Borstvoeding geven: hoe werkt het? | Voedingscentrum

Kun je borstvoeding opwekken?

Gevraagd door: Johannes Vallenduuk MPhil  |  Laatste update: 2 juli 2025
Score: 4.1/5 (31 stemmen)

Borstvoeding opnieuw op gang brengen of opwekken, kan alleen door de baby zo vaak mogelijk te laten drinken. Zo stimuleer je de borsten om melk te maken. Adoptiemoeders kunnen de melkproductie het beste al op gang proberen te brengen vóór de baby komt.

Kun je borstvoeding weer opwekken?

Je kindje weer aan de borst krijgen, nadat je gestopt of sterk geminderd bent met voeden, is absoluut mogelijk! Zelfs maanden later nog, nadat je stopte met voeden. Naast je kindje weer aan de borst krijgen, is relactatie ook het (terug) op gang brengen van je melkproductie.

Hoe kun je moedermelk stimuleren?

Je kunt gaan afkolven tussen en/of na de voedingen zoda je melkproductie toeneemt. Drinkt je baby (nog) niet effectief genoeg aan de borst, dan kunt je de afgekolfde melk na een borstvoeding aan je baby geven totdat hij in staat is alle voeding zelf uit de borst te drinken.

Is het mogelijk om later te starten met borstvoeding?

Als je moedermelk wilt produceren en wilt starten met het voeden van je kind aan de borst na eerder te zijn gestopt (relactatie) of om je geadopteerde of via een draagmoeder geboren baby zelf te voeden (geïnduceerde lactatie), dan kun je dat.

Hoe kan ik mijn borstvoeding stimuleren?

Masseer je borst

Je kunt tijdens het borstvoeden en het kolven de melkstroom bevorderen door je borst te masseren met draaiende bewegingen. Of door borstcompressie toe te passen, oftewel extra druk leggen op de volle plekken in je borst. Zo zorg je ervoor dat de borsten leger raken en meer moedermelk wordt aangemaakt.

37 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kan ik borstvoeding stimuleren?

Tips om de melkproductie weer omhoog te krijgen:

Als u kolft, kolf dan zoveel mogelijk als u bij uw baby bent. Borstvoeding is een vraag en aanbod principe. Hoe vaker u uw borsten leegt, hoe meer melk u maakt. Dus vaker aanleggen of vaker kolven, geeft meestal meer melk.

Hoe kan ik mijn moedermelk snel stimuleren?

Regelmatig kolven of afkolven tussen de voedingssessies door, en consequent wanneer je niet bij je baby bent, kan je melkproductie helpen opbouwen. Ontspan en masseer. Ontspan, houd je baby huid-op-huid en masseer je borsten voor het voeden om je melkproductie te stimuleren.

Hoe kan ik mijn baby weer aan de borst krijgen?

Hoe kun je de melkproductie verhogen?
  1. Ontspan. Als je tijdens het voeden ontspannen bent, komt de melkproductie beter op gang en is het ook fijner om borstvoeding te geven. ...
  2. Vaker de borst geven. ...
  3. Wissel steeds van borst. ...
  4. Masseer je borst. ...
  5. Laat je baby niet sabbelen. ...
  6. Kolven.

Hoe kan ik borstvoeding terug stimuleren?

Borstvoeding opnieuw op gang brengen of opwekken, kan alleen door de baby zo vaak mogelijk te laten drinken. Zo stimuleer je de borsten om melk te maken. Adoptiemoeders kunnen de melkproductie het beste al op gang proberen te brengen vóór de baby komt.

Wat is droomvoeden?

Allereerst, wat is nu juist een droomvoeding? 🤔 Wel, bij een droomvoeding ga je je reeds slapende baby op het moment dat je zelf gaat slapen, doorgaans rond 22-23u, uit zijn bedje nemen en half slapend de borst of een flesje aanbieden.

Wat stimuleert de aanmaak van moedermelk?

Oxytocine zorgt ervoor dat kleine spiercellen rondom de melkkliertjes en melkkanalen zich samentrekken, waardoor de melk vanuit de melkkliertjes door het stelsel van kleine en grote melkkanalen naar de tepeluitgangen gestuurd wordt en beschikbaar komt voor de baby: dit is de toeschietreflex.

Wat zijn de symptomen van te weinig borstvoeding?

Signalen dat je te weinig borstvoeding hebt

Je baby is niet tevreden na de voeding. Je baby komt niet aan of valt af. Je baby huilt veel en slaapt amper of is extreem rustig en lusteloos.

