Deel 1: Fietsen jouw kinderen ook zo 'veilig' naar school?

Kan mijn kind veilig naar school?

Gevraagd door: Lieve der Kijnder  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.2/5 (63 stemmen)

Ieder kind heeft recht op een veilige leeromgeving. Daar moet school voor zorgen. Toch kunnen er op school situaties ontstaan die onveilig zijn of door een kind als onprettig worden ervaren. Denk bijvoorbeeld aan pesten, gezondheidsrisico's, hygiëne en voeding.

Is mijn kind veilig op school?

In het toezicht op scholen let de inspectie erop of scholen zich houden aan de wettelijke voorschriften die hiervoor gelden. Als sprake is van ernstige incidenten (bijvoorbeeld seksueel misbruik of radicalisering) kunt u contact opnemen met een vertrouwensinspecteur.

Wat moet je doen als je je niet veilig voelt op school?

Blijf je kind steunen en vertel dat het pesten hoe dan ook moet stoppen. Geef aan dat je kind er zelf niet voor verantwoordelijk is dat het gepest wordt en dat er oplossingen zijn. Bespreek mogelijke oplossingen en luister goed naar je kind en doe geen dingen waarvan je kind niet op de hoogte is.

Hoeveel kinderen voelen zich niet veilig op school?

Het aantal meldingen bij de toezichthouder over onveilige situaties op school, variërend van lichamelijk of seksueel geweld tot discriminatie, schommelde de afgelopen jaren rond de 1.900 per jaar.

Hoe zorg je voor veiligheid op school?

Wet Veiligheid op school
  1. een sociaal veiligheidsbeleid moeten uitvoeren;
  2. 2 taken binnen het onderwijsteam moeten beleggen. Er moet een aanspreekpunt zijn waar leerlingen en ouders pesten kunnen melden. ...
  3. de beleving van veiligheid, de aantasting van die veiligheid en het welzijn van hun leerlingen moeten meten.

42 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de veiligheidsregels?

Om de veiligheid te waarborgen bestaat er regelgeving. Zo moeten bijvoorbeeld drukvaten aan strenge eisen voldoen om explosiegevaar te minimaliseren en moeten gebouwen voldoen aan allerlei brandveiligheidseisen om in geval van brand het aantal slachtoffers en de schade te minimaliseren.

Waarom is veiligheid belangrijk op school?

Enerzijds treedt de school op tegen pesten, uitschelden, discriminatie, geweld en andere vormen van ongepast gedrag. Anderzijds voorkomt de school zoveel mogelijke onveilige situaties. Om te beginnen is veiligheid een subjectief begrip. Niet alleen zijn alle leerlingen verschillend.

Wat doen scholen tegen criminaliteit?

Scholen, gemeente, politie, hulpverlening en zorg werken samen om de veiligheid en het veiligheidsgevoel te vergroten. Een school is volgens de Inspectie van het Onderwijs veilig als de sociale, psychische en fysieke veiligheid van leerlingen niet door handelingen van anderen wordt aangetast.

Wat is Fysieke veiligheid op school?

Een veilige omgeving is een belangrijke voorwaarde voor kinderen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Scholen zijn wettelijk verplicht om de sociale en fysieke veiligheid van leerlingen te waarborgen. Fysieke veiligheid gaat over het verkleinen van de kans dat iemand slachtoffer wordt van een ongeval of incident.

Wat doet een pleinwacht?

De pleinwacht kan het spelen van kinderen begeleiden. Hiermee kun je conflicten voorkomen of in de kiem smoren. De pleinwacht kan kinderen die alleen zijn bij het spel betrekken. Ook kan de pleinwacht spel initiëren.

Welke veiligheidsvoorschriften gelden er binnen de school?

de ervaren sociale veiligheid van leerlingen te monitoren, zodanig dat het een actueel en representatief beeld geeft. Hieronder valt ook het welbevinden van leerlingen. Scholen moeten hiervoor een 'gestandaardiseerd instrument' gebruiken, dat voldoet aan de wettelijke eisen.

Wat is de rol van een vertrouwenspersoon op school?

Sinds de komst van de Kwaliteitswet (1998) fungeer jij als vertrouwenspersoon op school als eerste aanspreekpunt voor alle klachten die te maken hebben met ongewenst gedrag, machtsmisbruik of communicatie op school.

Wat is storend gedrag in de klas?

