Wat is zwangerschapsdiabetes?

Wat na zwangerschapsdiabetes?

Gevraagd door: ing. Imran Hexspoor MA  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (6 stemmen)

Na zwangerschapsdiabetes heb je een hoger risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. Waar zwangerschapsdiabetes per definitie meestal een aandoening is van voorbijgaande aard, is 'diabetes type 2' dit helemaal niet. Diabetes type 2 is een ernstige aandoening die levenslang je aandacht vraagt.

Hoe groot is de kans op diabetes na zwangerschapsdiabetes?

Omdat u zwangerschapsdiabetes hebt gehad, is er namelijk 50% kans dat u binnen tien jaar diabetes type 2 krijgt. Voor deze controles kunt u terecht bij uw huisarts. Behalve uw bloedsuikergehalte kan de huisarts ook het vetgehalte van uw bloed, uw bloeddruk, uw gewicht, uw BMI en uw tailleomvang controleren.

Hoe vaak controle na zwangerschapsdiabetes?

Vrouwen die zwangerschapsdiabetes doormaakten, worden gedurende de daaropvolgende 5 jaar jaarlijks opgeroepen voor een nuchtere glucosebepaling, daarna om de 3 jaar.

Wat zijn de gevolgen van zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes kan (onbehandeld) wel aanleiding geven tot:
 • Een te zware baby. Dit vergroot de kans op problemen bij de bevalling (zoals keizersnede, schouderontwrichting).
 • Hypoglycemie bij uw baby kort na de bevalling.
 • Onrijpheid van de lever van de baby kan leiden tot geelzucht.

Is Zwangerschapssuiker gevaarlijk voor de baby?

Gevolgen zwangerschapsdiabetes

Onbehandelde zwangerschapsdiabetes kan ernstige gevolgen hebben voor zowel jezelf als voor je baby. Doordat er suiker in je bloed achterblijft, krijgt je baby via de placenta een grote hoeveelheid suiker binnen. Hierdoor gaat de baby zelf insuline produceren, om dit af te breken.

33 gerelateerde vragen gevonden

Kun je van zwangerschapsdiabetes afkomen?

Als je diabetes krijgt terwijl je zwanger bent, heet dat zwangerschapsdiabetes. Het aantal zwangere vrouwen met diabetes stijgt hard. Zwangerschapsdiabetes is goed te behandelen en je kunt een gezonde baby krijgen. Over het algemeen verdwijnt de diabetes na de bevalling.

Welke voeding vermijden bij zwangerschapsdiabetes?

Kies liever niet voor:
 • frisdrank en vruchtensappen.
 • wit brood en producten van wit meel.
 • koekjes, gebak, snoep en chocola.
 • ontbijtgranen met maar weinig vezels (zoals cornflakes)
 • witte rijst, witte pasta, pizza of friet.

Welke tussendoortjes bij zwangerschapsdiabetes?

Kies voor tussendoortjes zoals een stuk fruit, een schaaltje yoghurt, een handje nootjes of een cracker. Vermijd zoete tussendoortjes, zoals chocolade, taart, koekjes en toetjes met suiker.

Hoeveel koolhydraten per maaltijd bij zwangerschapsdiabetes?

Zwangere vrouwen met diabetes of zwangerschapsdiabetes zouden dagelijks minimaal 175 gram koolhydraten moeten binnenkrijgen. Dat staat in het in januari gepubliceerde standpunt van Stichting DNO Diabetesdiëtist (Diabetes and Nutrition Organization).

Hoe groot is de kans op Zwangerschapssuiker?

Deze suikerziekte ontstaat als je zwanger bent en gaat na de bevalling weer over. Vaak merk je zelf niet dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zwangerschapsdiabetes komt voor bij ongeveer 1 op de 20 zwangeren.

Kan zwangerschapsdiabetes verdwijnen tijdens zwangerschap?

Heb jij zwangerschapsdiabetes? Het was vast flink schrikken toen je hoorde dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt vaak direct na de bevalling, maar tijdens je zwangerschap zijn een dieet en meer bewegen belangrijk zodat je de gevolgen voor jou en je kind zo klein mogelijk houdt.

Wat doet een internist bij zwangerschapsdiabetes?

Ze geeft u informatie over zwangerschapsdiabetes en instructie over het meten van uw bloedglucose. Tijdens de verdere zwangerschap houdt u contact met de diabetesverpleegkundige. Minimaal 1 keer per 2 weken beoordeelt ze de dagcurves.

