Het verhaal van onze drie miskramen (en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap)

Kan je negatief testen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Gevraagd door: bc. Jurre Veenstra PhD  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (48 stemmen)

Klachten. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is in de eerste weken moeilijk te herkennen. Je kunt last hebben van vage klachten zoals vaginaal bloedverlies, lichte tot hevige buikpijn, misselijkheid of braken. Ondanks het uitblijven van de menstruatie kan een zwangerschapstest nog negatief zijn.

Kun je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap testen?

Weet je nog niet (zeker) of je zwanger bent, dan doe je een zwangerschapstest. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is de zwangerschapstest positief. Denkt de huisarts of verloskundige dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt? Dan overlegt hij/zij direct met de gynaecoloog.

Heb je hCG bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is het zwangerschapshormoon meestal lager dan bij de zwangerschapsduur hoort. Daarbij stijgt het niet snel of daalt het langzaam. Bij uitzondering stijgt het HCG wel snel. Dat is als de buitenbaarmoederlijke zwangerschap zich als een normale zwangerschap ontwikkelt.

Kan ik zwanger zijn ondanks negatieve test?

Is het mogelijk dat ik wel zwanger ben, maar toch een negatieve uitslag van een zwangerschapstest krijg? Ja, dat is mogelijk. Een negatieve uitslag betekent niet dat u niet zwanger bent, het houdt in dat uw hCG-waarden nog niet hoog genoeg zijn voor de test om het hormoon in uw urine te detecteren.

Hoe groot is de kans op zwangerschap na negatieve test?

Ja, het is mogelijk om een negatieve uitslag op je zwangerschapstest te krijgen terwijl je wél zwanger bent. Dit verschijnsel heet foutnegatief, ofwel vals negatief. Vals negatief komt voor als je de test te vroeg neemt, als je urine te verdund is of als je niet lang genoeg op het resultaat wacht.

15 gerelateerde vragen gevonden

Waarom blijft zwangerschapstest negatief?

Twijfel je? Doe dan een zwangerschapstest. Is deze negatief maar blijft je menstruatie nog een week of meer weken uit, test dan op een later moment nog eens. Het kan zijn dat je lichaam op het moment van testen nog niet voldoende hCG hormoon (zwangerschapshormoon) heeft aangemaakt op het moment van testen.

Heb je Zwangerschapssymptomen bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Klachten. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is in de eerste weken moeilijk te herkennen. Je kunt last hebben van vage klachten zoals vaginaal bloedverlies, lichte tot hevige buikpijn, misselijkheid of braken. Ondanks het uitblijven van de menstruatie kan een zwangerschapstest nog negatief zijn.

Hoe merkte je buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Je arts zal aan een buitenbaarmoederlijk zwangerschap denken wanneer een vruchtbare vrouw last heeft van abnormaal vaginaal bloedverlies en/of terugkerende pijn in de onderbuik (aan één kant). Hij zal dan eerst een zwangerschapstest uitvoeren via een bloedname met bepaling van serum-hCG (het zwangerschapshormoon).

Wat voel je als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt?

Echo: Met behulp van een echo kan een arts zien of het vruchtje zich buiten de baarmoeder bevindt. Bloedtest: Met een bloedtest kan de hoeveelheid van het zwangerschapshormoon hCG worden vastgesteld. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap stijgt de hCG waarde minder snel dan bij een gewone zwangerschap.

Kan je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zien op echo?

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is moeilijk te zien op een echo. Meestal zit deze zwangerschap in een eileider. Soms is een afwijking naast de baarmoeder te zien die kan passen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dat kan de buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn in een eileider zijn.

Hoe lang kan zwangerschapstest negatief blijven?

Ongeveer 28 dagen na het begin van je laatste menstruatie is er genoeg hCG hormoon in je lichaam aanwezig om dat te kunnen meten met een zwangerschapstest. Daarvoor kan er te weinig hCG hormoon aanwezig zijn, waardoor de test negatief is, maar je wel zwanger bent.

Wat kan de uitslag van een zwangerschapstest beïnvloeden?