Gedrag kan storend zijn voor de omgeving, bijvoorbeeld ongehoorzaam, agressief of impulsief gedrag. Het kan ook zijn dat vooral de leerling zelf last heeft van zijn gedrag. Angstige en depressieve gedragingen vormen ook een probleem, alleen vallen die minder op.”

Wat valt er onder fysieke veiligheid?

Fysieke en sociale veiligheid

Als er over fysieke veiligheid wordt gesproken, bedoelt men “bedreiging van gezondheid en goederen door allerhande ongevallen in de natuur of technologie” (Elffers & De Jong, 2004). Denk hierbij aan neervallende takken, auto-ongelukken of in extreme gevallen natuurrampen.

Welke wetten zijn er in het onderwijs?

Gelijke behandeling en bescherming persoonsgegevens zijn belangrijke principes waar ouders en leerlingen rechten aan ontlenen.
  • Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)
  • Algemene wet bestuursrecht (AWB)
  • Wet openbaarheid van bestuur (WOB)
  • Wet op de jeugdzorg (Wjz)

Wat is fysieke en sociale veiligheid?

Fysieke veiligheid betreft het werkveld dat met name is gericht op rampen‐ bestrijding en crisisbeheersing, terwijl sociale veiligheid het werkveld is van criminaliteit, overlast en leefbaarheid.

Wat is Fysieke veiligheid kinderopvang?

De nadruk ligt op een omgeving die zo veilig als nodig is. Dat een kinderopvang een veilige omgeving biedt, die kinderen beschermt tegen gevaren en waar ze tegelijkertijd hun grenzen kunnen verkennen. Fysieke veiligheid gaat verder dan een veilige omgeving, zoals zorgen voor veilige bedjes en traphekjes.

Wat is een sociaal veiligheidsbeleid?

Sociale veiligheid gaat over het bevorderen van sociaal gedrag door bijvoorbeeld gedragsregels op school en het tegengaan van grensoverschrijdend en ongewenst gedrag. Voorbeelden zijn: pesten, agressie, geweld, discriminatie, racisme, (homo)seksuele intimidatie, radicalisering en extremisme.

Welke oplossingen zijn er om jeugdcriminaliteit tegen te gaan?

Bureau HALT.

Het is opgezet voor jongeren tot 18 jaar om criminaliteit en geweld tegen te gaan. Bureau HALT vindt vooral dat jongeren nauwelijks worden gestraft als ze een misdaad hebben gepleegd. Bureau HALT voert hoge straffen uit voor de jongeren die een misdaad hebben uitgevoerd.

Hoe beland je in de criminaliteit?

Er zijn heel veel verschillende ideeën over de oorzaak van crimineel gedrag. Sommige wetenschappers denken dat crimineel gedrag iets is wat aangeboren is. Zij geloven dat sommige mensen een grotere kans hebben op het plegen van delicten omdat zij daarvoor bepaalde genetische kenmerken met zich meedragen.

Hoe kunnen we jeugdcriminaliteit tegengaan?

De politie wil crimineel gedrag van jongeren terugdringen. Daarvoor werkt zij samen met gemeenten, het Openbaar Ministerie, Halt, Jeugdbescherming, het onderwijs en de Raad voor de Kinderbescherming. Zo kunnen criminele jongeren gezinsbegeleiding krijgen of hulp van school.

Waarom is veiligheid zo belangrijk?

Belang van veiligheid en vertrouwen

Veiligheid en vertrouwen zijn als het ware smeerolie voor de samenleving: als mensen zich veilig weten en vertrouwen hebben, durven zij zich in vrijheid te bewegen, zaken met elkaar te doen, samen te werken. Het gevoel veilig te zijn is ook een basale menselijke behoefte.

Wat is veiligheid in de klas?

Voor orde in de klas is het nodig dat de kinderen duidelijk weten wat er van hen verwacht wordt. Ook is het belangrijk om incidenten, zoals pesten, te voorkomen. Dit kan tot diep in de volwassenheid invloed hebben. Het is goed om samen regels te ontwikkelen, die je als klas belangrijk vindt.

Wat is de betekenis van veiligheid?

Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze potentiële oorzaken. Veiligheid is een relatief begrip, aangezien niets onder alle omstandigheden volledig zonder gevaar is.

Wat is een veilige werkomgeving?

Een veilige werkomgeving draait niet alleen om de lichamelijke veiligheid, maar ook om psychische veiligheid. Daarnaast zijn er ook minder in het oog springende gevaren, die wel erg vervelend kunnen zijn. Denk hierbij aan stoffen, straling en besmetting.

Volgende artikel
Waar heb ik recht op met een baby?