ZWANGER worden: Elke dag SEKS of om de dag? Tips bij KINDERWENS | Fertility Expert #1

Kan je ook zwanger worden als je geen eisprong heb gehad?

Gevraagd door: ir. Duuk Meeusen Msc  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.1/5 (43 stemmen)

Dat de eisprong ontbreekt betekent niet per definitie dat je nooit zwanger kunt raken. Er zijn manieren om de eisprong op te wekken en te stimuleren. Bijvoorbeeld door het medicijn Clomid. Onderzoek heeft uitgewezen dat zo'n 80% van de vrouwen door Clomid een eisprong heeft gehad.

Kan je ook zwanger worden als je geen eisprong hebt?

Goede resultaten. Wanneer het enige probleem na vruchtbaarheidsanalyse is dat een vrouw geen maandelijkse eisprong heeft, en het lukt om de normale cyclus weer op gang te brengen, dan is de kans groot dat zij zwanger kan worden. Ruim 70% van de paren die starten met ovulatie-inductie krijgt op deze manier een kind.

Wat is anovulatie?

De tijd tussen twee menstruaties ligt meestal tussen 26 tot 36 dagen. Dan is er sprake van een cyclus die samen gaat met een regelmatige eisprong, ook wel ovulatie genoemd. Soms komt het voor dat er minder vaak of helemaal geen eisprong is. Dit laatste heet anovulatie.

Kan je 1 maand geen eisprong hebben?

Afwezigheid van ovulatie kan worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals obesitas, anorexie, een polycysteusovariumsyndroom (PCOS), schildklieraandoeningen, stress,(voortijdige)overgang, te lage hormoonproductie in de hersenen etc. Een behandeling van de oorzaak kan de eisprong herstellen.

Kan je eisprong een keer overslaan?

Een ontregelde hormoonhuishouding kan ervoor zorgen dat je geen eisprong hebt en dat je menstruatie uitblijft. Hierdoor is het mogelijk dat je niet ongesteld en niet zwanger bent. Op het moment dat je niet ongesteld wordt, vindt er geen eisprong plaats. Je bent op dat moment (tijdelijk) niet vruchtbaar.

30 gerelateerde vragen gevonden

Waardoor kan een eisprong uitblijven?

Anovulatie kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van PCOS (Poly Cystieus Ovarium Syndroom) een vervroegde overgang of (genetische) afwijkingen. Ook kan anovulatie ontstaan na lang pilgebruik. Door middel van amnese en een lichamelijk onderzoek kan worden vastgesteld waardoor de eisprong ontbreekt.

Kan je eisprong uitstellen?

Als je onbeschermde seks hebt gehad, of als er iets fout is gelopen met je anticonceptie, kan een morning-afterpil je eisprong uitstellen of tegenhouden, zodat de zaadcellen in je eileiders niet in contact kunnen komen met een te bevruchten eicel.

Wat gebeurt er als je geen eisprong hebt?

Als er geen eisprong is, wordt ook geen progesteron aangemaakt. Je lijf krijgt dan domweg geen seintje dat de juiste dikte is bereikt. Het baarmoederslijmvlies blijft zich opbouwen en wordt te dik om nog vast te houden. Ook een tekort aan progesteron kan dus onbedoeld hevig vaginaal bloedverlies tot gevolg hebben.

Heb je altijd een eisprong als je ongesteld wordt?

Vrouwen die regelmatig, om de drie tot vijf weken ongesteld worden, hebben vrijwel altijd een eisprong en kunnen dus zwanger worden. Vrouwen met een cyclus die korter is dan 21 dagen, of langer is dan 42 dagen worden moeilijker zwanger.

Kun je een eisprong missen op een ovulatietest?

Je begint 17 dagen voor je je volgende menstruatie verwacht met testen. Doe vanaf dat moment dagelijks een ovulatietest tot hij positief is of tot je zeker weet dat je de ovulatie gemist hebt. Probeer iedere dag op hetzelfde tijdstip te testen. Als je een erg onregelmatige cyclus hebt, kan je de LH-piek missen.