Een test zal alleen een vals positieve uitslag geven wanneer u hCG in uw lichaam hebt door een andere oorzaak, bijvoorbeeld omdat u recentelijk zwanger bent geweest, vruchtbaarheidsmedicatie met hCG gebruikt of een medische aandoening hebt zoals bijvoorbeeld eierstokcysten.

Wat als je 4 dagen overtijd bent?

Ben je 4 dagen overtijd? Ook dan heeft later opnieuw testen alleen nut wanneer je een onregelmatige cyclus hebt. Als je ervoor kiest om nog een test te doen, dan kan je voor de zekerheid een digitale zwangerschapstest gebruiken.

Hoeveel dagen overtijd is normaal ongesteld?

Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.

Hoe lang moet je overtijd zijn om zwanger te zijn?

Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.

Wat kun je aflezen van een zwangerschapstest?

De meeste zwangerschapstesten bestaan uit twee schermpjes. Het eerste venster is een controlevenster. Als je daar een lijntje of een stipje ziet verschijnen, betekent het dat je de zwangerschapstest goed hebt uitgevoerd. Als je in dit venster geen tekentje ziet, is de uitslag van de test niet betrouwbaar.

Hoe ziet een Indrooglijn er uit?

Hoe ziet een indroogstreepje eruit? Een indrooglijntje is een streep die pas verschijnt na afleestijd. Het is de urine die verdampt en zo de test 'inkleurt', vaak op de plaats waar een streepje zou staan als je zwanger was, wat tot grote verwarring kan leiden.

Wat kan hCG beinvloeden?

De gemeten hCG-waarden in de urine worden beïnvloed door contaminatie van de urine met bloed. Ook een te sterk verdunde urine kan leiden tot foutieve uitslagen.

Kun je met een echo een bevrucht eitje zien?

Met behulp van vaginale echoscopie kan de gynaecoloog zien of de eisprong nabij is. Dit wordt bepaald aan de hand van de grootte van de eiblaasjes (follikels). Afhankelijk van de bevindingen tijdens de echoscopie wordt deze herhaald tot de eisprong heeft plaatsgevonden.

Kun je een eicel zien?

Een eicel heeft een doorsnede van ongeveer 0,10 mm. Daarmee is het een van de grootste cellen in je lichaam. De eicel is zo groot dat je geen microscoop nodig hebt om deze te kunnen zien. Met het blote is ze ook net te zien.

Kan een gynaecoloog zien of je een eisprong hebt gehad?

De arts kan zien of er een eisprong is geweest en of de voorwaarden voor een normale bevruchting en zwangerschap aanwezig zijn. Een prille zwangerschap zal steeds met een inwendige gynaecologische echografie worden bekeken. Vanaf de 5de week van de zwangerschap is een vruchtzak met dooierzak zichtbaar in de baarmoeder.

Wat is er te zien bij een inwendige echo?

Bij een inwendige echo is het beeld van de baarmoeder en eierstokken scherper en zijn er meer details te zien. U krijgt een inwendige echo bijvoorbeeld bij: Buikpijn. Het uitblijven van de menstruatie of juist bij vormen van bloedingsproblemen zoals poliepen of vleesbomen.

Welk orgaan wordt beinvloed door hCG?

HCG is een lichaamseigen hormoon aangemaakt door de placenta (moederkoek). Bij vrouwen stimuleert HCG de eisprong, het stimuleert de eierstokken om het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen te maken en het zorgt dat de baarmoederwand gereed is voor innesteling van een bevruchte eicel.

Hoe verdubbeld hCG?

Kort na de innesteling van het bevrucht ei in de baarmoederwand, begint de trofoblast HCG te produceren. Tijdens een normale zwangerschap zal de HCG-waarde ongeveer 50 U/L zijn tijdens de eerste week na de bevruchting en zal verdubbelen elke 1.5 tot 3 dagen gedurende de eerste 6 weken van de zwangerschap.

Kan het zijn dat ik te weinig hCG aanmaak?

Wanneer je juist heel erg lage hCG-waarden hebt, is het mogelijk dat je een miskraam krijgt. Ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gaat samen met heel lage hCG-waarden. Toch kan je uit de hoogte van je hCG-waarden niet altijd conclusies trekken. Daarvoor verschillen de waardes te veel van vrouw tot vrouw.