Ik maakte zelf een uitstrijkje: zelftest bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker | Vera Camilla

Kun je zelf een uitstrijkje maken?

Gevraagd door: ds. Bente Ali  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (46 stemmen)

U vraagt de zelfafnameset aan bij Bevolkingsonderzoek Nederland en neemt zelf materiaal uit de vagina af. U maakt een afspraak bij de huisarts voor een uitstrijkje. De zelfafnameset wordt alleen getest op HPV. Een uitstrijkje wordt eerst getest op HPV.

Kan ik zelf een uitstrijkje doen?

De zelfafnameset is er voor vrouwen die het moeilijk vinden om een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Met een zelfafnameset kunt u zich laten testen op het humaan papillomavirus (HPV). Met de zelfafnameset kunt u niet testen of u ook ongewone (afwijkende) cellen in uw baarmoederhals heeft.

Wat kost een uitstrijkje bij de huisarts?

Het uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is gratis.

Kan een uitstrijkje zonder eendenbek?

“Vrouwen hoeven voor een uitstrijkje helemaal niet in eerste instantie naar de huisarts. Ze kunnen het ook thuis met de zelf-afname-test doen, zonder eendenbek!” Dat zegt hoogleraar gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Hoe moet je een uitstrijkje maken?

De doktersassistente doet een borsteltje door de eendenbek naar binnen. Ze draait met het borsteltje om wat cellen van de baarmoederhals te halen. Die cellen doet ze in een potje. Daarna doet ze het speculum weer dicht en haalt ze het voorzichtig uit uw vagina.

40 gerelateerde vragen gevonden

Waarom doet uitstrijkje pijn?

Is een uitstrijkje pijnlijk? Het uitstrijkje duurt ongeveer 10 minuten. Sommige vrouwen vinden het uitstrijkje vervelend, maar het doet meestal geen pijn. Door het aanraken van de baarmoedermond kun je na het onderzoek wat bloed verliezen.

Zijn uitstrijkjes pijnlijk?

Voor de meeste mensen zou een uitstrijkje geen pijn moeten doen, maar het is normaal dat u het een beetje ongemakkelijk vindt . Meestal is het meest ongemakkelijke moment wanneer het speculum wordt geopend. Je baarmoederhals laten borstelen om cellen te verwijderen kan een beetje vreemd aanvoelen, maar zou geen pijn moeten doen. Sommige mensen zullen een uitstrijkje echter pijnlijk vinden.

Is er een alternatief voor een uitstrijkje?

Opwindend nieuw onderzoek suggereert dat een veel minder invasieve benadering - de HPV-test - mogelijk nog nauwkeuriger kan screenen op het risico op baarmoederhalskanker. En wat meer is, het afnemen van monsters voor de HPV-test kunt u zelf thuis doen – een groot verschil tussen deze test en het traditionele uitstrijkje.

Heeft elke vrouw een uitstrijkje nodig?

Alle vrouwen en mensen met een baarmoederhals tussen de 25 en 64 jaar moeten zich regelmatig laten controleren op baarmoederhalskanker .

Wat mag u niet doen voor een uitstrijkje?

Het is aan te raden om 24 uur voor het uitstrijkje geen seks te hebben. Seks kan ervoor zorgen dat de cellen die in lijn liggen met uw baarmoederhals, die tijdens uw uitstrijkje worden verzameld, geïrriteerd en ontstoken raken. Dit kan uw testresultaten verstoren.

Hoe kan ik mijn baarmoederhals thuis controleren?

Gebruik een hand om je schaamlippen te scheiden en je dominante hand om een ​​vinger in de vagina te steken . Volgens Dr. Evans zijn je middelvinger of wijsvinger meestal de beste vingers om je baarmoederhals mee te controleren. "Je kunt indien nodig glijmiddel op waterbasis of kokosolie gebruiken", voegt ze eraan toe.

Is een uitstrijkje gratis?

Bel een huisarts of kliniek om een ​​afspraak te maken. Als uw test moet worden uitgevoerd, is deze gratis bij een huisarts of kliniek die is geregistreerd bij CervicalCheck .

Wat zijn de symptomen van HPV bij vrouwen?

Genitale wratten verschijnen meestal als een kleine bult of een groep bultjes in het genitale gebied. Ze kunnen klein of groot zijn, verhoogd of plat, of in de vorm van een bloemkool. Een zorgverlener kan wratten meestal diagnosticeren door naar het genitale gebied te kijken.

