dokterdokter: wanneer weet je dat je zwanger bent?

Kan je vagina stinken als je zwanger bent?

Gevraagd door: Jenna van Emmelen AD  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (18 stemmen)

Tijdens de zwangerschap is het heel gewoon dat er meer vaginale afscheiding is dan anders, en het is ook normaal dat er een geur uit de vagina komt tijdens en na zwangerschap. De hormonen beïnvloeden de vagina op verschillende manieren: het slijmvlies wordt dikker en dus wordt er meer uitgescheiden dan normaal.

Wat voel je in vagina als je zwanger bent?

De vagina is gevoeliger

De vagina en schaamlippen krijgen ook meer bloed. Dat heeft als gevolg dat dit lichaamsdeel gevoeliger en zwaarder aanvoelt. De druk op je vagina zal toenemen. Bovendien gaat de vagina opzwellen en de kleine schaamlippen iets meer uitsteken.

Hoe ruikt afscheiding als je zwanger bent?

Het is normaal dat witte vloed licht ruikt. Afscheiding die opdroogt kan een beetje zurig ruiken. Als de witte vloed echt stinkt, is dit meestal het gevolg van een infectie of soa. Neem contact op met je huisarts wanneer je denkt dat dit het geval is.

Is je afscheiding anders als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap heb je waarschijnlijk meer afscheiding dan normaal. Hoe langer je zwanger bent, hoe meer afscheiding je hebt. De afscheiding is bovendien dunner en wateriger tijdens je zwangerschap. Net als voor je zwangerschap maakt je lichaam deze afscheiding aan om je vagina en baarmoeder te beschermen.

Hoe ziet afscheiding eruit begin zwangerschap?

Gedurende je normale cyclus verandert je afscheiding per week in hoeveelheid. Deze week kan het zijn dat je afscheiding dik en slijmerig is. Hoe dichter je bij je menstruatieweek komt, hoe meer afscheiding je zal krijgen. Het kan ook zijn dat deze wat troebeler wordt.

23 gerelateerde vragen gevonden

Hoe staat de baarmoedermond als je zwanger bent?

Het orgaan ligt in je bekkenholte, achter de blaas en voor de endeldarm. Het wordt op zijn plek gehouden door een aantal banden, ook wel ligamenten genoemd. Door de groei van je baarmoeder tijdens de zwangerschap komen deze onder druk te staan, waardoor je bandenpijn kan ervaren.

Kan je vingeren als je zwanger bent?

Je kunt tijdens de hele zwangerschap veilig soloseks toepassen. Het is niet gevaarlijk voor jou of je baby. Masturberen kan je natuurlijk ook samen doen in je relatie.

Doet baarmoederverzakking pijn?

Een baarmoederverzakking is te herkennen aan een zwaar gevoel of druk in het bekken. Ook ervaren veel vrouwen pijn in het bekken, onderbuik en/of -rug en tijdens het vrijen. Als de baarmoeder druk uitoefent op de blaas kunnen er terugkerende blaasontstekingen optreden.

Hoe weet je of je baarmoeder verzakt is?

U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.

Hoe merk je dat je baarmoeder verzakt is?

Verzakking van de baarmoeder of vaginatop

U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.

Hoe weet je of je een verzakking hebt?

Bij een verzakking van de baarmoeder kun je vooral bij vrijen de baarmoedermond soms voelen en dit kan tijdens het vrijen een weëe pijn veroorzaken. De baarmoeder kan ook de blaashals wat meer dicht drukken zodat je geen last hebt van urineverlies.

Is klaarkomen tijdens zwangerschap goed?

Een orgasme tijdens je zwangerschap: een ander gevoel

Soms intenser en heel fijn, en soms een klein beetje te gevoelig. Maar maak je geen zorgen, dit kan zeker geen kwaad voor jou of je baby. Alleen als je een verhoogd risico op een vroeggeboorte hebt, kan de arts je het advies geven niet meer klaar te komen.

Hoe voelt de baarmoedermond aan als je ongesteld moet worden?

