Zesde ziekte - Symptomen en besmettelijkheid

Is de zesde ziekte gevaarlijk?

Gevraagd door: Ryan de Vos  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (35 stemmen)

De zesde ziekte komt niet vaak voor en is onschuldig. Je baby of kind krijgt eerst hoge koorts en daarna rode vlekken en bultjes op zijn lichaam. Iedereen kan de ziekte krijgen. Vooral kinderen tussen de zes maanden en drie jaar krijgen de zesde ziekte.

Wat zijn de gevolgen van de zesde ziekte?

Bij de zesde ziekte heeft uw kind opeens hoge koorts (39 tot 40,5 graden). Soms voelt de huid in de hals en achter de oren dikker. Na 3 tot 5 dagen wordt de temperatuur weer snel lager. Er komen dan kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek, en later ook op het lichaam.

Is de zesde ziekte besmettelijk voor volwassenen?

Besmetting vindt voornamelijk plaats via speeksel. Ook kan het virus overgedragen worden door bloedtransfusie, orgaandonatie of via de placenta. Een persoon die de zesde ziekte heeft doorgemaakt, blijft mogelijk lange tijd besmettelijk omdat het virus in het lichaam aanwezig blijft.

Is de zesde ziekte pijnlijk?

De koorts zakt na 3 tot 5 dagen weer vrij plotseling. Vervolgens kan je kind rode vlekjes over het lichaam krijgen. De vlekjes beginnen in het gezicht, op de buik en rug en kunnen zich daarna uitbreiden naar de nek, armen en benen. De vlekjes doen geen pijn of jeuken niet, en verdwijnen na 1 of 2 dagen.

Wat moet je doen bij de zesde ziekte?

Zesde ziekte
  • De zesde ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar.
  • Uw kind heeft opeens hoge koorts.
  • Het is niet nodig de koorts lager te maken. ...
  • Geef uw kind veel te drinken.
  • Doe uw kind dunne kleding aan.
  • Na 3 tot 5 dagen daalt de koorts weer snel.

42 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de oorzaak van de zesde ziekte?

Het virus zit ook in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Het is niet duidelijk wanneer en hoe lang zesde ziekte besmettelijk is.

Wat is het verschil tussen de vijfde en zesde ziekte?

Het verschil tussen deze twee is dat de vijfde ziekte begint met felrode uitslag bij de wangen, waar kinderen vervolgens koorts bij kunnen krijgen. De zesde ziekte daarentegen begint met hoge koorts, vervolgens ontstaan pas vlekjes. De zesde ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen jonger dan tweeënhalf jaar.

Wat zijn de 7 kinderziektes?

We noemen waterpokken, mazelen, rodehond, vijfde en zesde ziekte en bof (veroorzaakt door een virus) en kinkhoest, roodvonk en hersenvliesontsteking (veroorzaakt door een bacterie). Er zijn echter ook andere aandoeningen die bij kinderen veelvuldig voorkomen, zoals oorontstekingen en allergieën.

Hoe krijgt een baby de zesde ziekte?

De zesde ziekte is niet heel erg besmettelijk. De ziekte wordt overgebracht via speeksel, ongeveer een dag of tien voordat je kind ziek wordt. Ook kan het virus worden overgedragen door bloedtransfusie, orgaandonatie of via de placenta.

Wat zijn de 5 kinderziektes?

Elke ziekte heeft een andere oorzaak, een ander verloop, andere symptomen en andere klachten.
  • Eerste ziekte: mazelen. Mazelen is een van de meest besmettelijke ziektes. ...
  • Tweede ziekte: roodvonk. ...
  • Derde ziekte: rodehond. ...
  • Vijfde ziekte: erythema infectiosum. ...
  • Zesde ziekte: erythema subitum. ...
  • 'Zevende ziekte': waterpokken.

Wat is de incubatietijd van de zesde ziekte?

Incubatieperiode. De incubatieperiode is gemiddeld 10 dagen (5-15 dagen).

Is de 5e of 6e ziekte besmettelijk?

Iemand met de vijfde ziekte kan andere mensen besmetten vanaf 1 week voordat hij ziek wordt, totdat de vlekjes verschijnen. Vijfde ziekte is vooral besmettelijk als je lange tijd dicht bij iemand in de buurt bent die het virus heeft. Bijvoorbeeld in gezin, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school.

