Hoe te handelen bij ongewenst gedrag?
Gevraagd door: Lina Ahmadi | Laatste update: 29 november 2023Score: 4.9/5 (46 stemmen)
Als u te maken heeft met ongewenst gedrag dan doet u er verstandig aan een vertrouwenspersoon te benaderen als deze in de organisatie is aangesteld. Een vertrouwenspersoon is namelijk het eerste aanspreekpunt. De informatie die u met de vertrouwenspersoon deelt is geheim en daarop rust dan ook een geheimhoudingsplicht.
Hoe te handelen bij grensoverschrijdend gedrag?
- Trek een duidelijke grens. Het is belangrijk om voor jezelf een grens te stellen van welk gedrag je toelaatbaar vind en wat niet. ...
- Praat erover met anderen. ...
- Spreek je collega aan. ...
- Leg het vast. ...
- Schakel een vertrouwenspersoon in. ...
- Maak een melding. ...
- Team up met andere collega's.
Wat moet je doen als je te maken krijgt met ongewenste intimiteiten?
- Geef de dader duidelijk te verstaan dat hij (of zij) moet stoppen.
- Houd schriftelijk bij wat er gebeurt.
- Ga na of anderen ook last van de dader hebben (gehad). ...
- Als je niet zeker weet of je te maken hebt met ongewenste intimiteiten, kun je het gedrag van een collega het best bespreken met iemand die je vertrouwt.
Hoe ga je om met intimiderend gedrag?
- Houd vast aan je eigen normen, waarden, verlangens en wensen. Bewaak je eigen grenzen. ...
- Meld en registreer dit incident. En bespreek je ervaring met je verantwoordelijke en met je collega's.
- Vertrouwenspersoon. ...
- Doe aangifte bij de politie.
Wat te doen bij grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer?
Bij grensoverschrijdend gedrag brengt iemand een ander schade toe op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Dit uit zich bijvoorbeeld in seksuele intimidatie of zelfs seksueel misbruik, pesterijen, discriminatie of agressie.
Wat is een valkuil bij grensoverschrijdend gedrag?
'Bij grensoverschrijdend gedrag krijgen veel mensen de neiging zich terug te trekken en te isoleren van de groep. Ze gaan minder participeren in gezamenlijke activiteiten, maken zich onzichtbaar. Dat is een valkuil, omdat collega's zo eerder negatief over je gaan denken en jouw kant van het verhaal niet zien. '
Wat te doen na een melding van ongewenst gedrag?
U kunt ongewenst gedrag of een andere (mogelijke) integriteitsschending van een medewerker van de overheid melden bij het Meldpunt M (Meld Misdaad Anoniem) of de Vertrouwenslijn.
Hoe reageer je op dreigementen?
Officieel geldt dat wanneer een verstandelijk persoon een dreigement interpreteert als een serieuze vorm van bedreiging dat hem of haar iets wordt aangedaan met schade of geweld als gevolg en een wetshandhaver (bijvoorbeeld politie) kan, op basis van bewijs, dit bevestigen, dan kunt u actie ondernemen.
Wat zeggen tegen manipulator?
Verantwoordelijkheid nemen over je eigen gedrag is dan de nummer 1 stap. Wees meteen assertief en zeg altijd 'Nee' tegen een manipulator en denk er later nog eens goed over na. Je kunt altijd nog 'Ja' zeggen. Het kan voorkomen dat je al 'Ja' hebt gezegd en jij je later realiseert dat je iets toch niet wilt.
Wat moet je doen als iemand je intimideert?
Stel zo snel mogelijk duidelijk je grens. Geef verder geen tekst en uitleg, want daarmee geef je de ander alleen maar munitie om erop door te gaan. Volhard daarbij in het onverstoord negeren van uitspraken die bedoeld zijn om je onzeker of bang te maken of om je met een schuldgevoel op te zadelen.
Welke opmerkingen zijn grensoverschrijdend?
Van Vlimmeren somt voorbeelden op van grensoverschrijdend gedrag: stalken, dreigen, intimideren, manipuleren, seksueel getinte opmerkingen maken én machtsmisbruik.
Hoe ongewenst gedrag kan worden voorkomen?
Ongewenst gedrag in een team voorkomen is eigenlijk heel vanzelfsprekend. Door bijvoorbeeld gewoon goed samen te werken, een open sfeer te creëren, elkaar en elkaars verschillen te respecteren, duidelijkheid en draagvlak te hebben over teamdoelen en eigen taken.
