'Miracle' baby born after mom had her fallopian tubes removed | GMA

Kun je nog zwanger worden zonder eileiders?

Gevraagd door: Chris Vermeulen  |  Laatste update: 2 maart 2024
Score: 5/5 (37 stemmen)

"Als de eileiders eenmaal verwijderd zijn, dan ben je onvruchtbaar. Wil je na deze operatie toch zwanger worden, moet je overgaan tot IVF."

Kan ik zwanger worden zonder eileider?

Als de eileiders dicht zijn of zijn weggehaald, kunnen de zaadcellen de eicel niet meer bereiken en kunt u niet meer zwanger worden. Een sterilisatie is in principe niet terug te draaien. Het is dan ook alleen een goede keuze, als u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.

Wat als je geen eileiders meer hebt?

Doordat de eileiders af zijn gesloten na een sterilisatie kunnen zaadcellen de eicel niet meer bereiken. Hierdoor kan de eicel niet meer worden bevrucht en kun je dus niet zwanger worden. De eierstokken blijven echter nog steeds hun werk doen en maken dus nog steeds eicellen en vrouwelijke hormonen aan.

Kun je zonder eileiders ongesteld worden?

De menstruatie blijft na de operatie helemaal weg. Wel kunt u vlak na de operatie nog kort vaginaal bloedverlies hebben. U hoeft hier niet van te schrikken, het is een gevolg van het plotseling stoppen van de hormoonproductie.

Kan je zwanger worden als je geen eierstokken meer hebt?

Geen eierstokken en geen baarmoeder meer na de operatie

Zijn je eierstokken en je baarmoeder verwijderd, dan kun je niet meer zwanger worden.

19 gerelateerde vragen gevonden

Kunnen eileiders weer aangroeien?

De kans op een zwangerschap is klein. Na een laparoscopische sterilisatie worden 2 tot 5 per 1.000 vrouwen zwanger. Soms gaat het ringetje of de clip van de eileider af, ook als deze goed is geplaatst. De eileiders kunnen soms weer aan elkaar groeien en opnieuw een doorgang maken.

Wat is het verschil tussen eileider en eierstok?

De eileider en de eierstok worden samen adnex genoemd. De eileiders hebben als taak het vervoeren van eicellen en zaadcellen. Elke cyclus komt er in de eierstokken een eicel tot rijping. Daarnaast maken de eierstokken geslachtshormonen.

Kan je zwanger worden met een eileider?

Eén eileider

Als een van de twee eileiders er goed uitziet, dan is er een spontane kans op een zwangerschap. De kans per maand neemt wel af als je een beschadigde eileider hebt, omdat de eisprong meestal aan beide kanten even vaak voorkomt.

Waarom eileiders verwijderen?

Wanneer je een ontstoken eileider met pus erin hebt, moet deze behandeld worden. Als het geven van antibiotica niet helpt, kan het nodig zijn om de eileider te verwijderen.

Hoe lang herstel na verwijderen eileiders?

Herstel. Over het algemeen moet u voor het herstel op één tot twee weken rekenen. De eerste dagen kunt u over het algemeen wel voor u zelf zorgen, maar bijvoorbeeld niet voor een gezin. Voordat u wordt opgenomen, is het aan te raden een en ander te regelen voor de periode na het ontslag uit het ziekenhuis.

Hoe groot is de kans op een zwangerschap na sterilisatie man?

Risico dat u toch weer vruchtbaar wordt

Dit kan gebeuren, ook als het onderzoek van het zaadvocht eerder geen zaadcellen meer liet zien. Heel soms groeien de uiteinden van de zaadleiders na een tijd weer aan elkaar. Van de 1000 stellen waarvan de man gesteriliseerd is, worden per jaar minder dan 5 toch zwanger.

Waar blijven eitjes na sterilisatie?

Hierdoor kan de eicel niet meer worden bevrucht en kunt u dus niet zwanger worden. De eierstokken blijven echter nog steeds hun werk doen en maken dus nog steeds eicellen en vrouwelijke hormonen aan. Deze eicellen kunnen nu alleen niet meer door de eileider. Daardoor komen de eicellen in de buikholte terecht.

