HPV thuistest

Hoe testen ze baarmoederhals?

Gevraagd door: Joëlle van Dijk  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (51 stemmen)

De doktersassistente maakt een uitstrijkje. De 5 screeningslaboratoria testen het uitstrijkje en de zelfafnameset op HPV. Ook beoordelen zij de cellen in het uitstrijkje als HPV gevonden wordt.

Hoe wordt baarmoederhals onderzocht?

Hoe verloopt een uitstrijkje? De arts opent met een speculum (spreider/eendenbek) de vagina en de baarmoederhals. De arts strijkt met een borsteltje wat oppervlakkige cellen van de baarmoederhals af. Deze cellen worden microscopisch door de patholoog in het laboratorium onderzocht.

Is het maken van een uitstrijkje pijnlijk?

Over het algemeen doet het maken van een uitstrijkje geen pijn. Het kan wel een vervelend gevoel geven als de eendenbek naar binnen gaat en als er cellen worden weggehaald.

Hoe te ontspannen tijdens uitstrijkje?

Om meer te ontspannen kunt u een paar dingen doen:
  1. Ga van tevoren naar de wc. Een volle blaas en darm kunnen tijdens het onderzoek een vervelend gevoel geven.
  2. Probeer vooral uw buik en bekkenbodemspieren te ontspannen. ...
  3. Hebt u (bijna) nooit seks gehad, vertel dit dan aan uw arts. ...
  4. Hebt u nare ervaringen met seks?

Kan een uitstrijkje zonder eendenbek?

“Vrouwen hoeven voor een uitstrijkje helemaal niet in eerste instantie naar de huisarts. Ze kunnen het ook thuis met de zelf-afname-test doen, zonder eendenbek!” Dat zegt hoogleraar gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

33 gerelateerde vragen gevonden

Welke leeftijd baarmoederhals onderzoek?

U krijgt een uitnodiging als u 30, 35, 40, 50 en 60 jaar bent. Het duurt meestal 10 tot 15 jaar voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Daardoor is vaker testen niet nodig. In sommige gevallen krijgt u ook een uitnodiging als u 45, 55 of 65 jaar bent.

Hoe lang duurt baarmoederhals onderzoek?

Met een borsteltje haalt ze wat cellen van de baarmoederhals. Deze doet ze in een potje dat zij opstuurt naar het laboratorium. De afspraak duurt ongeveer 10 minuten. Binnen 4 weken ontvangt u per brief de uitslag.

Hoe betrouwbaar is een zelftest baarmoederhals?

Antwoord. De zelfafnameset en het uitstrijkje zijn beiden betrouwbaar. De zelfafnameset is een betrouwbare manier om HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) (het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken) op te sporen.

Kan je HPV krijgen met vaste partner?

HPV komt veel voor. De persoon met wie je seks hebt kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kan jij het ook krijgen. Ook als je je hele leven met 1 persoon seks hebt, kan je het van die partner krijgen.

Wat zijn de symptomen van HPV?

Wat zijn de symptomen van HPV?
  • Wratten op je piemel, vagina of kont (anus). Lees meer over genitale wratten.
  • Bloed uit je vagina, bijvoorbeeld na seks. Het kan baarmoederhalskanker zijn. Maar meestal is het een andere soa. Of iets anders ongevaarlijks.

Wat bij positief uitstrijkje?

Als u veranderde cellen in uw uitstrijkje heeft, gaat u naar het ziekenhuis. Een behandelaar bekijkt uw baarmoederhals met een apparaat. Soms worden er stukjes baarmoederhals weggehaald en onderzocht. U krijgt meestal binnen 2 weken de uitslag van het onderzoek.

Hoe voelt een uitstrijkje?

Wat voelt u bij het maken van een uitstrijkje? Over het algemeen is het maken van een uitstrijkje niet pijnlijk, maar het inbrengen van het speculum en het afnemen van de cellen kan wel even een onaangenaam gevoel geven. Soms bloedt de baarmoederhals na het maken van het uitstrijkje. Dit kan geen kwaad.

Kun je zelf een uitstrijkje maken?

