Voortplanting - Menstruatiecyclus

Kan je gedurende hele cyclus zwanger worden?

Gevraagd door: Amina Mohan  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (16 stemmen)

Recent onderzoek leert dat de vruchtbare periode van de cyclus sterk kan schommelen, zelfs bij vrouwen met een heel regelmatige cyclus. De eisprong vindt plaats (ongeveer) 14 dagen voor de volgende menstruatie. Je bent gedurende een aantal dagen voor en na de eisprong vruchtbaar.

Kun je je hele cyclus zwanger worden?

Kan ik op elk moment van mijn menstruatiecyclus zwanger worden, zelfs buiten mijn vruchtbare dagen? Ja. Zelfs bij vrouwen met een uiterst regelmatige cyclus en zelfs bij wie alles obsessief noteert, is het heel moeilijk om het moment van de eisprong te bepalen.

Kan je op elk moment in je cyclus zwanger worden?

Je kunt tijdens ieder moment van de menstruatiecyclus zwanger raken. De kans is op sommige momenten kleiner, maar zeker aanwezig. De tijd voor en tijdens de eisprong is de periode tijdens je menstruatiecyclus waarin je bevrucht kunt worden.

Kan je zwanger worden met een onregelmatige cyclus?

Vrouwen met een cyclusstoornis hebben minder vaak of geen eisprong. Een onregelmatige cyclus is meestal goed te behandelen met hormonen, waardoor uiteindelijk wel een eisprong plaatsvindt en zo de mogelijkheid tot zwanger worden ontstaat.

Kan je zwanger worden vlak voor je ongesteld moet worden?

De kans om zwanger te raken is het grootst bij een vrijpartij vlak voor de eisprong of op de dag van de eisprong. De eisprong vindt ergens halverwege de cyclus plaats. Vlak voor je menstruatie is de kans om zwanger te raken in principe verwaarloosbaar.

29 gerelateerde vragen gevonden

Welke dagen kan je niet zwanger worden?

Kalendermethode

Je eisprong is 14 dagen vóór de eerste dag van je volgende menstruatie. Je vruchtbare dagen zijn 7 dagen vóór en 2 dagen na de eisprong, omdat zaadcellen nog een aantal dagen in de baarmoeder kunnen blijven leven. Op die dagen heb je geen seks.

Heb je altijd een eisprong als je ongesteld wordt?

De meeste vrouwen hebben een menstruatiecyclus die tussen 24 en 35 dagen ligt. Ongeveer een op de vijf vrouwen heeft een onregelmatige cyclus. Vrouwen die regelmatig, om de drie tot vijf weken ongesteld worden, hebben vrijwel altijd een eisprong en kunnen dus zwanger worden.

Hoe vaak seks bij onregelmatige cyclus?

Los van je cyclus

Los van de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heb je de grootste kans om zwanger te worden als je om de 2 dagen seks hebt. Dus ongeveer 2 tot 3 keer per week.

Kan je ook zwanger worden als je geen eisprong hebt?

Als een vrouw zwanger wil worden, maar zij heeft een onregelmatige cyclus, of helemaal geen menstruaties, dan is er een goede reden om dit verder te onderzoeken. Immers, zonder eisprong per definitie geen zwangerschap. Ook de timing van de geslachtsgemeenschap in relatie tot de eisprong is belangrijk.

Hoe weet je of je zwanger bent met onregelmatige cyclus?

Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt, is het lastiger je ovulatie te berekenen. De ene keer duurt je menstruatiecyclus immers langer dan de andere keer. Het doen van een ovulatietest kan dan een uitkomst zijn om te checken wanneer je vruchtbare dagen zijn.

Kan je voor 5 dagen voor dat je ongesteld moet worden zwanger raken?

Elke maand zijn er ongeveer 5 dagen waarop een vrouw zwanger kan worden: ongeveer 5 dagen vóór de eisprong tot het moment van de eisprong. Als je regelmatig menstrueert (bijvoorbeeld om de 28 dagen), dan kun je redelijk voorspellen wanneer je volgende menstruatie ongeveer komt.

Hoe voel je je als je ovuleert?

Eisprong herkennen

De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.

Kun je iets voelen van de bevruchting?

Tijdens de innesteling van de bevruchte eicel kun je innestelingspijn ervaren. Dit is een de eerste symptomen van een zwangerschap. Deze pijn kan ook verward worden voor menstruatiekrampen of pijn.

Hoeveel procent kans op zwangerschap per cyclus?

De kans op een zwangerschap is ongeveer 12 tot 15% per cyclus. In 6 tot 12 cycli is 35 tot 40% van de vrouwen zwanger.

Waarom ineens langere cyclus?

Heb je opeens een hevigere menstruatie dan dat je gewend bent? Duren je menstruaties langer dan normaal? Dan kan dit komen doordat een eiblaasje langer aanwezig blijft dan normaal. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken want het is niet gevaarlijk voor je gezondheid.

Wat als je een lange cyclus hebt?

Maar als het langer dan een paar weken duurt dan is het goed om naar de huisarts te gaan. Er kan dan onderzoek gedaan worden naar de oorzaak en soms kan een middel gegeven worden om voor een onttrekkingsbloeding te zorgen. Als de tijd tussen je menstruaties meer dan 6 maanden is, heet dat amenorroe.

Hoeveel dagen na de seks ben je zwanger?

Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder.

Wat mag je niet doen tijdens innesteling?

Dikke sokken, een dekentje en warm eten en drinken zoals thee helpen. Maar vermijd veel te warm douchen, bezoekjes aan de sauna of hete kruiken. Roken en drugs hebben ook een negatieve impact op de doorbloeding, dus zorg dat zowel jij als je partner hiermee gestopt zijn.

Welke leeftijd ben je het meest vruchtbaar?

Een slimme meid krijgt haar kind op tijd

De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden. Na je 35ste is de kans per maand nog 10%.

Kan je alleen zwanger worden in de vruchtbare periode?

Een vrouw kan namelijk alleen zwanger raken als je ovuleert, ofwel als er een eitje vrijkomt. Die eisprong vindt meestal 14 dagen voor de menstruatie plaats. De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. Vrouwen met een korte cyclus kunnen echter ovuleren nét na de menstruatie.

Is je eisprong altijd in het midden van je cyclus?

De eisprong is altijd 14 dagen voor het begin van de volgende menstruatie, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Is je cyclus bijvoorbeeld 28 dagen, dan is de eisprong op dag 14.

Hoe weet je of je vruchtbaar bent of niet?

Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.

Welke dagen ben je het minst vruchtbaar?

Men weet dat een vrouw vruchtbaar wordt 72 uur vóór de eisprong (dat is dus drie dagen, in ons voorbeeld vanaf dag 13). Het meest vruchtbaar is ze op de dag van de eisprong (dag 16), daarna daalt de vruchtbaarheid.

Wat merk je vlak na bevruchting?

Sommige vrouwen voelen een kramp op het moment wanneer het vruchtje innestelt in de baarmoeder. Daarnaast kan je pijn in je onderbuik voelen doordat je baarmoeder groter wordt en de banden waarmee je baarmoeder vasthangt aan je bekken opgerekt worden. Dit gebeurt al vrij snel na de innesteling van de bevruchte eicel.

Waar in je buik voel je de innesteling?

Waar voel je pijn bij innesteling? Onderin je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: Een innesteling kramp. Het kan ook zeurend aanvoelen. Veel vrouwen omschrijven het als een hele milde kortdurende menstruatiepijn.

Volgende artikel
Kan een slaapzak in de was?