My Birth Story | I Can't Feel Contractions! | Natural Labor | No Epidural

Kun je bevallen zonder weeën?

Gevraagd door: Mette Moussaoui M  |  Laatste update: 23 januari 2024
Score: 4.8/5 (10 stemmen)

De bevalling begint niet altijd met weeën. Ook komen niet altijd de weeën meteen op gang na het breken van de vliezen. Wel is de kans groot dat je weeën krijgt de komende dagen. Er wordt nu dan ook afgewacht of de bevalling zich vanzelf aandient.

Kan je ook ontsluiting hebben zonder weeën?

Ontsluiten bij tweede kind

Als je al een keer bevallen bent, ontsluit je vaak gemakkelijker dan de eerste keer. Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën.

Wat als je geen weeën krijgt?

Oorzaken van het niet vorderen van de ontsluiting:

onvoldoende weeënactiviteit. De weeën zijn niet sterk genoeg, of komen niet vaak genoeg; het voorliggende deel (hoofdje of stuit) drukken niet goed om de ontsluitingsring (bijvoorbeeld bij niet ingedaald hoofd) wanverhouding tussen het hoofdje en het bekken.

Waarom zetten de weeën niet door?

Voorweeën komen vooral 's nachts voor en nemen niet in kracht of frequentie toe. Ze kunnen wel uren aanhouden, maar worden niet erger. Het kan heel goed dat de voorweeën na een aantal uren weer afzakken. De bevalling zet dan nog niet door.

Kan je zelf weeën opwekken?

Bevalling opwekken met voetreflexmassage

Voetreflexmassage staat erom bekend dat het de bevalling kan opwekken. Een voetreflexoloog masseert reflexgebieden op de voeten, die in verbinding staan met de baarmoeder. De behandeling is ontspannend, wat de kans dat je oxytocine gaat aanmaken op zich al vergroot.

16 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kan ik weeën laten doorzetten?

Er kan nog enige twijfel bestaan of de weeën wel echt gaan doorzetten. Je kunt dan het beste proberen te ontspannen en een warme douche/bad of kruik nemen. Zijn het voorweeën, dan zullen ze afzakken.

Kan een warm bad weeën opwekken?

Hoewel verloskundigen het er allang over eens zijn dat warmte een bevalling kan bespoedigen, is een bevallen in bad nog lang geen gemeengoed. Als de pijn van de weeën te hevig wordt zal bijna iedere verloskundige je adviseren om vooral in een warm bad of, bij gebrek aan een bad, onder de douche te gaan.

Waar voel je weeën in je buik?

Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspieren. Letterlijk betekent wee pijn. Tijdens een wee spannen de spieren van je baarmoeder aan, dat voel je aan de buitenkant van je buik doordat je buik heel hard wordt.

Is baby actief tijdens weeën?

De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig.

Hoe voelt rommelen voor bevalling?

Dat wil zeggen dat de ene vrouw een zeurderig gevoel heeft, de ander een stekende pijn, weer een ander harde buiken. Wij noemen dit 'rommelen'. Dit rommelen is zeker niet voor niets. Het draagt bij aan de verweking en verzachting van de baarmoedermond.

Wat zijn de eerste symptomen van weeën?

Bij begin weeën kan het af en toe een beetje “borrelen”, voelen als een harde buik of een kleine kramp. Je kunt nog prima een stofzuiger door het huis halen, even de andere kinderen naar school brengen of een boodschap doen 😊. De eerste echte weeën komen regelmatiger dan harde buiken of oefenweeën.

Welke week meeste kans op bevalling?

Grootste kans in week 40-41

In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.

Wat kan je doen om weeën op te wekken?

Dansen, bewegen, wandelen

Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen.

Kan je bevallen zonder slijmprop te verliezen?

Soms verlies je in de periode van oefenweeën of zonder enig ander teken de slijmprop. De slijmprop is geen teken dat je gaat bevallen. De bevalling kan gerust nog enkele dagen of weken op zich laten wachten.

