Kun je een erfenis weigeren? | NN Insurance Belgium

Kun je een erfenis inzien?

Gevraagd door: dr.h.c. Cas Bosch  |  Laatste update: 26 november 2023
Score: 4.2/5 (27 stemmen)

Informatie over een erfenis kunt u vinden in het boedelregister.

Is een erfenis openbaar?

Als u informatie zoekt over een erfenis kunt u dit opzoeken in het boedelregister. Iedere rechtbank heeft een eigen boedelregister. Dit register is openbaar.

Kan je een erfenis verwerpen?

Erfgenamen kunnen een erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen.

Waar kan ik terecht met vragen over erfenis?

Als u als erfgenaam informatie zoekt over een erfenis, kunt u terecht bij:
  • het Centraal Testamentenregister;
  • een notaris;
  • de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.

Hoe aantonen erfgenaam?

In een verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn. Hiermee kunt u als nabestaande aantonen dat u erfgenaam bent. Deze verklaring van erfrecht vraagt u aan bij de notaris. Dit is zeker verstandig als u een huis, stuk grond of een boot erft.

35 gerelateerde vragen gevonden

Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?

Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.

Wie verdeelt de erfenis zonder testament?

Erfgenamen en boedelvolmacht

Staat in het testament niet hoe de erfenis moet worden geregeld? Dan gelden de wettelijke regels en regelen de erfgenamen de erfenis samen. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht.

Wie controleert verdeling erfenis?

De notaris kan bijvoorbeeld toezicht houden op de verdeling van de erfenis en controleren of de executeur testamentair zich houdt aan de regels en wensen van de overledene. Dit kan extra zekerheid bieden aan de erfgenamen en voorkomen dat er geschillen tussen de erfgenamen en de executeur ontstaan.

Hoe lang duurt het om een erfenis te krijgen?

Wanneer iemand sterft moeten de erfgenamen een aangifte van nalatenschap indienen. Voor de indiening van de aangifte hebben de erfgenamen in principe 4 maand de tijd vanaf datum van overlijden.

Hoe kan ik mijn erfenis opeisen?

Als u als kind onterfd bent, kunt u uw legitieme portie opeisen als u dat wilt. U moet hier dan een beroep op doen bij de erfgenamen. Dat kan met een brief aan de erfgenamen, of aan de executeur, als die er is. U heeft recht op inzage in informatie en stukken om de hoogte van de legitieme te bepalen.

Wat gebeurt er als je niet reageert op een erfenis?

In geval van onvindbare of niet-meewerkende erfgenamen is er een noodoplossing in de wet opgenomen. Er kan dan een vereffeningsprocedure opgestart worden. Via de rechter wordt een vereffenaar benoemd om - zonder medewerking van de onvindbare of lastige erfgenaam- de nalatenschap af te wikkelen.

Kan je als kind erfenis weigeren?

U kunt een erfenis weigeren. Dit heet verwerpen. U bent dan niet verantwoordelijk voor de nalatenschap. En ook niet betrokken bij de afhandeling van de erfenis.

Wie betaalt de erfenis uit?

Is er een executeur, dan moet die de schulden betalen uit de nalatenschap; Is er geen executeur, dan zijn de erfgenamen samen verantwoordelijk voor het betalen van de schulden; Zorg dat eventuele legaten en wensen uit het codicil bij de juiste persoon terechtkomen.

Wat zijn de kosten om een erfenis te verwerpen?

Als u de erfenis wilt verwerpen, dan legt u een schriftelijke verklaring af bij de rechtbank. Dit kunt u ook met een volmacht via uw notaris regelen. Dan hoeft u niet zelf naar de rechtbank. Voor een verklaring bij de rechtbank betaalt u 134 euro griffierecht (tarief 2023).

Kan ik als erfgenaam bankafschriften opvragen?

Als erfgenaam heb je dus recht op inzage en/of afschrift van de hele administratie van erflater. Indien één van de andere erfgenamen over die administratie beschikt, betekent dat dus dat je van die andere erfgenaam kunt verlangen dat hij die inzage of dat afschrift ervan aan je verstrekt.

Hoe word je erfgenaam onderzoeker?

Als er geen testament is, geldt het wettelijk erfrecht. Is het niet duidelijk wie de erfgenamen zijn, dan doet de notaris een aanvraag bij de gemeente voor erfgenamenonderzoek in (onder andere) de gemeentelijke BRP. Dit betekent dat hij om een opgave van nabestaanden vraagt. U kunt dit onderzoek ook zelf aanvragen.

Is een notaris nodig bij een erfenis?

Nee, bij de verdeling van een nalatenschap is in beginsel geen notaris nodig.

Hoe lang na overlijden wordt erfenis uitbetaald?

Dit duurt in veel gevallen gemakkelijk een jaar. In ingewikkeldere situaties kan dat oplopen tot een meerdere jaren. Een legaat wordt meestal eerder uitgekeerd of uitbetaald. Als het gaat om een legaat van een specifiek goed, dan kan dat in de eerste maanden na het overlijden al het geval zijn.

Wie contacteert erfgenamen?

Zo kan de notaris met zekerheid bepalen wie recht heeft op welk deel van de erfenis. Zijn de erfgenamen bekend, dan zal de notarissen hen contacteren. Hij verdeelt niet enkel de erfenis, maar adviseert en informeert erfgenamen.

Wie mag verklaring van erfrecht inzien?

Bijvoorbeeld: erfgenamen, legatarissen, de langstlevende echtgenoot/partner, bewindvoerder of vereffenaar. Iedereen die er belang bij heeft om te weten wie de erfgenamen van de overledene zijn (bijvoorbeeld: schuldeisers).

Hoe voorkom ik dat de erfenis in verkeerde handen valt?

Opmaken verklaring van erfrecht

Op dat moment wordt de rekening van de overledene geblokkeerd. Zo wordt voorkomen dat er geld kan verdwijnen of in verkeerde handen kan vallen. Om weer bij de bankrekening te kunnen, zal de bank een verklaring van erfrecht eisen. Soms is die voldoende om de blokkering op te heffen.

Wie informeert de erfgenamen?

De notaris zal de erfgenamen volgens het testament informeren.

Wie is erfgenaam als er geen testament is?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Kan ik als erfgenaam het testament inzien?

Wettelijke en testamentaire erfgenamen hebben volgens de wet recht op inzage in uw testament. Zij kunnen hiervoor bij de notaris of bij het Centraal Testamenten Register een schriftelijk aanvraag indienen. Dit kan echter alleen na uw overlijden.