Hoelang koorts bij zesde ziekte?

De zesde ziekte begint met hoge koorts tot 39°C en meer, die 3 tot 5 dagen kunnen aanhouden. De koorts verdwijnt vanzelf. Kleine kinderen kunnen hierdoor koortsstuipen krijgen (in 10-15% van de gevallen).

Wat zijn rode vlekken op de huid?

Galbulten of netelroos (medische term urticaria) is een vaak voorkomende huidreactie die zorgt voor rode vlekken op de huid, die vaak hevig jeuken. Bij één vlek wordt de aandoening galbulten genoemd. Wanneer er meerdere vlekken op de huid verschijnen, spreekt men van netelroos.

Wat zijn de 6 kinderziektes?

Kinderziekten met vlekjes
  • Vaak voorkomende kinderziekten met vlekjes zijn: waterpokken. vijfde ziekte. zesde ziekte. roodvonk. hand-, mond- en voetziekte.
  • Kinderziektes met vlekjes zijn besmettelijk.
  • Ze zijn meestal onschuldig en gaan vanzelf over.
  • Geef uw kind vaak te drinken.

Hoe ziet 5de ziekte eruit?

Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen. Uw kind heeft misschien een beetje koorts en jeuk, maar voelt zich verder niet ziek. Uw kind kan gewoon naar school of kinderdagverblijf.

Is zesde ziekte gevaarlijk voor zwangeren?

De zesde ziekte is niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen en ook niet voor het ongeboren kindje. Sommige andere ziekten kunnen wel gevaar op leveren voor zwangere vrouwen (eigenlijk voor het ongeboren kindje) dus als je het niet zeker weet welke ziekte je kind heeft, houdt dan je kind uit de buurt van zwangere vrouwen.

Wat is de 4de ziekte?

De 'vierde ziekte' was de ziekte van Filatow-Dukes, ook wel rubella scarlatinosa genoemd. Deze ziekte, gekenmerkt door een gegeneraliseerd roodvonkachtig exantheem met lymfklier- vergroting, werd aanvankelijk geduid als een aparte enti- teit.

Welke kinderziektes niet naar opvang?

Dit zijn: bof, griep , hand-, voet- en mondziekte, kinkhoest, koortslip, oorontsteking, oogontsteking en een tekenbeet. Lees meer in het rapport Gezondheidsrisico's in een kindercentrum en peuterspeelzaal van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.

Wat is RS virus bij kind?

Een RS-virusinfectie is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Het virus veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby's die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longontsteking.

Hoe herken je hersenvliesontsteking bij baby?

Klachten bij baby's
  • slaperig of suf zijn: niet normaal reageren, niet lachen, minder contact maken, niet makkelijk wakker te krijgen.
  • veel minder of niet willen drinken.
  • steeds blijven huilen of kreunen.
  • hoge koorts: 39 graden of hoger. ...
  • luierpijn: uw baby huilt tijdens het verschonen als u de beentjes naar het hoofd beweegt.

Wat te doen bij aanhoudende koorts?

Wat kan je arts doen?
  1. Je arts schrijft medicatie voor om je klachten te verlichten.
  2. Bij infecties krijg je aangepaste antibiotica.
  3. Onderliggende ziekten moeten uiteraard behandeld worden. Daarom is het een belangrijke taak van de arts om via een gerichte strategie de exacte oorzaak van de koorts te achterhalen.

Hoe lang kan een kind koorts hebben?

Hoelang de koorts duurt zegt niet veel over hoe erg de ziekte is. Als het lichaam de ontsteking heeft opgeruimd, gaat de temperatuur weer omlaag. Heeft je kind 5 dagen of langer koorts? Bel dan met de assistent van uw huisarts voor advies.

Hoe besmettelijk na 6 dagen?

Bij symptomatische infecties begint de besmettelijke periode 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de persoon 24 uur klachtenvrij is en minimaal 5 dagen na start van de symptomen. Bij asymptomatische infecties begint de besmettelijke periode op de testdatum en eindigt 5 dagen na de testafname.

Vorige artikel
Welk fruit is goed voor griep?