschermingstafel

Bij grote zorgen over de ontwikkeling en/of de veiligheid van kinderen, waarbij u meent dat hulp in een gedwongen kader nodig is, kunt u zich richten tot de Jeugdbeschermingstafel. Aanmelden bij de Jeugdbeschermingstafel gaat via het indienen van een verzoek tot onderzoek (VTO).

Wie staat er boven veilig thuis?

Jeugdgezondheidszorg, huisarts, politie, school

Een eerste signaal van mogelijke onveiligheid in een gezin komt vaak van een professional die zich ernstig zorgen maakt over een gezin. Bijvoorbeeld een leerkracht, jeugdverpleegkundige of huisarts, of de politie die een melding krijgt.

Hoeveel uithuisplaatsingen per jaar in Nederland?

* Er zijn meer dan 46.000 uithuisgeplaatste kinderen in Nederland. Zij verblijven in jeugdzorginstellingen, gezinshuizen of bij pleeggezinnen. * In Nederland worden 19.200 kinderen per jaar uit huis geplaatst. Sinds de decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeenten is dit aantal met 14 procent gestegen.

Waarom zijn er kinderen uit huis geplaatst Toeslagenaffaire?

Ze hadden jarenlang (terecht) toeslagen gekregen voor kinderopvang. Ineens stopte dat, en moesten ze al dat geld terugbetalen. Veel mensen kregen hierdoor enorme schulden bij de Belastingdienst. Deze week bleek dat er hierdoor waarschijnlijk zo'n 1115 kinderen uit huis zijn geplaatst.

Waar zijn de kinderen Toeslagenaffaire?

Het CBS keek alleen naar 'erkende' gedupeerden in de jaren 2015 tot en met 2020, en telde enkel uithuisplaatsingen mee waar een rechter aan te pas kwam. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 19.000 kinderen uit huis geplaatst – in principe een tijdelijke maatregel. Over terugplaatsingen zijn geen cijfers beschikbaar.

Kan ik mijn zoon van 18 het huis uit zetten?

Je mag in kind van 18 jaar en ouder uit huis zetten. Gaat het kind ergens anders wonen dan heb je nog steeds die een onderhoudsplicht tot 21 jaar. Wanneer het kind vrijwillig op zichzelf gaat wonen dan ben je niet verplicht om de huur of hypotheek van je kind te betalen.

Wat gebeurd er als je uit huis wordt geplaatst?

Als je uit huis geplaatst wordt, betekent dit dat je of naar een groep gaat, of naar je andere ouder of naar een (netwerk)pleeggezin.

Wie bepaalt uithuisplaatsing?

U mag ervoor kiezen helemaal niets te doen. Alleen beslist de kinderrechter dan over een uithuisplaatsing zonder te weten wat u vindt. U krijgt de beslissing van de kinderrechter na een aantal weken per post.

Waarom VTO?

Het doel van een VTO-beleid is de competenties van medewerkers te ontwikkelen in de richting die nodig is voor de organisatie. Je werkt daartoe best volgens een structuur, in een opleidingsplan.

Wat is de Beschermingstafel?

Bij de Beschermingstafel zitten ouders samen met alle betrokken hulpverleners en soms hun kind(eren) aan één tafel. Doel: een veilige(re) opgroei- en opvoedtoekomst voor het kind. De Beschermingstafel is vaak een laatste kans voor ouders om een onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming te voorkomen.

Wat is de Jeugdbeschermingstafel?

Melding bij onenigheid over zorg of onderwijs

Regelmatig wordt een Jeugdbeschermingstafel, of een Veilig Thuis melding ingezet om ouders te dwingen om hulp of onderwijs te accepteren, die zij niet passend vinden voor hun kind.

Waar kijkt de rechter naar bij omgangsregeling?

Bij het vaststellen van de omgangsregeling vraagt de rechter hoe hij of zij er tegenaan kijkt. Heeft een kind grote bezwaren tegen omgang met één van de ouders, dan weegt de rechter die bezwaren mee in de beslissing over het al dan niet ontzeggen van de omgang.

Welke vragen stelt een raadsonderzoeker?

De raadsonderzoeker vraagt wat de informant weet van de (thuis)situatie van het kind. Hij kan bijvoorbeeld vragen stellen over de gezondheid van het kind, zijn gedrag of zijn schoolprestaties.

Hoe lang duurt een raadsonderzoek?

maximaal 105 dagen - Basisonderzoek strafbare feiten maximaal 40 dagen - Vervolgonderzoek strafbare feiten maximaal 115 dagen - Coördinatie taakstraffen maximaal 160 dagen.

Wie kan verzoek OTS indienen?

aanvragen? Niet iedereen kan een O.T.S. aanvragen. Mensen die dit wel kunnen zijn de ouders van het kind, iemand anders die het kind verzorgt en opvoedt, de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie*.

Wie voert de OTS uit?

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van een ots die de kinderrechter oplegt. Gemeenten maken hiervoor afspraken met gecertificeerde instellingen die in hun regio de maatregel uitvoert. Voor 1 januari 2015 stonden kinderen onder toezicht van Bureau Jeugdzorg.

Is gezinsvoogd wettelijk vertegenwoordiger?

Niet de ouders worden onder toezicht gesteld, maar het kind. De ouders houden bij een OTS het gezag over hun kind, maar dit is in die zin beperkt dat zij zich moeten laten begeleiden door de gezinsvoogd. Omdat de ouders het gezag behouden zijn zij wettelijk vertegenwoordiger van het kind.