How to Soothe a Crying Baby - Tips for New Parents and Caregivers

Hoe kalmeer je een huilende baby in slaap?

Gevraagd door: Abel Oversteeg  |  Laatste update: 4 maart 2024
Score: 4.7/5 (64 stemmen)

Dat een baby graag opgepakt wil worden als hij of zij huilt weten de meeste ouders wel. Nu toont een nieuwe studie dat ook aan: met je baby rondlopen, gaan zitten en de baby maximaal acht minuten vasthouden voordat je 'm in bed legt lijkt de meest effectieve techniek om een huilende baby in slaap te krijgen.

Hoe krijg ik mijn huilende baby in slaap?

Veel ouders passen dit van nature al toe, maar nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het beter is om eerst met een huilende baby in de armen even te zitten, rond te lopen en daarna in bed te leggen.

Hoe lang mag een baby zich in slaap huilen?

Leg een baby bij de eerste tekenen van vermoeidheid wakker in bed. Een baby die gewend is uit zich zelf in slaap te vallen voldoet aan zijn eigen slaapbehoefte en wordt uitgerust wakker. Voor het inslapen huilen of jengelen baby's vaak een poosje, dat kan wel 20 minuten duren, daarna vallen ze als een blok in slaap.

Wat doen als baby blijft huilen in bed?

Als je baby begint te huilen als het in bed ligt, doe dan eerst even niets. Je baby leert dan om zelf in slaap te vallen. Probeer voor een rustige omgeving te zorgen: blijf op de kamer en doe geen licht aan. Wordt het huilen harder en langer, zonder onderbrekingen, troost je baby dan.

Hoe krijg je een huilende baby stil?

Probeer eens een van deze tips om je huilende baby te troosten.
 1. Zachte geluidjes. De eerste paar maanden van een pasgeborene zijn eigenlijk het 'vierde trimester' in de baarmoeder. ...
 2. Vasthouden en knuffelen. ...
 3. Samen bewegen. ...
 4. Probeer te voeden. ...
 5. Geef hem een massage. ...
 6. Word eerst zelf rustig.

19 gerelateerde vragen gevonden

Hoe Overprikkelde baby kalmeren?

Door rustige herhalende bewegingen ontspant je baby. Je kunt je baby dragen en zachtjes over zijn rug wrijven of rustig wiegen in de wagen. Bezoek kan ook zorgen voor een teveel aan prikkels. Zeker als je baby van arm tot arm gaat.

Hoe krijg je een onrustige baby rustig?

Maak het bed kort en strak op. Als je je baby goed instopt, met de armpjes onder de deken, geeft dat een gevoel van geborgenheid. Bij sommige onrustige baby's kan inbakeren ook een uitkomst zijn. Vermijd prikkels.

Hoe leer ik mijn baby zelf in slaap te vallen?

Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.

Waarom vecht een baby tegen de slaap?

Baby's ontwikkelen steeds een nieuw slaapritme en daardoor kunnen zij perioden van slapeloosheid krijgen. Hierdoor raken zij gemakkelijk oververmoeid, waardoor zij gaan vechten tegen de slaap. Onze tip: Let op de vroege tekenen van vermoeidheid, zoals geeuwen of langzamer knipperen met de oogjes.

Waarom wil baby alleen bij mama slapen?

Een kindje dat zijn of haar ouders vertrouwd en weet dat papa en mama er zijn wanneer dat nodig is, durft los te laten. En dat is wat slapen feitelijk is. Het is dus heel normaal als jouw baby alleen maar bij jou kan slapen. Die veilige basis is nodig om uiteindelijk naar goede slaap toe te kunnen werken.

Welke leeftijd huilt baby het meest?

Huilen is normaal gedrag. Sommige baby's huilen meer dan andere. Over het algemeen huilen baby's het meeste wanneer ze zes tot acht weken oud zijn. Daarna neemt het huilen weer af.

Welke week huilen babys het meest?

In week 6 tot en met 8

In deze weken huilt de baby het meest. De baby huilt dan ongeveer 2-2,5 uur per dag.

Hoe baby troosten snachts?

