Zelf ontslag nemen? Vergeet deze drie punten niet!

Kan je in je zwangerschapsverlof ontslag nemen?

Gevraagd door: Sterre Gerritsen  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (43 stemmen)

Wanneer u zwanger of net bevallen bent, geniet u extra ontslagbescherming. Op de vraag of het mogelijk is tijdens uw zwangerschap ontslag te krijgen, is het antwoord kortgezegd: nee. Tijdens uw zwangerschap mag uw contract niet opgezegd worden. Dat opzegverbod geldt tot 6 weken na uw zwangerschaps- of bevallingsverlof.

Kun je tijdens zwangerschapsverlof ontslag nemen?

Je kunt altijd zelf ontslag nemen. Als je 16 weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof wilt, let dan goed op je ontslagdatum. Let op: Je hebt alleen recht op 16 weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof, als je uitgerekende bevallingsdatum binnen 10 weken na je ontslagdatum valt.

Kan ik mijn ontslag geven tijdens moederschapsrust?

In jouw geval betekent dit dat je zonder problemen tijdens je ouderschapsverlof je ontslag kunt geven. De opzeggingstermijn kan beginnen lopen en zal niet verlengd worden met de periodes van ouderschapsverlof. In het beste geval zal je na het ouderschapsverlof nog 1 maand opzeggingstermijn moeten presteren.

Wat moet ik doen om ontslag te nemen?

Geef uw ontslag schriftelijk door aan uw werkgever via een e-mail of ontslagbrief. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ontslag nemen. Noem hierin de datum van opzegging en de datum waarop u uit dienst wilt. Vraag om een bewijs van ontvangst als u ontslag neemt.

Kan je ontslagen worden als je zwanger bent?

Uw werkgever mag u niet ontslaan als u zwanger bent. Uw werkgever mag u ook niet ontslaan omdat hij denkt dat u zwanger wilt worden.

41 gerelateerde vragen gevonden

Heb je recht op een uitkering als je zwanger bent?

Als u zwanger bent met een WW-, WIA- of Ziektewet-uitkering kunt u zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgen en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO). De uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering is 100% van uw dagloon. Vóór de bevalling krijgt u zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering.

Wat houdt ontslagbescherming in?

Als u in loondienst werkt, kunt u in bepaalde situaties of om bepaalde redenen beschermd zijn tegen ontslag door uw werkgever. Dit wordt ontslagbescherming of een ontslagverbod genoemd. Door ontslagbescherming kunnen werknemers niet om onredelijke redenen ontslagen worden.

Hoe vertel je dat je ontslag wil nemen?

Hoe dien je je ontslag in? Zodra je de beslissing hebt genomen om ontslag te nemen is het netjes dit persoonlijk aan je manager te melden. Nadat je dit gedaan hebt moet je het ook nog op papier laten weten. Een ontslagbrief is de formele wijze om je beslissing te melden.

Kan je zomaar ontslag nemen?

Heeft u een nieuwe baan gevonden, of het niet meer naar uw zin op het werk, dan mag u vrijwillig ontslag nemen. U moet daarbij de in de arbeidsovereenkomst opgenomen opzegtermijn in acht nemen. Doet u dit niet, dan hoeft uw werkgever uw ontslag niet te accepteren.

Wat na moederschapsrust?

De 2 laatste weken van de facultatieve postnatale rust omzetten in dagen van postnatale rust. Als u uw werkactiviteiten op het eind van uw moederschapsrust geleidelijk weer wilt hervatten, dan kunt u de laatste 2 weken van de facultatieve postnatale rust omzetten in dagen van postnatale rust.

Kan ik ontslag nemen zonder opzegtermijn?

Normaal gesproken, moet je nadat je jouw ontslag hebt genomen nog enkele dagen of weken – afhankelijk van de wet of je arbeidscontract – blijven doorwerken totdat de opzegtermijn is verstreken. Wil je echter per direct ontslag nemen, is het nodig om een ontslagbrief zonder opzegtermijn te schrijven.

Kan je ouderschapsverlof opzeggen?

