Je eigen fiets ombouwen tot e-bike? Zo gedaan! 🚲

Kan je van een normale fiets een elektrische maken?

Gevraagd door: kand. Amélie van Stralen  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 4.4/5 (8 stemmen)

Kun je een gewone fiets ombouwen naar een e-bike? Ruim 95% van de fietsen kunnen omgebouwd worden tot electrische fiets. Het is een kwestie van de juiste ombouwset vinden die bij de specificaties van jouw fiets past.

Wat heb je nodig om een elektrische fiets te maken?

Legale elektrische fiets ombouwset

Accu of ebike batterij, frame accu of bagagedrager accu. Lader voor de batterij. Display voor de bediening en aansturing van de ebike set. Diverse sensoren voor de trapondersteuning.

Wat kost een elektrische Fatbike?

De fatbike elektrische fietsen van Voordeelfiets hebben prijzen variërend tussen de €1.099 en €2.699. De prijzen zijn afhankelijk van het merk van de fiets en de functionaliteiten die dit biedt.

Is elektrische fiets legaal?

Voor een elektrische fiets gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets. U heeft geen rijbewijs nodig. U heeft geen wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) nodig voor de fiets. De elektrische fiets heeft geen kenteken nodig.

Wat is de boete voor een opgevoerde fiets?

Als mensen ermee betrapt worden op de openbare weg, dan kan de politie de opgevoerde e-bike in beslag nemen. Ook kan de politie een boete van 290 euro opleggen.

30 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de boete voor een opgevoerde fatbike?

Opgevoerde Fatbike

Ook dit is illegaal en kan resulteren in een boete van €290.

Is een fatbike legaal in Nederland?

Kan ik een elektrische fatbike opvoeren? Nee, net als bij scooters is het niet toegestaan om op de openbare weg op een elektrische fatbike te fietsen die te hard gaat.

Hoe hard gaat een fat bike?

Normaal gaan fatbikes zo'n 25 kilometer per uur, maar het is ook mogelijk om de fatbike op te voeren. Hier hoef je echt geen monteur voor te zijn, online staan allemaal tutorials hoe jongeren dit gemakkelijk zelf kunnen doen. Met een opgevoerde fatbike kunnen zelfs snelheden van 40 tot 45 km/uur gehaald worden.

Wat is het verschil tussen een e-bike en een fatbike?

E-bikes en fatbikes zijn geen lichtgewichten. In de praktijk is een fatbike echter nog iets zwaarder dan een e-bike. De framebuizen zijn robuuster, de velgen breder en de banden dikker. Bovendien worden er bij een fatbike vaak zwaardere onderdelen gemonteerd.

Wat is gezonder elektrische fiets of gewone fiets?

Elektrisch trappen is even gezond als fietsen zonder ondersteuning. Met een e-bike fietsen mensen immers vaker én verder dan ze op een gewone fiets zouden doen. Op een elektrisch fiets rijd je dwars door de middelgroene laag van de bewegingsdriehoek. En dat is gezond.

Is een elektrische fiets moeilijk?

Steeds meer Nederlanders fietsen elektrisch en steeds meer Nederlanders fietsen meer en verder omdat ze een e-bike hebben. Elektrisch fietsen is namelijk helemaal niet moeilijk. Ook jij kunt het! Dankzij de trapondersteuning kun je de fietstocht helemaal aan jezelf aanpassen.

Hoeveel watt nodig voor elektrische fiets?

Per 100 wattuur kun je gemiddeld 12-25 km met trapondersteuning fietsen. Met een 400 Wh accu kan je dus, afhankelijk van het systeem, het gebruik en de omstandigheden, ongeveer tussen de 50 en 100 kilometer fietsen. Met een grotere 500 Wh accu is dat gemiddeld tussen de 60 en 125 km.

Hoeveel kost de goedkoopste elektrische fiets?

De goedkope elektrische fiets tussen € 1500 en € 2000

Met een budget van 'slechts' € 1500 kun je een kwalitatief goede e-bike kopen. Deze goedkope elektrische fiets wordt vrij standaard geleverd.

Wat kost een elektrische fiets per maand aan stroom?

De kosten van het opladen zijn haast te verwaarlozen

De elektrische fiets gebruikt iets meer dan 600 Wh. De rekensom wordt dan: €0,25 : 1000 x 600 = €0,15 per dag, dus €0,75 per week. Op jaarbasis (52 weken) geef je dan €39,- uit aan het opladen van je elektrische fiets.

Is een elektrische fiets het waard?

De elektrische fiets is de laatste jaren flink in kwaliteit verbeterd, oudere modellen zijn technisch gedateerd en hebben met name een beperkte actieradius. Een fiets van het begin van het vorige decennium, met ruim meer dan 20.000 kilometer op de teller, heeft feitelijk geen grote waarde meer.

Is fatbike verboden?

Elektrische fatbikes vallen onder de regelgeving voor elektrische fietsen en zijn toegestaan op de openbare weg als ze voldoen aan bepaalde criteria.

Wat zijn de nadelen van een fatbike?

Nadelen van een fatbike
  • Het trappen op verharde wegen kan zwaarder zijn door de grote en brede banden, waardoor het minder geschikt is voor lange afstanden op asfalt.
  • Fatbikes duurder dan gewone mountainbikes of stadsfietsen.
  • Reserveonderdelen en reparaties zijn vaak ook duurder.

Waarom geen fatbike?

Verkopers van zogenoemde fatbikes zijn door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gewaarschuwd. Veel van de e-bikes met dikke banden hebben te veel vermogen of zijn niet gekeurd, en mogen daarom volgens het ILT überhaupt niet verkocht worden. Tot nu toe volstond de waarschuwing 'niet voor op de openbare weg'.

Waarom geen helm op fatbike?

Helmvereisten. Het dragen van een helm kan het risico op hoofdletsel bij een ongeval aanzienlijk verminderen. Daarom is het logisch dat er helmvereisten komen voor fatbikes.

Wat is verboden op de fiets?

U mag geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het fietsen. Handsfree bellen en muziek luisteren is wel toegestaan. Als u stilstaat mag u uw telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat vasthouden en gebruiken.

Welke elektrische fiets kan 30 km per uur?

De speed pedelec moet in hoofdzaak het gevoel van een fiets geven. De gemiddelde berijder zal vlot en comfortabel snelheden van 30 tot 38km/h halen. Voor 80% van onze klanten is dit dan ook het hoofddoel om voor dit soort ebike te kiezen.

Is je fiets opvoeren legaal?

Je mag je e-bike opvoeren, maar je mag er dan niet zomaar mee op de openbare weg fietsen. Zodra een elektrische fiets is opgevoerd om harder te kunnen dan 25 km/u, voldoet deze niet meer aan de eisen waaronder de fiets op de weg is toegelaten. Het maakt daarbij niet uit hoe snel of langzaam je fietst.

Kan je een boete krijgen als je dronken fietst?

Ja, je kunt een bekeuring of een rijverbod krijgen voor het rijden onder invloed, ook als fietser.

Is fiets met gashendel legaal?

Elektrische fietsen met gashendel

Volgens de Nederlandse wetgeving mag je met een dergelijk exemplaar – waarop je niet hoeft mee te trappen – dan ook de openbare weg niet op. Een gashendel mag slechts ondersteunen tot 6 km en niet meer. Exemplaren die zelfs 70 kilometer per uur kunnen zijn heel gevaarlijk en verboden.

Volgende artikel
Hoeveel uur studeren per dag hbo?