Waarom mag je niet persen voor 10 cm?

Pas wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt is de baarmoedermond volledig open en klaar voor de geboorte van je baby. Dit wordt ook wel de uitdrijvingsfase genoemd. Je mag dan gaan persen. Waarschijnlijk heb je dit al geoefend, thuis of tijdens een zwangerschapscursus.

Kan je zelf voelen of je ontsluiting hebt?

Techniek van het inwendig onderzoek:

Bij het inwendig onderzoek gaat de verloskundige met haar wijs- en middelvinger de vagina in. Zij gaat dan op zoek naar de baarmoedermond om te voelen of die al dan niet verstreken is en of er al ontsluiting is.

Wat zegt een drukke baby in de buik?

De beweeglijkheid van jouw baby zegt iets over zijn conditie. Daarom is het belangrijk dat je het beweegpatroon van je baby goed leert kennen. Als je baby minder of anders beweegt dan je gewend bent, kan dit een signaal zijn dat er iets verandert in de conditie van je baby.

Kun je slapen met weeën?

Zolang de weeën nog goed te doen zijn is het verstandig je nog af te leiden, probeer een klusje te verzinnen, maak een wandelingetje of probeer (in ieder geval tussen de weeën door) te slapen of rusten. Door de afleiding kan het baringsproces zich in alle rust ontwikkelen. Je zult merken dat je beter kunt ontspannen.

Heb je bij weeën ook een harde buik?

Wat zijn harde buiken en wat zijn nu weeën? Bij een wee trekken de spieren van je baarmoeder flink samen. Dit kunnen hele lichte weeën zijn die je nauwelijks voelt zoals bij harde buiken, maar een wee kan ook zeer sterk zijn zoals ontsluitingsweeën en persweeën.

Kun je weeën hebben zonder dat je vliezen gebroken zijn?

Zo'n 10% van alle bevallingen begint met het breken van de vliezen. De meeste vrouwen krijgen vervolgens binnen 48 uur weeën. Vaak breken je vliezen pas door de kracht van je weeën. Soms zelfs nog tijdens het persen.

Hoe is de baby vlak voor de bevalling?

Wiebelen, hikken, reageren op prikkels die zijn zintuigen opvangen: je baby is in je buik met van alles bezig. En dat kun jij voelen. Als hij schrikt van een hard geluid, bijvoorbeeld. Ook 'communiceert' hij al met de buitenwereld: als hij iets of iemand tegen je buik aan voelt liggen, kan hij ertegen gaan duwen.

Hoe voelt 1 cm ontsluiting?

Past er één vinger tussen, dan heb je één centimeter ontsluiting, met twee vingers zit je op drie centimeter ontsluiting, kan ze een V maken, dan is het vier centimeter, en zo verder. Als er uiteindelijk geen rand van de baarmoedermond meer te voelen is rond het hoofdje van je baby, heb je volledige ontsluiting.

Waar krijg je weeën van?

Een bevalling begint vaak met weeën. Dit zijn samentrekkingen van je baarmoeder die ervoor zorgen dat je baarmoedermond open gaat staan en je baby als het ware naar buiten wordt geduwd. In het begin zijn die weeën prima te doen en kun je zelfs twijfelen of je bevalling begonnen is.

Hoe kan je sneller ontsluiting krijgen?

Het helpt om de wee rustig weg te zuchten. Door op je ademhaling te concentreren ontspan je je bekkenbodem waardoor de ontsluiting makkelijker toeneemt. Doordat je je focust op de ademhaling kan je de wee ook beter opvangen. Probeer tijdens de ontsluitingsperiode regelmatig van houding te veranderen.

Waar masseren om weeën op te wekken?

Zelf bevalling opwekken met voetreflexmassage

Ongeveer twee centimeter onder je enkelknobbel aan de binnenkant van je voet zit zo'n belangrijk drukpunt die verbinding maakt met je baarmoeder. Af en toe flink stimuleren zou kunnen helpen.

Vorige artikel
Wat voel je na floaten?