Als je je ouderschapsverlof vervroegd wil stopzetten, dan moet je dat aanvragen bij de werkgever en hem laten weten vanaf welke datum je het wil stopzetten. Als de werkgever akkoord gaat, moet je het RVA-kantoor waarvan je afhangt schriftelijk op de hoogte brengen van de datum van dat vroegtijdige einde.

Wat als je zwanger bent en geen vast contract hebt?

Een zwangere werknemer die in dienst is op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd heeft geen recht op ontslagbescherming, als de werkgever besluit de arbeidsovereenkomst niet te verlengen. Wel kan de zwangere werknemer aanspraak maken op een zwangerschapsuitkering.

Waar heb ik recht op bij vaststellingsovereenkomst?

U heeft bij een vaststellingsovereenkomst niet altijd recht op een ontslagvergoeding. U bent er vrij in hier afspraken over te maken met uw werkgever. Echter biedt in de praktijk de werkgever meestal wel een vergoeding aan. Dit is tevens vaak een belangrijke punt van onderhandeling in het proces.

Kan een ontslag geweigerd worden?

Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Hoe dien je netjes je ontslag in?

Schriftelijk ontslag
  1. de datum boven de brief.
  2. de naam van je baas aan wie je de brief richt.
  3. dat je besloten hebt ontslag te nemen (reden hoeft niet, mag wel)
  4. de ingangsdatum van het ontslag - inclusief opzeggingstermijn.
  5. je naam.
  6. je handtekening.

Welke mensen hebben ontslagbescherming?

Je hebt ontslagbescherming:
  • Op grond van jouw godsdienst, levensovertuiging, ras, geslacht, nationaliteit (verbod op discriminatie).
  • Tijdens de eerste twee jaar dat je ziek, arbeidsongeschikt of arbeidsgehandicapt bent. ...
  • Als je zwanger bent of nog met zwangerschapsverlof bent.
  • Omdat je ouderschapsverlof wil opnemen.

Wat krijg je als je ontslagen wordt?

Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.

Wat is een geldige reden voor ontslag?

Arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur of voor een duidelijk omschreven werk van ten minste 3 maanden. Je mag de medewerker op elk moment ontslaan in geval van ziekte of ongeval met een duur van meer dan 6 maanden op voorwaarde dat je een ontslagvergoeding betaalt.

Waar heb je recht op tijdens zwangerschap?

Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof kunt u recht hebben op een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering. De opbouw van uw vakantiedagen loopt door. Bij ziekte rond zwangerschap of bevalling kunt u een ziektewetuitkering krijgen. Uw werkgever mag u niet ontslaan omdat u zwanger bent.

Hoeveel uur per dag mag je werken als je zwanger bent?

Recht op beperkt vrijwillig overwerken

Ook al vind je het zelf niet erg om over te werken, er is een wet die je ongeboren kind beschermt. Daarin staat dat jij niet meer dan 10 uur per dag mag werken. En je mag niet meer dan gemiddeld 50 uur per week werken in een periode van 4 weken.

Wie betaalt salaris tijdens zwangerschap?

De moederschapsuitkering is een vervangingsinkomen dat het ziekenfonds jou betaalt tijdens je moederschapsverlof. Het bedrag van de uitkering hangt af van je loon.

Is contract niet verlengen ontslag?

Een tijdelijke arbeidsovereenkomst is een contract voor een bepaalde tijd met een duidelijk aangegeven einddatum. Wordt uw tijdelijke contract niet verlengd, dan geldt er geen opzegtermijn. Uw werkgever moet u een maand voordat het contract eindigt wel duidelijk laten weten of het contract verlengd wordt of niet.

Hoe heet zwangerschapsuitkering?

WAZO-uitkering via UWV

Dan heeft u tijdens uw zwangerschaps- en bevallingsverlof recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO) in plaats van uw huidige uitkering. WAZO staat voor Wet arbeid en zorg. U vraagt de uitkering minimaal 8 weken voor uw uitgerekende bevallingsdatum aan bij UWV.