Mag een kind vanaf 12 jaar kiezen tussen ouders?

Kunnen beide ouders kind ten laste nemen?

Gevraagd door: dr. Joep van Munster  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (74 stemmen)

Als de ouders van een kind een feitelijk gezin vormen, kan dat kind maar ten laste zijn van diegene die als gezinshoofd beschouwd wordt. Als u een feitelijk gezin vormt, moet u zelf, bij het invullen van uw aangifte, aanduiden wie van beiden het kind ten laste neemt en bijgevolg als gezinshoofd wordt beschouwd.

Welke andere personen dan je kinderen mag je ten laste nemen in je belastingaangifte?

U kunt, wanneer aan alle voorwaarden is voldaan, de volgende personen ten laste nemen: uw ascendenten (ouders, grootouders), uw (half)broers en (half)zussen, de personen die u - toen u kind was - ten laste hadden.

Kan ik mijn ouders ten laste nemen?

Sinds 2005 is het veel eenvoudiger als kind je ouders fiscaal ten laste te nemen. Het volstaat dat je samen met hen onder één dak woont, dat je mee de gezinsbeslissingen neemt en dat je ouders niet al te veel eigen bestaansmiddelen hebben.

Hoe kind ten laste wijzigen van vader naar moeder?

De ouders kunnen, in overleg, de regeling... veranderen. Als een ouder bijvoorbeeld kans maakt op extra financieel voordeel door het kind fiscaal ten laste te hebben, dan kan deze ouder de andere ouder verzoeken om het kind fiscaal ten laste te hebben.

Kan je kind ten laste veranderen?

Je bent aan een aantal voorwaarden gebonden om je “kind ten laste” te veranderen: de kinderen moeten op hetzelfde adres gedomicilieerd zijn als de ouder die ze ten laste heeft; de kinderen moeten op 1 januari van het aanslagjaar deel uitmaken het gezin van de ouder.

20 gerelateerde vragen gevonden

Wie kan best het kind ten laste nemen?

Over het algemeen zijn kinderen fiscaal ten laste van hun ouders. Ouders met een kind ten laste hebben recht op een hogere belastingvrije som dan als ze geen kinderen zouden hebben. Je moet deel uitmaken van hun gezin op 1 januari van het jaar dat volgt op het inkomstenjaar.

Hoe lang ten laste van ouders?

Welk bedrag mag je verdienen om ten laste te blijven? Deze bedragen gelden voor de inkomsten voor het inkomstenjaar 2022 (je vult ze in op je belastingaangifte in 2023): Als je ouders samen worden belast, ben je niet meer fiscaal ten laste van de ouders als je netto-bestaansmiddelen meer dan € 3 490 bedragen.

Hoeveel mag student verdienen 2022?

Dat deel heet de "belastingvrije som". Voor het aanslagjaar 2023 (inkomsten 2022) is dat 9270 euro. Boven dat bedrag moet je een progressieve belasting betalen tussen 25 % en 50 % afhankelijk van de inkomstenschijf. Hoe meer je verdient, hoe meer belastingen je dus moet betalen.

Wie heeft kind ten laste wettelijk samenwonend?

Wettelijk samenwonen

De kinderen zijn ten laste van één van de partners, naar keuze (doorgaans de partner met het hoogste inkomen).

Wie is gezinshoofd bij wettelijk samenwonen?

Je bent gezinshoofd als je samenwoont met een of meerdere gezinsleden die geen eigen inkomsten hebben. Je bent alleenstaande als daadwerkelijk alleen woont. Je bent samenwonende als je bent geen gezinshoofd en geen alleenstaande bent.

Is het fiscaal interessanter om feitelijk of wettelijk samen te wonen?

Is het fiscaal interessanter om feitelijk of wettelijk samen te wonen? Voor de personenbelasting worden wettelijk samenwonenden volledig gelijkgesteld met gehuwden. Ook al kan een wettelijk samenwonende partner nooit ten laste zijn kan het fiscaal toch interessanter zijn om wettelijk samen te wonen.

Wat zijn de voordelen van feitelijk samenwonen?

gevolgen en voorwaarden van het feitelijk samenwonen
  • Ze hebben geen erfrecht;
  • De eigenaar van de gezinswoning kan die zonder het akkoord van de andere partner verkopen.
  • Ze zijn elkaar wettelijk gezien geen bijstand of hulp verschuldigd. ...
  • De samenlevingsvorm beëindigen is aan geen enkele formaliteit onderworpen.

Wat is het verschil tussen wettelijk of feitelijk samenwonen?

Als je feitelijk samenwoont, geniet je geen enkele wettelijke bescherming. Als je partner de huurder is, kan die je zomaar uit de woning zetten. Wettelijk samenwonen is een eenvoudige manier om het samenwonen van twee personen officieel te maken. Je legt dan samen een verklaring af op het gemeentehuis.

Waarom minder loon wettelijk samenwonen?

Door de toepassing van de vermindering van de bedrijfsvoorheffing voor de partner met laag beroepsinkomen, houdt de gehuwde of wettelijk samenwonende voornaamste kostwinner een hoger nettoloon over.

Wie kan gezinshoofd zijn?

Gezinshoofd (categorie A): de werknemer met gezinslast woont samen met zijn echtgeno(o)t(e) of met zijn partner die over geen inkomen beschikt of woont uitsluitend samen met zijn kinderen waarvoor hij recht heeft op kinderbijslag of met andere verwanten die niet beschikken over een inkomen of hij woont alleen en dient ...

Wie wordt beschouwd als gezinshoofd?

Je vult een gezamenlijke aangifte in en een van jullie neemt de kinderen ten laste. Die persoon wordt beschouwd als het gezinshoofd.

Wat betekent samenwonende met gezinslast?

Voorbeeld: U woont samen met uw echtgeno(o)t(e), twee kinderen en uw grootmoeder. Uw echtgeno(o)t(e) heeft geen enkele vorm van inkomen, uw twee kinderen werken als loontrekkende en uw grootmoeder beschikt over een pensioen. U bent werknemer met gezinslast omdat enkel de situatie van uw echtgeno(o)t(e) van tel is.

Hoeveel mag je per jaar verdienen als student?

Als jobstudent mag je jaarlijks maximaal €12.657,14 bruto verdienen. Dat brutobedrag geldt na afhouding van je (verminderde) sociale zekerheidsbijdragen. Dit bedrag wordt de belastingvrije som genoemd. Verdien je meer, dan zal je wel belastingen moeten betalen.

Hoeveel mag een student verdienen per uur?

Gemiddeld verdienen mannelijke jobstudenten 14,3 euro per uur. Terwijl hun vrouwelijke collega's op 12,6 euro kunnen rekenen qua gemiddeld uurloon. Dat blijkt uit een rondvraag van hr-dienstverlener Randstad bij duizend studenten in ons land.

Hoeveel dagen is 475 uur?

Wie een studentenjob uitoefent, mag elk kalenderjaar 475 uur werken tegen verminderde sociale bijdragen. 475 uur, dat komt overeen met zo'n 62,5 volledige werkdagen (van 7,6 uur). Je betaalt als student enkel een solidariteitsbijdrage, die 2,71% van je brutoloon bedraagt.

Vorige artikel
Hoeveel luiers verschonen baby?
Volgende artikel
Hoe lang zit kind in buggy?