Kunnen beide ouders kinderopvangtoeslag aanvragen?
Gevraagd door: Romy Hofman | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.4/5 (26 stemmen)
In geval van co-ouderschap kunnen beide ouders kinderopvangtoeslag aanvragen. Ieder kan dit voor zijn eigen deel van de kosten aanvragen. Daarbij gaat de Belastingdienst er van uit dat de ouders hun eigen aandeel in de kosten contractueel regelen met de kinderopvanginstelling.
Kunnen beide ouders kinderbijslag aanvragen?
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert de kinderbijslag uit. Volgens de SVB hoort het kind bij co-ouderschap bij de huishoudens van beide ouders. Zowel jij als je ex-partner heeft dus recht op de helft van de kinderbijslag. De SVB betaalt de kinderbijslag het liefst uit aan één ouder.
Welke ouder vraagt kinderopvangtoeslag aan?
Kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten die je als werkende ouder maakt voor kinderopvang. Je vraagt voor elk van je kinderen apart een toeslag aan. Afhankelijk van je situatie krijg je een percentage van je opvangkosten vergoed. Je betaalt de kosten van je kinderopvang eerst zelf.
Kan een kind op twee adressen ingeschreven staan?
Kan een kind twee officiële adressen hebben? Een kind kan maar op één adres officieel worden ingeschreven. Bij een scheiding zal de keuze dus nog steeds gemaakt moeten worden. Wel is het mogelijk om in het bevolkingsregister een vermelding toe te voegen van het adres van de andere ouder.
Heb je altijd recht op kinderopvangtoeslag?
Er geldt voor kinderopvangtoeslag geen maximaal inkomen. Als je inkomen stijgt, verlies je dus nooit je recht op kinderopvangtoeslag, maar het kan wel zo zijn dat je minder toeslag krijgt.
Waarom heb ik geen recht op kinderopvangtoeslag?
Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming voor ouders in de kosten van de kinderopvang. Gaat uw kind naar een ouderparticipatiecrèche (opc) die nog in de aanloopperiode van 1 jaar en 3 maanden zit? Dan heeft u nog geen recht op kinderopvangtoeslag.
Wie komt in aanmerking voor kinderopvangtoeslag?
Je komt in aanmerking voor kinderopvangtoeslag als jij en je partner allebei werken. Als je alleenstaand bent, geldt ook dat je werk moet hebben. Als je een toeslagpartner hebt, moet diegene ook werken.
Kan kinderbijslag gesplitst worden?
Kinderbijslag verdelen
Bij co-ouderschap wordt de kinderbijslag standaard verdeeld tussen jullie, tenzij jullie samen afspreken dat de kinderbijslag aan één van jullie toekomt. Als jullie de kinderbijslag willen verdelen, hoeven jullie dit niet aan te vragen bij de De Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Waar moet het kind ingeschreven staan?
Kinderen kunnen op slechts één adres staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP): de hoofdverblijfplaats. Wanneer kinderen in een co-ouderschap bij beide ouders wonen, moet er een keuze gemaakt worden op welk van beide adressen ze staan ingeschreven.
Wat is het verschil tussen hoofdverblijfplaats en domicilie?
Je domicilie of hoofdverblijfplaats is de plaats waar jij (en je gezin) gedurende het grootste deel van het jaar effectief verblijft. Je domicilie wordt bepaald door een feitelijke situatie en de vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen: de plaats waar je na het werk naartoe gaat.
Welke leeftijd stopt kinderopvangtoeslag?
Uw kind kan opvang krijgen tot de 1e dag van de maand waarop hij naar het voortgezet onderwijs gaat. Daarna kunt u geen kinderopvangtoeslag meer krijgen.
Wie is eerste kind bij kinderopvangtoeslag?
Met eerste kind wordt hier bedoeld het kind dat de meeste uren kinderopvang afneemt. Heb je bijvoorbeeld een kind van 6 jaar op de BSO en een kind van 3 jaar op het kinderdagverblijf, dan beschouwt de belastingdienst het kind waarvoor je de meeste uren kinderopvang afneemt als het 'eerste kind'.
Hoe meer je werkt hoe meer kinderopvangtoeslag?