Hoe krijg ik een zelfafnameset? Alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar oud krijgen automatisch iedere 5 jaar een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje bij de huisarts. U kunt dan ook een zelfafnameset aanvragen. Bijvoorbeeld als u het vervelend vindt om een uitstrijkje te laten maken.

Hoe lang duurt uitslag uitstrijkje baarmoederhals?

Binnen 4 weken krijg je een brief thuis met de uitslag van het uitstrijkje. Je huisarts krijgt de uitslag ook. Als er cellen zijn gevonden die veranderd zijn, belt de huisarts je soms al voordat je de brief krijgt. De huisarts legt dan uit wat de uitslag betekent.

Hoe lang duurt uitslag kweek baarmoederhals?

Baarmoederhalskanker wordt namelijk vrijwel altijd veroorzaakt door HPV (humaan papillomavirus). Als u HPV heeft, onderzoeken we ook of u afwijkende cellen in de baarmoederhals heeft. Uiterlijk vier weken na het maken van het uitstrijkje of het opsturen van de zelfafnameset is de uitslag bekend.

Hoe loop je het HPV virus op?

U krijgt het virus door te vrijen met iemand die besmet is. Het virus zit in en rond de vagina, maar kan tijdens het vrijen ook op andere plekken komen. Bijvoorbeeld aan de handen en in de mond. De kans dat een lesbische vrouw besmet raakt met HPV is kleiner dan de kans dat een heterovrouw besmet raakt.

Wat kost een uitstrijkje bij de huisarts?

Het uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is gratis.

Hoe lang duurt het voordat uitslag van een uitstrijkje bekend?

Bevolkingsonderzoek Nederland stuurt u binnen tien werkdagen een brief met de uitslag.

Is een eendenbek pijnlijk?

Ben je wat nerveus voor het krijgen van een inwendig onderzoek met een eendenbek? Het zou gelukkig geen pijn moeten doen, en ook is de eendenbek helemaal niet koud, aangezien hij van tevoren wordt verwarmd. Echter is het wel belangrijk dat je zo ontspannen mogelijk bent om het proces gemakkelijker te laten verlopen.

Hoe lang pijn na uitstrijkje?

Over het algemeen is het maken van een uitstrijkje niet pijnlijk, maar het inbrengen van het speculum en het afnemen van de cellen kan wel kortdurend een onaangenaam gevoel geven. Soms bloedt de baarmoederhals na het maken van het uitstrijkje. Dit kan geen kwaad. Het bloedverlies stopt meestal binnen een dag.

Is pap 2 ernstig?

PAP 2: er zijn enkele afwijkende cellen gevonden, maar een aanvullend onderzoek bij de gynaecoloog is niet nodig. De cellen herstellen zich vanzelf. Wel wordt na zes maanden een nieuw uitstrijkje gemaakt. PAP 3a: er zijn cellen met een matig ernstige afwijking gevonden.

Kan je HPV virus krijgen zonder seksueel contact?

HPV krijg je door seksueel contact met iemand die HPV heeft. Ook door het aanraken van de penis of vagina en door orale seks kun je HPV krijgen. HPV is heel besmettelijk en geeft meestal geen klachten, daarom kan iemand met HPV zonder dat de persoon het weet iemand anders gemakkelijk besmetten.

Wat als een uitstrijkje niet goed is?

Een afwijkend uitstrijkje betekent meestal niet dat u baarmoederhalskanker heeft. Vaak heeft u een beperkte afwijking van de baarmoederhals, een mogelijk voorstadium. Deze verdwijnt vaak vanzelf weer, óf is met een kleine ingreep goed te behandelen.

Is het HPV virus te genezen?

In het algemeen geneest een HPV-infectie zonder behandeling. Van nieuwe infecties was 20% na 3 maanden spontaan genezen en 90% na 2 jaar (Boeke 1999, Zielinski 1999). Tijdens een vaginale baring kan een neonaat worden besmet met HPV .

Kun je seks hebben met HPV?

Je kunt seks hebben als je genitale wratten hebt. De wratten kun je vrij doorgeven via seks, maar ze zijn niet gevaarlijk. Het is wel goed om een condoom te gebruiken als je wratten hebt. Condooms verkleinen de kans dat je ze doorgeeft, maar ze beschermen je niet voor 100%.