Tijdens de onvruchtbare periode in je cyclus is de baarmoedermond gesloten en ligt erg laag. Als je het aanraakt, voelt het wat hard aan (net als het puntje van je neus). Als je vruchtbare dagen naderen, gaat de baarmoedermond wat hoger in de vagina liggen en wordt ze wat zachter (net als je lippen).

Hoe hoort de baarmoedermond te voelen?

Meet met je vingers

Was eerst je handen en breng daarna je wijs- of middelvinger naar binnen tot je je baarmoedermond voelt zitten. Deze voelt zo'n beetje aan aan als het puntje van je neus, de vorm heeft iets weg van een mini donut, met een gaatje in het midden.

Hoe weet je waar je baarmoeder zit?

De baarmoeder situeert zich in de onderbuik van de vrouw en is een peervormig orgaan tussen 7 en 10 cm lang. De baarmoeder is een holle spiermassa die zich tussen de blaas en de endeldarm bevindt.

Kan je de baarmoedermond voelen?

De baarmoederhals is het uiteinde van de baarmoeder. Je kunt die zelf voelen. Ga met een vinger diep in je vagina. Helemaal achterin de vagina ligt de baarmoederhals.

Kan tampon in baarmoeder?

Je vagina is zo ontworpen dat dit onmogelijk is. Geen enkele tampon past door het piepkleine gaatje in je baarmoedermond. Het kan voorkomen dat de tampon wat verder doorschuift dan nodig, bijvoorbeeld als je per ongeluk een tweede tampon hebt ingebracht of seks hebt gehad.

Kan verzakking vanzelf overgaan?

Dit gaat meestal vanzelf weer over; leeftijd; de bekkenbodemspieren verzwakken door minder intensief gebruik van de spieren en afname van de vrouwelijke hormonen na de overgang; zwaar lichamelijk werk, overgewicht of veel hoesten; aangeboren zwakte van het bindweefsel.

Kan huisarts verzakking zien?

De huisarts

Vaak wat minder uitgebreid. Wel zal de huisarts je ook inwendig willen onderzoeken om de verzakking te kunnen beoordelen. De huisarts kan je een ring geven of je doorverwijzen naar een gynaecoloog met het verzoek om een ring te laten plaatsen.

Kun je een verzakking terug duwen?

In sommige gevallen moet de vrouw de verzakking terugduwen voor ze kan defeceren. In zeldzame gevallen ontstaat er dyspareunie, vaginale flatus, of decubitus van het meest voorliggende weefsel.

Kun je een verzakking zien op een echo?

Met een specifieke inwendige test (de POP-Q) wordt de gradatie en soort van de verzakking bepaald, maar met een uitwendige echo kan de verzakking ook in beeld gebracht worden. De kop van het echoapparaat wordt op de buitenkant van de vagina geplaatst waardoor je de stand van de blaas en de endeldarm kunt zien.

Kan een verzakking erger worden?

U kunt ook een zeurderig gevoel onderin de buik krijgen, uitstralend naar de rug. De klachten worden vaak in de loop van de dag erger, door rust verminderen ze meestal. Door een verzakking van de darm komt de ontlasting soms moeilijk naar buiten en kan er wat achterblijven.

Kun je leven met een verzakking?

Hoewel het zelden een risico met zich meebrengt om een verzakking te laten zoals deze is, knapt de kwaliteit van leven meestal behoorlijk op wanneer er wel iets aan gedaan wordt. De behandel mogelijkheden bij een verzakking zijn verschillen. We vertellen u graag iets over veel voorkomende behandelingen.

Kan een gynaecoloog een verzakking zien?

De gynaecoloog vraagt eerst of u wilt persen. Soms is dan al een verzakking te zien. U krijgt een speculum (spreider) in de vagina, zodat deze een stukje open blijft. De gynaecoloog onderzoekt de baarmoedermond en top van de vagina.

Hoe voelt een Endeldarmverzakking?

Symptomen van klachten door een verzakking aan de endeldarm zijn: Ontlasting die niet vanzelf gaat. Ontlasting die voelt alsof het wordt geblokkeerd. Het gevoel dat er een bal rondom de anus of vagina zit.

Vorige artikel
Welke groenten baby 3 maanden?
Volgende artikel
Is het zielig als een baby huilt?