De hoogte van de kinderopvangtoeslag is wel inkomensafhankelijk. Hoe hoger je inkomen, hoe minder tegemoetkoming je krijgt voor de kosten voor kinderopvang. Ouders met een gezamenlijk toetsingsinkomen lager dan €26.066 krijgen 96% van de kosten voor kinderopvang vergoed (tot de maximum uurprijs).
Heeft een vader recht op kinderbijslag?
De ouder in wiens huishouden het kind woont heeft recht op kinderbijslag. Als de andere ouder het kind ook onderhoudt, bijvoorbeeld door alimentatie te betalen, heeft ook deze ouder ook recht op kinderbijslag.
Welke ouder heeft recht op kinderbijslag?
De ouder bij wie het kind woont krijgt de kinderbijslag. Woont uw kind om beurten bij u en uw ex-partner? Dan heeft u misschien co-ouderschap .
Wie is de aanvrager van kinderbijslag?
Wie heeft er recht op kinderbijslag? In principe hebt je recht op kinderbijslag voor kinderen tot en met 17 jaar, als je in Nederland woont of werkt. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Ook de situatie van het kind is van invloed op het bedrag dat u ontvangt.
Hoe schrijf ik mijn kind op mijn adres?
Voor een verhuizing van een minderjarig kind moet één ouder altijd toestemming geven. De ouder bij wie het kind gaat wonen kan hiervoor het formulier Toestemmingsverklaring hoofdbewoner invullen. Een handgeschreven verklaring kan ook.
Kan je je eigen kind uitschrijven?
Komen ouders en kind na een minnelijke schikking tot een akkoord, of beslist de vrederechter in zijn vonnis dat het kind het huis moet verlaten, dan krijgt het kind een bepaald aantal dagen om de ouderlijke woonst vrijwillig te verlaten. Doet hij of zij dat niet, dan kunnen de ouders naar de deurwaarder stappen.
Waar moet je ingeschreven staan?
Inschrijven bij de gemeente is verplicht
U bent wettelijk verplicht om aan de gemeente door te geven waar u woont. Als er iets verandert in uw situatie, moet u dat melden. Bijvoorbeeld als u verhuist, trouwt of een kind krijgt. De gemeente verwerkt uw gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP).
Kun je kinderbijslag met terugwerkende kracht ontvangen?
Als uw aanvraag te laat is ingediend bij de SVB, dan kan kinderbijslag met terugwerkende kracht worden toegekend. De maximaal terugwerkende kracht bedraagt één jaar. Alleen bij zeer uitzonderlijke omstandigheden zal een langere terugwerkende kracht worden gehanteerd.
Heb je altijd recht op kinderbijslag?
Kinderbijslag. Kinderbijslag is een bijdrage van de overheid in de kosten voor kind(eren) tot 18 jaar en is onafhankelijk van je inkomen. Ouders die in Nederland wonen en/of in loondienst werken hebben meestal recht op kinderbijslag voor thuiswonende eigen kinderen, stief- en soms pleegkinderen onder de 18 jaar.
Heeft kinderbijslag invloed op kinderalimentatie?
Wordt er kinderalimentatie betaald, dan is het belangrijk om hier ook de onderlinge afspraken over de kinderbijslag in te betrekken. De kinderbijslag wordt namelijk verrekend bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie.
Wat als ik te weinig kinderopvangtoeslag hebt gekregen?
Hebt u te weinig toeslag gekregen en krijgt u nog geld van ons? Dan hebt u het geld normaal binnen 1 week na de datum die op de berekening staat.
Hoeveel uur werken voor recht op kinderopvangtoeslag?
U krijgt alleen toeslag voor de uren die uw kind werkelijk naar de opvang gaat. De opvanguren die u over hebt, mag u nog wel de rest van het jaar gebruiken voor opvang. U werkt 25 uur per week. Volgens de berekening mag u toeslag aanvragen voor maximaal 153 uur dagopvang per maand.
Hoe controleert de Belastingdienst kinderopvangtoeslag?
- van uw werkgever, uitkeringsinstantie of pensioenfonds krijgen we een jaaropgaaf van uw inkomen.
- van uw kinderopvang krijgen we de opvanguren en de kosten door.
- van uw werkgever krijgen we door hoeveel uren u hebt gewerkt voor uw kinderopvangtoeslag.
Wat zijn de taken als pedagogisch medewerker in de kinderopvang?
Hoe groot is Babyhoofd?