Hoe ontspan je tijdens een uitstrijkje?

neem iets mee dat troost geeft of helpt ontspannen , bijvoorbeeld een muziekspeler of tijdschrift. draag een rok of jurk, deze mag u tijdens het onderzoek aanhouden. maak plannen voor na je afspraak, trakteer jezelf bijvoorbeeld op iets lekkers en ontspannends.

Hoe vaak moet een vrouw een uitstrijkje laten maken?

Hoe vaak moet een uitstrijkje worden herhaald? Artsen raden over het algemeen aan om de Pap-test om de drie jaar te herhalen voor vrouwen van 21 tot 65 jaar . Vrouwen van 30 jaar en ouder kunnen Pap-testen om de vijf jaar overwegen als de procedure wordt gecombineerd met testen op HPV.

Op welke leeftijd zijn uitstrijkjes niet meer nodig?

De enige zekere manier om erachter te komen of u baarmoederhalskanker heeft, is een screeningstest (een uitstrijkje en/of een HPV-test). Als u een vrouw bent bij wie de baarmoederhals niet operatief is verwijderd (hysterectomie), moet u zich laten testen tot u ten minste 65 jaar oud bent.

Kan een gynaecoloog zien of je opgewonden bent?

Een andere veel voorkomende vraag is of een gynaecoloog kan zien of je seksueel actief bent. Het is erg moeilijk en soms onmogelijk voor een zorgverlener om deze beslissing te nemen zonder u te vragen . Een bekken- of visueel onderzoek biedt meestal niet veel aanwijzingen over seksuele activiteit.

Zijn uitstrijkjes echt nodig?

Waarom heb ik een uitstrijkje nodig? Een Pap-test, samen met een bekkenonderzoek, is een belangrijk onderdeel van uw routinematige gezondheidszorg . Het kan helpen bij het vinden van abnormale cellen die tot kanker kunnen leiden. Uw zorgverlener kan de meeste kankers van de baarmoederhals vroegtijdig opsporen als u regelmatig Pap-testen en bekkenonderzoeken ondergaat.

Kan een uitstrijkje gemaakt worden zonder speculum?

Zelfafname stelt vrouwen in staat om hun eigen monster voor cervicale screening te verzamelen zonder speculum met behulp van een vaginaal uitstrijkje of borsteltje . Een nadeel is de consistente bevinding dat vrouwen zich zorgen maken over het niet correct afnemen van zelfmonsters.

Waarom voel ik me raar na een uitstrijkje?

Ongemak en bloeden of krampen na een uitstrijkje is normaal omdat dit deel van ons lichaam zo gevoelig is . Na een uitstrijkje of bekkenonderzoek stroomt het bloed naar de baarmoederhals en uw andere voortplantingsorganen. Dit is de reden waarom de irritatie en bloeding van de cervicale kras of schaafwond kan optreden.

Doet een uitstrijkje pijn als je maagd bent?

De cervicale screeningprocedure zal uw maagdenvlies niet beschadigen of uw maagdelijkheid op enigerlei wijze beïnvloeden , hoewel het misschien wat ongemakkelijker is voor degenen die nog geen seks hebben gehad.

Hoe lang duurt de uitslag van een uitstrijkje?

Binnen 4 weken krijg je een brief thuis met de uitslag van het uitstrijkje. Je huisarts krijgt de uitslag ook. Als er cellen zijn gevonden die veranderd zijn, belt de huisarts je soms al voordat je de brief krijgt. De huisarts legt dan uit wat de uitslag betekent.

Is bloeden na uitstrijkje normaal?

U kunt wat spotting of lichte bloeding hebben na uw cervicale screeningstest. Dit komt heel vaak voor en zou na een paar uur moeten verdwijnen .

Hoe kom je snel van HPV af?

HPV kan op natuurlijke wijze verdwijnen - aangezien er geen remedie is voor de onderliggende HPV-infectie, is de enige manier om van HPV af te komen , te wachten tot het immuunsysteem het virus op natuurlijke wijze heeft opgeruimd .

Ruikt HPV?

Aangenomen wordt dat bijna alle baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV-infecties. Hoewel er vaak geen tekenen zijn van baarmoederhalskanker in een vroeg stadium, kunnen enkele tekenen zijn: Meer vaginale afscheiding, die bleek, waterig, roze, bruin, bloederig of stinkend kan zijn.

Volgende artikel
Wat is de oorzaak van faalangst?