Hoe weet je zeker dat je een eisprong hebt?

Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad. Daardoor kunnen je eileiders dicht zitten. Problemen met vrijen kun je met je partner en de huisarts bespreken.

Wat is de eerste dag van de cyclus?

De natuurlijke menstruele cyclus van de vrouw loopt van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie. Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen, waarvan de vrouw 3 tot 7 dagen menstrueert.

Kun je een eisprong hebben zonder menstruatie?

Als je niet menstrueert, betekent dit meestal dat je eisprong niet heeft plaatsgevonden. Je bent in dat geval niet vruchtbaar. Maar gelukkig betekent het uitblijven van je menstruatie niet gelijk dat je helemaal onvruchtbaar bent. Een aantal oorzaken van amenorroe hebben wel invloed op je vruchtbaarheid.

Heb je elke cyclus een eisprong?

Iedere menstruatiecyclus heb je één eisprong. Na de eisprong kan de bevruchting plaatsvinden.

Kan de eisprong later komen?

Recent onderzoek leert dat de vruchtbare periode van de cyclus sterk kan schommelen, zelfs bij vrouwen met een heel regelmatige cyclus. De eisprong vindt plaats (ongeveer) 14 dagen voor de volgende menstruatie. Je bent gedurende een aantal dagen voor en na de eisprong vruchtbaar.

Hoe kan je een eisprong opwekken?

Opwekken eisprong
 1. Tabletten: meestal starten we met Letrozol of clomifeen-tabletten om een eisprong op te wekken. ...
 2. Hormooninjecties: als tabletten niet goed werken is een FSH-injectie een mogelijkheid. ...
 3. een pompje met medicijnen: deze behandeling is alleen geschikt voor vrouwen bij wie de hypothalamus niet goed werkt.

Kan je 4 dagen na eisprong zwanger raken?

Je meest vruchtbare dagen zijn op de dag van de ovulatie en de twee dagen ervoor. Ook vijf tot drie dagen voor de dag van je ovulatie ben je vruchtbaar. De kans op een bevruchting is dan wel kleiner. De dag na je ovulatie is er nog een heel kleine kans dat je zwanger wordt.

Hoe vaak vrijen in vruchtbare periode?

De beste kans op bevruchting heb je als je dus om de twee dagen vrijt, vanaf zes dagen voor tot twee dagen na de verwachte eisprong. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is dit dus vanaf de tweede week gedurende een tiental dagen.

Wat is een korte cyclus?

Wat is dus een normale, lange of korte menstruatiecyclus? Een normale cyclus is tussen 21 en 35 dagen. Een korte cyclus is er een die korter dan 21 dagen duurt. Een lange cyclus is er een die langer dan 35 dagen duurt.

Wat is een normale cyclus?

De periode van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie wordt een cyclus genoemd. Gemiddeld duurt zo'n cyclus achtentwintig dagen. Bij vrouwen in de vruchtbare levensfase rijpt er elke maand in de eierstok een eiblaas waarin een eicel groeit.

Hoe ziet een normale cyclus eruit?

Je menstruatiecyclus is de periode van de eerste dag van je ongesteldheid tot en met de laatste dag vóór het begin van je volgende menstruatie. Een cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Dit kan uiteenlopen van 21 tot 36 dagen. Sommige vrouwen hebben een onregelmatig cyclus die elke maand een aantal dagen verschilt.

Kun je iets voelen van de bevruchting?

Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed. Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder.

Wat zijn de symptomen van bevruchting?

Eerste symptomen van een zwangerschap
 • Overtijd.
 • Innestelingsbloeding.
 • Misselijkheid.
 • Vermoeidheid.
 • Hoofdpijn.
 • Gevoelige of gezwollen borsten.
 • Veranderende tepelhoven.
 • Vaker plassen.