Onbeschermde seks gehad? Dit moet je weten over de morning-after pil!

Kan je onveilig seks hebben met de pil?

Gevraagd door: Lot Jonker  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (32 stemmen)

De pil is een heel betrouwbare manier om niet zwanger te worden. Als een vrouw de pil slikt, kan zij niet zwanger worden. Alleen vrouwen kunnen de pil slikken. De pil beschermt niet tegen geslachtziektes.

Is de pil veilig zonder condoom?

Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip. De hormonen in de pil zorgen ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt. Daarnaast maakt de pil het slijm in de baarmoeder taai zodat zaadcellen er niet doorheen kunnen.

Wat beschermt beter pil of condoom?

Het condoom beschermt je als enige voorbehoedsmiddel tegen de SOA's en zwangerschap. Het condoom kan dus een uitstekende aanvulling zijn op het gebruik van de pil of een andere anticonceptie als je geen vaste relatie hebt, of één van jullie (nog) een SOA heeft.

Kan je zwanger worden als je aan de pil bent?

Ongesteld en toch zwanger terwijl je de pil gebruikt

Echter heb je bij correct gebruik van de pil toch tussen de 0,2% en 10% kans op zwangerschap. Daarnaast is de kans op zwangerschap, terwijl je ongesteld en aan de pil bent, afhankelijk van een aantal factoren waar je zelf invloed op hebt.

Hoe lang moet je de pil nemen voor het veilig is?

Begint u de pil te slikken op de eerste dag van de menstruatie, dan bent u meteen tegen zwangerschap beschermd. Als u op een andere dag begint, werkt de pil nog niet meteen. Dit duurt dan 7 dagen. In deze 7 dagen moet u dan een extra voorbehoedmiddel gebruiken, zoals een condoom.

35 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel dagen na de seks ben je zwanger?

Het is belangrijk om te weten dat zaadcellen na 5 dagen in kwaliteit afnemen en als er minder dan 1½ dag tussen het vrijen zit, dit ook niet ten goede komt aan de kwaliteit. Dus het hebben van gemeenschap om de bevruchting zo optimaal mogelijk te maken ligt tussen de 1½ à 2 dagen, of 36 uur.

Is de pil alleen veilig genoeg?

De combinatiepil beschermt je heel goed tegen zwangerschap. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen die de combinatiepil slikken, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je de pil vergeet en niet op tijd slikt, heb je kans dat je toch zwanger wordt.

Wat is de meest veilige anticonceptie?

Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.

Wat moet je doen als je onveilige seks hebt gehad?

Slik de morning-afterpil het liefst binnen 12 uur. Dan is de kans dat je zwanger wordt het kleinst. Je kunt de morning-afterpil ook nog wel later slikken: de pil met levonorgestrel: binnen 3 dagen (72 uur) na de onveilige seks.

Wat versta je onder veilig vrijen?

Wat is veilig vrijen? Met veilig vrijen wordt bedoeld dat je voor of tijdens het vrijen middelen gebruikt, waardoor je niet zwanger wordt en geen soa oploopt. Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening: een infectie die je oploopt door bacteriën, een virus of een parasiet.

Hoeveel uur mag je te laat zijn met de pil?

Ben je één pil vergeten in te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moeten slikken? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen.

Kan een arts zien of je seks hebt gehad?

Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.

Hoe groot is de kans dat je zwanger raakt na onveilige seks?

De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.

Kan je na 1 keer onveilige seks zwanger worden?

Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.

Welke anticonceptie is 100% betrouwbaar?

Geen enkele anticonceptiemethode is 100% betrouwbaar. Wel zijn er steeds meer methoden die bij goed gebruik heel betrouwbaar zijn, soms wel tot 99,9%. Met name de langer werkende methoden waar je niet dagelijks, wekelijks of maandelijks aan hoeft te denken, zijn heel betrouwbaar.

Wat kost de pil per maand?

Kosten anticonceptiepil: zelf betalen of verzekeren? De kosten van de anticonceptiepil verschillen per merk, de goedkoopste is rond de 37 euro. Voor een aanvullende verzekering met dekking voor anticonceptie betaal je al snel 75 euro per jaar.

Welke anticonceptie kan een man toepassen?

Voor mannen bestaan er op dit moment nog altijd maar twee voorbehoedsmiddelen: het condoom en sterilisatie (vasectomie).

Hoe groot is de kans op zwangerschap na 1 keer de pil vergeten?

Hoe groot die kans exact is, is moeilijk te zeggen, maar de kans is groter dan 1%. Het innemen van een morning-afterpil is in dit geval een mogelijkheid. Neem een morning-afterpil zo snel mogelijk (binnen 12-72 uur) na de onbeschermde seks.

Hoeveel procent raakt meteen zwanger?

Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting, 70 procent binnen een half jaar en ruim 80 procent na een jaar. Na 2 jaar is 90 procent zwanger. Mocht je na een jaar nog niet zwanger zijn dan kan de huisarts je, als je dat wilt, doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Welke leeftijd ben je het meest vruchtbaar?

Een slimme meid krijgt haar kind op tijd

De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden. Na je 35ste is de kans per maand nog 10%.

Hoe lang plat liggen na seks?

Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.

Kun je zwanger worden als de man niet klaar is gekomen?

Er is geen verband tussen het vrouwelijk orgasme en de vrouwelijke vruchtbaarheid: je moet niet klaarkomen om een eicel vrij te geven en kunt dus ook zonder orgasme zwanger worden.

Hoe weet je zeker dat je niet zwanger bent?

De enige manier om erachter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent, is een zwangerschapstest doen. Deze geeft met een behoorlijke zekerheid aan of je zwanger bent. Ben je dus overtijd doe dan altijd een zwangerschapstest.

Hoe kan je weer maagd worden?

En je maagdenvlies groeit ook zeker niet terug. Dit hoorde je misschien wel eens in de kleedkamers op school, maar is complete onzin. Wel kan de boel allemaal meer gaan ontspannen bij het gebrek aan activiteit. En zal je bij je volgende vrijpartij misschien wat meer gestimuleerd moeten worden.

Waarom bloed ik tijdens de seks?

Bij een contactbloeding heb je last van bloedverlies tijdens of na het vrijen. Veel voorkomende oorzaken zijn vaginale droogheid, een ontsteking aan de baarmoedermond of wondjes door bijvoorbeeld ruig seksueel contact of een ontmaagding. Vaginaal bloedverlies kan worden veroorzaakt door chlamydia.

Volgende artikel
Heeft gewicht invloed op groei?