Welke zijn de risicofactoren om type 2 diabetes te krijgen geef er zes?

Wie loopt meer risico op diabetes?
 • als je ouder bent, wordt de kans op diabetes type 2 steeds groter.
 • als je overgewicht hebt, vooral rond de buik.
 • als je een te hoog cholesterol hebt.
 • als je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2.
 • als je hoge bloeddruk hebt.
 • als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad.

Waarom inleiden bij diabetes?

Bij vrouwen met diabetes type 1 en 2 zonder complicaties wordt vaak in de a terme periode een inleiding van de baring aangeboden om de kans op onverwachte intra-uteriene vruchtdood te verkleinen.

Wat is het verschil tussen gewone diabetes en zwangerschapsdiabetes?

Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

Wat mag een diabeet bij de koffie?

Bij mensen met diabetes kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Het is nog niet duidelijk of dit voor iedereen geldt en bij welke hoeveelheid cafeïne. Drink daarom uit voorzorg niet meer dan 4 kopjes gefilterde koffie of 2 tot 3 kopjes espresso per dag. Je kunt ook voor cafeïnevrije koffie kiezen.

Wat kan ik doen om ochtend suiker omlaag te krijgen?

Verschillende manieren om de bloedsuikerspiegel te verlagen
 1. Gehydrateerd blijven door veel water te drinken.
 2. Veel sporten.
 3. Vaker kleine porties eten.
 4. Geen maaltijden overslaan.
 5. Omgaan met of verlagen van spanningen.
 6. Een gezond lichaamsgewicht behouden of afvallen, indien nodig.

Wat zijn koolhydraatarme snacks?

Hieronder de koolhydraatarme snacks die je snel kunt maken:
 • #1: een gekookt ei. Zelf iets klaar maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. ...
 • #2: omeletrolletjes. Een ei kan je natuurlijk ook bakken in plaats van koken. ...
 • #3: blokjes kaas. ...
 • #4: rauwkost. ...
 • #5: pindakaas dip. ...
 • #6: olijven. ...
 • #7: avocado. ...
 • #8: courgette pizza.

Welke zoetstof bij zwangerschapsdiabetes?

Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn acesulfaam-K, cyclamaat, saccharine, steviolglycosiden (stevia) en aspartaam. Bij gebruik van normale hoeveelheden kunnen deze producten dagelijks worden gebruikt. Extensieve zoetstoffen zijn zoetstoffen die ongeveer even zoet zijn als suiker en evenveel calorieën leveren.

Welke week zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat in het tweede trimester. Screening vindt daarom plaats tussen week 24 en 28. Bij een eerder doorgemaakte zwangerschapsdiabetes wordt al in de 16de – 18de week onderzoek gedaan naar zwangerschapsdiabetes.

Hoe beïnvloeden zwangerschap en de bevalling de Glucosewaardes?

Vrouwen met diabetes type 1 en 2 hebben een grotere kans op een kindje met een hoog geboortegewicht. De kans op een keizersnede of een kunstverlossing is daardoor iets groter. Hoe beter de glucoseregulatie in het tweede en derde trimester van de zwangerschap, hoe kleiner de kans op problemen rondom de bevalling.

Is Suikertest tijdens zwangerschap verplicht?

Viewer voor webcontent. De verloskundige of gynaecoloog heeft je aangeraden om een suikertest (orale glucose tolerantietest) te laten doen. Je hebt een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Je krijgt deze test tussen 24 en 28 weken.

Hoe merk je dat je zwangerschapsvergiftiging hebt?

Symptomen zijn hoofdpijn, tintelende handen, sterretjes zien, vochtophoping (oedeem), gewichtstoename, pijn in bovenrug, eiwitverlies in de urine, misselijkheid, overgeven, pijn in bovenbuik, extra prikkelbaar, versterkte reflexen.

Wat doet gynaecoloog bij zwangerschapsdiabetes?

Uw huisarts of verloskundige stuurt u door naar de gynaecoloog als u zwangerschapsdiabetes heeft. Tijdens dit spreekuur kijkt de gynaecoloog naar de groei van de baby. U wordt door de diabetesverpleegkundige en de diëtist (onder supervisie van de internist) begeleid in hoe u zelf uw bloedsuikers kunt regelen.