Mijn miskraam en buitenbaarmoederlijke zwangerschap | Gilronthewhitebike

Kun je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebben zonder baarmoeder?

Gevraagd door: ds. Senn Leene  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.5/5 (7 stemmen)

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap groeit een bevruchte eicel niet in de holte van de baarmoeder, maar ergens anders: bijna altijd in een eileider. soms in een eierstok. heel soms ergens in de buik.

Kan je zwanger worden als je geen baarmoeder hebt?

Geen baarmoeder meer

Is je baarmoeder verwijderd en ben je nog niet in de overgang? Dan kun je niet meer zwanger worden. Het verwijderen van de baarmoeder heeft geen gevolgen voor je eicelvoorraad en je hormonen. Als je eierstokken nog werken, ben je nog wel vruchtbaar.

Heb je nog afscheiding zonder baarmoeder?

Sommige vrouwen houden alle bijkomende verschijnselen van de menstruatie, behalve het bloedverlies zelf. Als de baarmoedermond verwijderd is, hebben de meeste vrouwen minder last van afscheiding.

Kan je ongesteld worden als je geen baarmoeder hebt?

Zonder een baarmoeder kan een vrouw niet meer zwanger worden en niet meer menstrueren. De hieronder beschreven gevolgen zijn mogelijkheden waar sommige, maar lang niet alle vrouwen, last van kunnen hebben.

Hoe lang duurt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Elke EUG kan anders verlopen, maar er kan geen kindje geboren worden uit de zwangerschap. Het vruchtje uit de eileider halen en in de baarmoeder plaatsen is helaas niet mogelijk. De ontwikkeling van een EUG in de eileider houdt bijna nooit langer dan drie maanden stand.

32 gerelateerde vragen gevonden

Hoe verloopt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Als een bevruchte eicel buiten de baarmoeder groeit, is het een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Je kunt constant een beetje buikpijn hebben en/of bloed uit je vagina. Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan nooit doorgroeien tot een baby. Je krijgt een echo en bloedonderzoek.

Hoe gaat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap weg?

Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan weggehaald worden met een operatie. Dit gebeurt onder narcose. Meestal haalt de gynaecoloog de hele eileider weg waarin de bevruchte eicel zit. Soms alleen de bevruchte eicel (dan blijft de eileider zitten).

Hoe weet je of er iets mis is met je baarmoeder?

Meestal zijn er geen duidelijke symptomen. Soms veroorzaken ze pijn, krampen of sterkere bloedingen tijdens de menstruatie. Grote fibromen die op de blaas drukken, zijn oorzaak van een frequente drang tot urineren.

Kan je zomaar je baarmoeder laten verwijderen?

Een baarmoeder kan op verschillende manieren worden verwijderd: via de schede (vaginaal); via de buikwand door middel van een snede (abdominaal); via de buikwand door middel van een kijkbuisoperatie (laparoscopisch).

Welke klachten na baarmoederverwijdering?

Bij elke operatie in de buik bestaat kans op het ontstaan van verklevingen. Anders dan men meestal denkt, veroorzaken verklevingen maar zelden klachten. Sommige patiënten hebben na de operatie last van duizeligheid, slapeloosheid, moeheid, concentratiestoornissen, buik- en/of rugpijn.

Hoe hoort afscheiding eruit te zien?

Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.

Hoe ziet de afscheiding eruit als je zwanger bent?

Een normale afscheiding tijdens de zwangerschap is helder of wit en meestal een beetje plakkerig; het zou geen merkbare geur mogen hebben. Het is prima als je afscheiding een beetje gelig is op je ondergoed of inlegkruisje.

Wat voor afscheiding is normaal?

Gezonde afscheiding is wit, vloeibaar en doorzichtig. Het kan wat zuur ruiken, maar kan ook geurloos zijn. Er zijn een aantal situaties waarin u als vrouw vaginale afscheiding kunt hebben: Voordat u ongesteld bent of als u ongesteld.

Kan je baarmoeder eruit vallen?

Bij een baarmoederverzakking zakt de baarmoeder uit zijn normale positie. De baarmoeder kan daardoor een bobbel vormen in de vagina of, bij een ernstige verzakking, zelfs naar buiten komen. Is de baarmoeder in het verleden verwijderd, dan kan de top van de vagina naar beneden zakken.

Hoe kwam je achter buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap stijgt de hCG waarde minder snel dan bij een gewone zwangerschap. Kijkoperatie: Via een kijkoperatie kan worden achterhaald of de zwangerschap zich buiten de baarmoeder bevindt.

Is een baarmoederverwijdering een zware operatie?

Het verwijderen van de baarmoeder is een grote operatie. Daarom is het belangrijk rustig aan te doen. Tillen en dragen: Het is belangrijk om de eerste week na de operatie niet zwaarder dan 3 kg te tillen en te dragen.

Wat mag je niet doen na een baarmoederverwijdering?

Zolang u nog bloedverlies heeft via de vagina mag u geen tampons gebruiken, niet baden, zwemmen of naar de sauna gaan. Dit in verband met hygiëne en risico op een infectie. Douchen mag wel. Wij adviseren pas na 2 weken na de operatie auto te gaan rijden en korte stukjes te fietsen.

Hoe lang moet je in het ziekenhuis blijven na een baarmoeder verwijdering?

Naar huis. Gewoonlijk bent u na enkele dagen weer goed op weg naar herstel en kunt u het ziekenhuis na 3 - 7 dagen verlaten. Dit hangt onder andere af van de manier waarop uw baarmoeder is verwijderd.

Welke klachten bij baarmoeder?

Welke klachten aan de baarmoeder, de baarmoederhals en de baarmoedermond zijn er?
  • Veranderingen in de vaginale afscheiding;
  • Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om;
  • Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.

Hoe snel groeit een tumor in de baarmoeder?

Baarmoederkanker groeit over het algemeen langzaam. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 1700 vrouwen baarmoederkanker vastgesteld. De meeste vrouwen zijn tussen de 55 en 80 jaar.

Wat is abnormale afscheiding?

Maar wat is abnormale afscheiding? Dat weet u zelf vaak als geen ander. Het is abnormaal als de hoeveelheid, kleur of geur anders is dan u gewend bent. Daarnaast heeft u wellicht ook jeuk of irritaties in of rond de vagina.

Wat is de normale kleur van afscheiding?

Normale vaginale afscheiding is vloeibaar en doorzichtig of wit van kleur. Vaak wordt dit omschreven als melkachtige afscheiding. Veel vrouwen hebben een geurloze of zure afscheiding. Dit is volkomen normaal.

Wat moet je doen als je veel afscheiding hebt?

In het kort
  1. Vocht uit uw vagina is normaal. Het is doorzichtig of wit. ...
  2. Soms maakt uw vagina meer vocht. Bijvoorbeeld rond uw eisprong, door de pil, bij opwinding bij seks en als u zwanger bent.
  3. Voorkom problemen: Was de ingang van uw vagina alleen met lauw water. Gebruik geen zeep of spoelingen.

Heb je witte afscheiding als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap kan er sprake zijn van een meer vaginale witte afscheiding, maar dit is heel normaal en niks om je druk om te maken. Wanneer je zwanger bent stroomt er namelijk meer bloed naar het bekkengebied waardoor de slijmvliezen extra worden gestimuleerd, wat resulteert in meer vaginale afscheiding.

Vorige artikel
Kun je een miskraam aanvoelen?