Geneesmiddel van de week - Foliumzuur

Kan je zwanger worden zonder foliumzuur?

Gevraagd door: ir. Dirk van der Velde  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.8/5 (46 stemmen)

Foliumzuur is dé belangrijkste vitamine die je moet nemen als je zwanger wenst te worden en pas zwanger bent. Het is heel belangrijk voor de ontwikkeling van je baby.

Is het erg als je geen foliumzuur slikt?

Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen.

Is foliumzuur verplicht bij zwangerschap?

In Nederland heeft de Gezondheidsraad het landelijk advies opgesteld waarin het slikken van foliumzuur wordt aanbevolen aan zwangere vrouwen. Volgens de raad kan het geen kwaad om tijdens de hele zwangerschap foliumzuur te blijven slikken.

Kan het kwaad als je foliumzuur vergeet?

Als je foliumzuur bent vergeten, kun je de tabletten alsnog innemen. Is het bijna tijd voor de volgende dosis? Sla dan de vergeten dosis over. Slik de volgende dag de normale dosering foliumzuurtabletten.

Kan foliumzuur de vruchtbaarheid beinvloeden?

Bij mannen kan foliumzuur goed zijn voor de kwaliteit van de zaadcellen. De zaadcellen kunnen net iets sterker worden. Veel vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen vinden het moeilijk deze tabletten te blijven gebruiken. Elke dag weer word je geconfronteerd met je onvervulde kinderwens.

27 gerelateerde vragen gevonden

Is foliumzuur nodig?

Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Bovendien is het zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Ons lichaam kan foliumzuur niet zelf maken.

Hoe word je meer vruchtbaar?

Vruchtbaarheid verhogen – 7 tips
  1. Leeftijd en vruchtbaarheid. ...
  2. Niet roken. ...
  3. Een gezond gewicht en gezonde voeding hebben een positief effect op je vruchtbaarheid. ...
  4. Veilige seks. ...
  5. Alcohol en koffie. ...
  6. Houd je ovulatie in de gaten om de kans op een zwangerschap te verhogen. ...
  7. Stress vermeiden.

Wat voel je bij tekort aan foliumzuur?

Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. Te weinig foliumzuur kan ook leiden tot een te hoog homocysteïnegehalte in het bloed. Dit geeft mogelijk een hoger risico voor hart- en vaatziekten.

Wat zijn de symptomen van foliumzuur tekort?

Een tekort aan foliumzuur kan de volgende klachten veroorzaken:
  • vermoeidheid.
  • darmstoornissen.
  • bloedarmoede.
  • verminderde eetlust.
  • gewichtsverlies.
  • verhoogde gevoeligheid voor infecties.

Hoeveel foliumzuur als je zwanger wilt worden?

Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Dit geldt voor de periode van 4 weken voor conceptie (bevruchting) tot week tien van de zwangerschap. Zwangere vrouwen wordt aangeraden elke dag 10 microgram vitamine D extra in te nemen.

Hoe zo snel mogelijk zwanger worden?

In het kort
  • Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong.
  • De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt.
  • De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger.
  • Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.

Wat moet je slikken om zwanger te worden?

Foliumzuur en Vitamine D slikken

Als je zwanger wilt worden, is het verstandig om foliumzuur en vitamine D te gaan slikken. Zo bouw je al een voorraad op voor als je zwanger bent. Foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij je baby.

Waarom extra foliumzuur zwangerschap?

Waarom is foliumzuur belangrijk? In de eerste weken van een zwangerschap vormt zich bij een kind de aanleg voor het centrale zenuwstelsel. Daaruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg. Het is belangrijk dat dit proces goed verloopt, want anders zou het kind afwijkingen kunnen krijgen.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken. Varieer met veel soorten groenten en fruit, iedere soort bevat weer net even andere stoffen die goed voor je zijn.

Waar zit er veel foliumzuur in?

Bronnen van foliumzuur

Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Kan je te veel foliumzuur binnen krijgen?

Teveel foliumzuur

Er zijn geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit de voeding schadelijk is. Dat is wel het geval voor het foliumzuur (PMG) dat in tabletten zit. Een hoge inname van PMG kan namelijk het opsporen van een vitamine B12-tekort moeilijker maken.

Kun je moe worden van foliumzuur?

Een van de beruchtste tekenen van een foliumzuurtekort is vermoeidheid. Dit komt doordat foliumzuur nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bij een tekort aan deze vitamine kan je bloed minder zuurstof transporteren.

Is foliumzuur goed voor je haar?

Foliumzuur is essentieel voor de celontwikkeling en groei van weefsels. Hierdoor is het ook van belang voor gezonde haarfollikels en daarmee de haargroei. Foliumzuur zorgt bovendien voor een betere bloedcirculatie, waardoor de voedingsstoffen de hoofdhuid beter kunnen bereiken.

Wat eten bij tekort aan foliumzuur?

Het zit vooral in groene groenten, zoals spinazie, spruitjes en broccoli. Ook komt het voor in rundvlees, aardappelen, volkorenbrood en melkproducten. Er zijn perioden dat extra foliumzuur nodig is, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap.

Hoe kan je foliumzuur verhogen?

Foliumzuur tekort voorkomen of aanvullen

De beste manier om een tekort aan foliumzuur aan te vullen is door je inname van folaat uit voeding te verhogen. Een Brain Food-voedingspatroon dat rijk is aan groente, fruit en peulvruchten zal je natuurlijke behoefte aan foliumzuur ruimschoots vervullen.

Welk moment foliumzuur slikken?

Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.

Hoe checken of je vruchtbaar bent?

Vruchtbaarheid testen

Momenteel kun je alleen je vruchtbaarheid via de huisarts laten testen als je minimaal een jaar zwanger probeert te raken. Daarbij bestaan er op dit moment geen testen die je kunnen vertellen of je vruchtbaar bent of niet.

Hoe kan je zien of je vruchtbaar ben?

Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.

Hoe weet je dat je niet vruchtbaar bent?

Je spreekt van onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid als de vrouw na 1 tot 2 jaar actief proberen niet zwanger wordt. Bij 30 % van de stellen ligt de oorzaak bij de vrouw, bij 30 % bij de man en bij 30 % bij allebei. Bij 10 % van de stellen blijft de oorzaak onbekend.

Wat mag je niet als je zwanger wilt worden?

Wat mag je niet eten als je zwanger wilt worden? Vermijd veel suiker en (verzadigde) vetten, gebruik niet te veel zout en laat cafeïne liever staan. Kant-en-klare producten bevatten vaak veel toevoegingen, dus gebruik zo veel mogelijk verse ingrediënten en bereid je maaltijden zelf.

Vorige artikel
Hoe raakt een baby oververhit?
Volgende artikel
Welke thee is goed voor je buik?