Heb je een eisprong als je eileiders dicht zitten?

Omdat je eicellen zich via je eileiders naar je baarmoeder bewegen, is het belangrijk dat deze doorgang vrij is. Als je eileiders verstopt zitten door bijvoorbeeld verklevingen of door verklevingen zich niet vrij in de buikholte kunnen bewegen, kan dat een grote impact hebben op je vruchtbaarheid.

Hoe lang overleeft de eicel in de eileider?

Eenmaal losgelaten leeft de eicel tot 24 uur. Een zaadcel bevrucht een eicel aan het einde van de eileider. Een zaadcel leeft gemiddeld 2 tot 3 dagen in het lichaam van de vrouw.

Wat zijn de gevolgen van het verwijderen van de eierstokken?

Verwijderen we uw eierstokken? Dan stopt de productie van de vrouwelijke hormonen (o.a. oestrogenen) meteen. Als u nog niet in de overgang bent, wordt u na de operatie nog een keer ongesteld. Daarna niet meer.

Kan een sterilisatie ongedaan gemaakt worden bij een vrouw?

Wanneer je spijt hebt van je sterilisatie en toch een kinderwens hebt kan er worden geprobeerd je eileiders te herstellen. Dit kan door een kijkoperatie waarbij de ringetjes/clips worden verwijderd. Als je eileiders ook zijn dicht gebrand bij de sterilisatie, is de kans op een succesvolle hersteloperatie kleiner.

Hoelang van eileider naar baarmoeder?

De reis van de eileider naar de baarmoeder duurt zo'n 3-4 dagen. De plaats van innesteling is willekeurig en kan in principe overal in de baarmoeder zijn.

Hoe halen ze een buitenbaarmoederlijke zwangerschap weg?

In het kort. Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan weggehaald worden met een operatie. Dit gebeurt onder narcose. Meestal haalt de gynaecoloog de hele eileider weg waarin de bevruchte eicel zit.

Kunnen ze verklevingen zien op een echo?

Verklevingen zijn met echoscopisch onderzoek niet zichtbaar.

Waarom is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gevaarlijk?

Als de diagnose van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te laat wordt gesteld, kan dat zeer ernstige gevolgen hebben. De eileider waarin de eicel zich heeft vastgehecht, kan scheuren en een inwendige bloeding veroorzaken.

Hoe voelt pijn aan eileider?

Door een eileiderontsteking kunt u zich flink ziek voelen. Pijn onderin of rechts boven in de buik, pijn bij plassen, koorts, maar ook darmklachten horen bij deze ontsteking. Uw huisarts verwijst u met deze klachten naar de gynaecoloog voor onderzoek en een behandeling.

Wat gebeurt er bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Als een bevruchte eicel buiten de baarmoeder groeit, is het een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Je kunt constant een beetje buikpijn hebben en/of bloed uit je vagina. Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan nooit doorgroeien tot een baby.

Kan een eierstok terugdraaien?

Oorzaak. Steeldraai van eierstok, steel en eileider kan optreden door cysten (zakjes gevuld met vocht) en/of tumoren die ontstaan in de eierstok. Deze cysten of tumoren kunnen de normale anatomie van de eierstok, steel en eileider veranderen en de draaiing in gang zetten.

Is een sterilisatie omkeerbaar?

Wilt u uw sterilisatie ongedaan maken, omdat u een kinderwens heeft gekregen? In veel gevallen is dit mogelijk door een hersteloperatie. We maken daarbij de uiteinden van de onderbroken zaadleiders opnieuw aan elkaar, zodat u weer vruchtbaar wordt. Deze ingreep heet ook wel vasovasotomie.

Hoe krijg je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

De belangrijkste oorzaak van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is beschadiging van de eileider(s) door: een infectie. een eerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschap. een eerdere operatie aan de eileider.

Volgende artikel
Kunnen baby's geen water drinken?