Kan neusspray borstvoeding opwekken?

De neusspray werkt na 2 tot 5 minuten en blijft een half uur tot 1 uur werken. Neusspray: spray de oxytocine 1 keer in 1 neusgat, ongeveer 5 minuten voordat u borstvoeding wilt geven of wilt afkolven. Direct na toedienen krijgt u een pijnlijke kramp in de onderbuik doordat de baarmoeder samentrekt.

Kan borstvoeding ineens teruglopen?

Veel moeders die al langere tijd melk afkolven voor hun te vroeggeboren of zieke baby krijgen te maken met teruglopende melkproductie. Dat kan gebeuren, ook al heeft u steeds voldoende borstvoeding gehad. Er zijn verschillende oorzaken voor, maar het meest waarschijnlijk is dat u en uw baby niet bij elkaar zijn.

Waarom kolf ik zo weinig melk?

Het is normaal dat je de eerste keren weinig tot geen melk kolft, ook als de melkproductie al goed op gang is. Hygiëne is belangrijk bij het geven van borstvoeding, het kolven en het bewaren van moedermelk.

Hoe snel maken je borsten weer melk aan?

Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven. Zo kunt u een kolfbeurt “inhalen”.

Hoe verhoog ik mijn melkproductie?

Melkproductie stimuleren: kolven

De melkproductie werkt op een eenvoudige manier: hoe meer melk je uit je borsten haalt, hoe meer melk je zal produceren. Je kunt dit doen door te voeden, maar je kunt ook melk afkolven als je baby geen honger heeft.

Waarom stopt mijn borstvoeding ineens?

Te lage melkproductie

Vaak is er dan een dip(je) in de hoeveelheid borstvoeding. Als de voeding de eerste weken net genoeg was, kunnen na zes weken problemen ontstaan. Het is dus belangrijk om in de eerste weken voor een ruime melkproductie te zorgen. Een beetje overproductie kan geen kwaad.

Kan stuwing in de borst terugkomen?

Terugkerende harde plekken in de borst

Meestal verdwijnen de harde plekken vanzelf binnen 24 tot 48 uur. Maar ze kunnen ook steeds weer terugkomen. De borst is dan vaak vol en gestuwd. Als de melkklieren overvol zijn, kan zwelling optreden.

Wat zijn de signalen dat mijn baby vol zit?

Fysiek sluit hij zijn mond, duwt de fles of speen weg, draait zijn hoofd opzij, ontspant zijn handjes en armen en stopt met zuigen. Ook zijn gedrag verandert: hij zoekt afleiding, kijkt rond, speelt met de fles of tepel zonder te drinken of valt in slaap na de voeding.

Hoe kan ik mijn borstmelkproductie stimuleren?

Je lichaam maakt moedermelk aan als reactie op de stimulatie van je borsten. Het vaker aanleggen van je baby werkt dus bevorderlijk voor de melkproductie. Als je kindje klaar is met drinken, wordt de melkproductie weer gestimuleerd als reactie op het 'leegdrinken' van je borsten.

Waarom huilt mijn baby na een paar slokken?

Misschien proest je kleintje ook na een aantal slokken of is het geïrriteerd. Neem contact op met je arts als je kindje structureel de borst of fles weigert of problemen heeft met eten.

Wat te doen bij te weinig moedermelk?

Meestal is dit simpel op te lossen door de borstvoeding te stimuleren.
  1. Ontspanning: als je relaxed bent, komt de melkproductie beter op gang en is het geven van borstvoeding prettiger. ...
  2. Vaker voeden: zodra je borsten goed leeg zijn, zal je lichaam melk gaan aanmaken voor een volgende voeding.

Hoe snel krijg je nieuwe moedermelk?

De eerste dagen komen er kleine beetjes vrij dikke melk (colostrum). De gezonde voldragen pasgeborene heeft de eerste 24 tot 48 uur voldoende aan deze eerste moedermelk en de eigen reserves. Na drie à vier dagen komt de melkproductie meestal echt op gang. De borsten worden voller.

Wat eten om borstvoeding te stimuleren?

Elke dag haver eten (havermout) of knoflook of gember met mate gebruiken, kan soms de melkproductie stimuleren. Ook dit is niet wetenschappelijk bewezen. Moedermelkthee, borstvoeding thee of lactatiethee kan bij sommige moeders helpen de melkproductie te verhogen. Gebruik 1 tot 3 koppen thee per dag.