Wat kun je doen als je ziet dat iemand grensoverschrijdend gedrag vertoond?
Wat je kunt doen
Erover praten met de persoon die over jouw grenzen is gegaan. Je kunt die persoon vertellen dat jouw grenzen zijn overschreden, en vertellen hoe dat voor jou voelt. Je kunt ook samen nadenken over wie je het nog meer zou willen vertellen. Erover praten met de vertrouwenspersoon.
Hoe voorkom je grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer?
Naast je algemene PSA-beleid kun je je werkvloer op verschillende manieren veiliger maken, om zo mogelijk ongewenst gedrag te voorkomen. Bijvoorbeeld door een gedragsprotocol op te stellen, een vertrouwenspersoon aan te stellen, zelf het goede voorbeeld te geven en regelmatig met je werknemers in gesprek te gaan.
Waar kan je terecht met grensoverschrijdend gedrag?
Iedereen kan bij slachtofferhulp terecht, ook kinderen en jongeren. Je kan hen bereiken via 0800 13 500. Voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling kan je terecht op 1712.
Hoe weet ik of iemand mij manipuleert?
Een manipulatief persoon probeert je woorden altijd om te draaien. Zelfs als je goede bedoelingen hebt, weet diegene het zo te draaien dat je het gevoel krijgt dat je iets verkeerd hebt gedaan, terwijl je eigenlijk niet goed weet wat dat is. Je krijgt een vals schuldgevoel en probeert jezelf sneller te verdedigen.
Welke zinnen gebruikt een narcist?
- Ik wist zodra ik je ontmoette dat we zielsverwanten waren.
- Ik heb er altijd van gedroomd om iemand zoals jij te ontmoeten. ...
- Je exen waren gek om je te laten gaan. ...
- Ik heb nog nooit iemand ontmoet die zo goed voor me is geweest.
Welke mensen manipuleren?
Emotionele manipulatie komt overal voor, zowel in liefdesrelaties en vriendschappen als in families en op het werk. Vooral mensen die niet assertief, maar juist introvert zijn, lopen het meeste risico om gemanipuleerd te worden.
Welke bedreiging is niet strafbaar?
Het moet gaan om bedreiging met geweld, moord, mishandeling of brandstichting. Dit geldt ook voor een schriftelijke bedreiging (e-mail, sms, Whatsapp etc.). In het geval een bedreiging gepaard gaat met algemene uitlatingen, dan is er geen sprake van een misdrijf.
Waar komt manipulatief gedrag vandaan?
En vaak wordt chronisch manipulatief gedrag veroorzaakt door een psychische kwetsbaarheid. De manipulator heeft geen andere vaardigheden om doelen te bereiken. Het is voor die persoon heel moeilijk om rechtstreeks voor de eigen behoeftes uit te komen.
Wat is emotionele manipulatie?
Wat is chantage of manipulatie? Iemand chanteren is iemand dwingen om iets te doen of na te laten. Emotionele chantage is in feite: emotionele druk op iemand uitoefenen. Emotionele chantage komt in alle geledingen van de samenleving voor.
Welke vormen van ongewenst gedrag zijn er?
- fysieke agressie;
- verbale agressie;
- (seksuele) intimidatie;
- discriminatie;
- pesten.
Wat doet de politie bij een melding?
De politie legt meldingen vast. Hierdoor ontstaat zicht op de aard en hoeveelheid meldingen. En of er bijvoorbeeld sprake is van 'probleemklanten' of 'probleemlocaties'. Als er meerdere meldingen zijn over 1 dader, dan weegt dat mee bij het bepalen van een eventuele straf.
Kan ik aangifte doen van intimidatie?
Aangifte van bedreiging of intimidatie doe je als iemand je bedreigt met de dood, met ernstig letsel, verkrachting of aanranding. Je kunt op verschillende manieren bedreigd worden. Bijvoorbeeld op werk, op straat of via social media.
Wat is de oorzaak van grensoverschrijdend gedrag?
Aan de basis van seksueel grensoverschrijdend gedrag ligt altijd een machtsverschil tussen de pleger en het slachtoffer. Dit machtsverschil kan gebaseerd zijn op leeftijd, sekse, sociale positie of mentaal of lichamelijk overwicht.
Is allergie test gratis?
Is Suikertest zwangerschap verplicht?