Sommige baby's huilen zichzelf vaak in slaap, ook als ze 's nachts even wakker worden. Dat kan erbij horen. Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten.

Wat kan je doen als je baby niet wil slapen?

De volgende tips kunnen ook helpen.
 1. Vaste tijden als richtlijn. Houd elke dag ongeveer dezelfde slaaptijden aan. ...
 2. Rustige donkere kamer. Net als voor jou, is het voor je baby makkelijker om in een stille en verduisterde kamer in slaap te vallen. ...
 3. Verkort bedtijdritueel. ...
 4. Laat hem zelf in slaap vallen.

Hoe slaapt een ontspannen baby?

Slaapt jouw baby met de armen boven het hoofd? Dat is voor je gevoel misschien gek, maar een van de meest voorkomende redenen waarom jouw kindje met de handen omhoog slaapt is eigenlijk heel positief. Kinderfysiotherapeut Els Geerdink legt in het NRC uit dat dit een teken is dat je kind heerlijk ontspannen is.

Hoe baby in bed leggen zonder wakker worden?

5 tips voor wakker wegleggen
 1. Bouw het wiegen langzaam af en wieg je baby steeds korter.
 2. Geef je baby steeds korter de borst/fles en leg je kindje dus steeds wakkerder in bed.
 3. Gebruik het 4'S ritueel.
 4. Houd rekening met de wakkertijd van je baby.
 5. Zorg voor een goede (slaap)routine.

Wat is Chair methode?

'Stoel-methode'

Bij deze aanpak ga je steeds iets verder van het bed van je kind zitten tot je uiteindelijk uit de kamer van je kind bent. De eerste dag zit je nog naast het bed van je kind. Gaat dit goed, dan zet je je stoel de volgende dag een stukje verder. Gaat ook dit goed, dan zet je je stoel nog iets verder weg.

Waarom huilt baby altijd s avonds?

Het wil zeggen dat je baby in jouw buik een bepaald ritme had en dat de avond het moment was waarop hij meestal wakker en onrustig was. Hij heeft misschien ook moeite met het verschil tussen dag en nacht en huilen is voor hem een manier om aan zijn nieuwe slaapritme te wennen.

Hoe zie je dat een baby stress ervaart?

Stress bij de baby is te herkennen aan een hoge hartslag en een snelle ademhaling op de monitor. Verder kunt u stress bij uw kindje herkennen aan ongecontroleerde, schrikachtige bewegingen, het afwenden van het hoofdje, gestrekte en gespreide vingers, overstrekken en hoog huilen.

Hoe herken je het KISS syndroom?

De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.

Hoe ontspan je een baby?

Adem rustig in naar je buik en flanken zeker voor een minuut of tien. Het kan daarnaast helpen om een liedje te neuriën, daardoor ontspan je en daarmee ook de baby. De baby kan stress niet makkelijk verwerken, en geeft deze, letterlijk via huidcontact over aan jou. Jouw rust neemt je baby over.

Hoe kan je een baby kalmeren?

Het geluid en de bewegingen hebben vaak een rustgevend effect op je baby. Ook een manier om je baby te kalmeren: geef je baby een massage. Dat geeft je baby een gevoel van geborgenheid. Laat je baby met zijn buik op je arm liggen en tik je baby zachtjes op z'n billen.

Wat doe je als babys stress ervaren?

Door de baby vast te houden, en rustig toe te spreken kan de baby kalmeren en tot rust komen. Ben je niet in de gelegenheid om de baby op te pakken dan kun je wel laten weten – door te zingen of gerustellend te praten – dat je in de buurt bent en dat je hoort dat hij of zij je nodig heeft.

Kan een baby in slaap huilen?

Tijdens de lichte slaap fase slaapt je baby lichter en kan hij bewegingen of geluidjes maken, of zelfs jammeren of huilen in zijn slaap.

Wat is de Cry It Out methode?

Bij deze methode werden moeders geadviseerd om in intervallen te reageren op het huilen van hun baby, namelijk om de 2, 4, 6, 8 en 10 minuten, zodat de baby kon leren zelf in slaap te vallen.