Wat is zwangerschapsdiabetes?

Wat zijn goede suikerwaarde zwangerschap?

Gevraagd door: Dylan Luster  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.7/5 (48 stemmen)

Het doel van de behandeling
Bij zwangerschapsdiabetes streven we naar bloedglucosewaarden tussen 4 en 6.7 mmol/L. De nuchtere bloedsuiker mag, na zelfcontrole van de bloedglucose, maximaal 5.3 mmol/L zijn en 2 uur na het eten mag de bloedsuiker maximaal 6.7 mmol/L zijn.

Hoeveel suiker mag je als je zwanger bent?

Meestal wordt een bovengrens van 6,1 mmol/l aangehouden, als de bloedglucose hoger is wordt verder onderzoek gedaan. Veel verloskundigen doen standaard na de 20 weken zwangerschap onderzoek naar diabetes gravidarum.

Hoe hoog mag je suikerwaarde zijn?

Bloedsuikerwaarde - niet nuchter geprikt (zo'n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l - diabetes.

Hoe herken je suikerziekte tijdens zwangerschap?

Symptomen van zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes kun je opmerken doordat je veel dorst hebt, veel moet plassen, vermoeid bent of doordat je kind veel groter is dan normaal voor dat moment in de zwangerschap. Maar vaak merk je het niet.

Hoe groot is de kans op zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 5 tot 20% van de zwangerschappen, meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Een zwangerschap is een soort fysiologische stresstoestand voor de bètacellen van de pancreas die de insuline produceren.

15 gerelateerde vragen gevonden

Welke week ontstaat zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat in het tweede trimester. Screening vindt daarom plaats tussen week 24 en 28. Bij een eerder doorgemaakte zwangerschapsdiabetes wordt al in de 16de – 18de week onderzoek gedaan naar zwangerschapsdiabetes.

Waardoor krijg je zwangerschapsdiabetes?

Tijdens de zwangerschap hebt u meer insuline nodig om de suiker uit uw voeding te verwerken. Dit komt door zwangerschapshormonen. Soms kan de alvleesklier deze verhoogde vraag naar insuline niet meer aan. Uw bloedsuikergehalte (glucosespiegel) wordt te hoog: u hebt dan zwangerschapsdiabetes.

Waaraan kun je zien dat iemand diabetes heeft?

vaak dorst en veel plassen. vaak vermoeid zijn. last van de ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbelzien of slecht zien. slecht genezende wondjes.

Is zwangerschapsdiabetes schadelijk voor de baby?

Tijdens je zwangerschap kun je ook suikerziekte krijgen. Dit heet zwangerschapsdiabetes of zwangerschapssuiker. Er zit dan teveel suiker in je bloed. Zwangerschapssuiker kan schadelijk zijn voor je baby.

Wat zijn de eerste symptomen van zwangerschap?

De meest voorkomende eerste zwangerschapssymptomen:
  • Je wordt niet ongesteld.
  • Misselijkheid.
  • Gevoelige borsten.
  • Buikpijn.
  • Bloedverlies.
  • Vaak moeten plassen.
  • Bijzondere eetlust.
  • Vermoeidheid.

Welke bloedsuiker is acceptabel?

Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.

Welke suikerwaarde is gevaarlijk?

Als je nog niet gegeten hebt, is je bloedsuiker verhoogd als het boven de 8 mmol/L is. Binnen 2 uur na het eten geldt een grens van 9 mmol/L. Als je bloedsuikerwaarde boven de 15 mmol/L komt, kan het gevaarlijk worden, zeker als je langer verhoogde waarden hebt.

Hoe krijg je een te hoge suiker omlaag?

Verschillende manieren om de bloedsuikerspiegel te verlagen
  1. Gehydrateerd blijven door veel water te drinken.
  2. Veel sporten.
  3. Vaker kleine porties eten.
  4. Geen maaltijden overslaan.
  5. Omgaan met of verlagen van spanningen.
  6. Een gezond lichaamsgewicht behouden of afvallen, indien nodig.

Wat mag je eten als je zwangerschapsdiabetes hebt?

Belangrijke adviezen:
  • Eet elke dag 3 gezonde maaltijden.
  • Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood.
  • Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola.
  • Drink geen frisdrank en vruchtensap.

Hoeveel gram suiker mag je op een dag?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om niet meer dan 10% van je calorie-inname aan suiker te eten. Dit is maximaal 50 gram suiker voor vrouwen en (omdat mannen een grotere energiebehoefte hebben) 62 gram voor mannen.

Wat is een insulineresistentie?

Bij insulineresistentie zijn cellen in je lichaam minder gevoelig geworden voor insuline. De insuline werkt dan minder goed. Je bloedsuikergehalte wordt te hoog. Dit is ongezond, Na verloop van tijd kan insulineresistentie leiden tot diabetes type 2.

Kan ik zelf testen of ik suiker heb?

U kunt zelf uw bloedsuiker meten met een vingerprikje. U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. U meet de bloedsuiker in een druppel bloed uit uw vingertop. U spreekt met de huisarts af wat uw bloedsuiker mag zijn.

Kan je diabetes hebben zonder het te weten?

Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.

Hoe kan je zwangerschapsdiabetes voorkomen?

  1. eet normale porties: niet te veel en niet te weinig. als u zwanger bent, betekent dat niet dat u voor twee hoeft te eten. ...
  2. eet regelmatig en verspreid over de dag. ...
  3. eet goede koolhydraten en verdeel over de dag. ...
  4. eet genoeg vezels. ...
  5. eet genoeg eiwitten. ...
  6. beperk zoete drankjes. ...
  7. Kies gezonde tussendoortjes. ...
  8. Kook uw eigen maaltijden.

Hoe kan je een zwangerschapsvergiftiging krijgen?

Een exacte oorzaak hiervoor is niet bekend. De ontwikkeling van de placenta, erfelijkheid en het afweersysteem kunnen hierbij een rol spelen. Zwangerschapsvergiftiging wordt in de praktijk ook wel een hoge bloeddruk gerelateerde aandoening, of een hypertensieve aandoening genoemd.

Hoe merk je dat je zwangerschapsvergiftiging hebt?

Zwangerschaps-vergiftiging (pre-eclampsie) is een ziekte tijdens je zwangerschap. Je hebt dan een hoge bloeddruk of te veel eiwitten in je urine (plas). Je kunt klachten hebben als hoofdpijn en misselijk zijn. Je wordt opgenomen in het ziekenhuis.

Welke vrouwen hebben een grotere kans dat ze te maken krijgen met diabetes?

Verhoudingsgewijs hebben vrouwen na de overgang dus wat meer testosteron. Als het testosteronniveau bij vrouwen (van alle leeftijden) hoger is dan gemiddeld, zorgt dat ervoor dat ze zwaarder zijn en meer vet rond hun buikorganen hebben. Daardoor lopen ze meer risico op diabetes type 2.

Wat zijn de symptomen van te hoge suiker?

Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan:
  • u hebt veel dorst.
  • u moet veel plassen.
  • u voelt zich moe en lusteloos.
  • u kunt jeuk krijgen.

Wat is de gemiddelde suikerwaarde?

Bij een normale bloedsuiker bevinden de waarden zich tussen 4 en 8 mmol/l in een niet-nuchtere toestand (dit betekent dat je gegeten en/of gedronken hebt) (bron: Diabetesfonds). Bij mensen met diabetes is een bloedsuikerwaarde tussen de 4 en 8 mmol/l ook het beste.

Volgende artikel
Hoeveel procent bevallingen thuis?