Pap and HPV Testing | Nucleus Health

Kan je een pap hebben zonder HPV?

Gevraagd door: Quinten van den Brand  |  Laatste update: 8 november 2023
Score: 4.6/5 (68 stemmen)

De cellen zijn normaal Een normale uitslag is Pap 1. Als u meedoet aan het bevolkingsonderzoek kunt u de uitslag krijgen dat er geen HPV gevonden is. Geen HPV in een uitstrijkje geeft meer zekerheid dat er binnen 10-15 jaar geen baarmoederhalskanker ontstaat.

Kan je baarmoederhalskanker krijgen zonder het HPV virus?

Als het virus niet aanwezig is (HPV-negatief), is er vrijwel geen risico op een voorstadium van baarmoederhalskanker.

Heb je HPV voor altijd?

Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 1 tot 2 jaar weer zelf op. In ongeveer 10%-20% van de gevallen gebeurt dat niet. Dan kan na vele jaren kanker ontstaan. Ongeveer dertien hoog-risico typen HPV kunnen kanker veroorzaken.

Heb je bij pap 1 HPV?

PAP 1 HPV positief Het uitstrijkje is normaal. Wel is het HPV virus gevonden waardoor u over 6 maanden opnieuw een uitstrijkje moet laten maken om te kijken of het lichaam het virus zelf heeft opgeruimd. In het uitstrijkje zijn enkele cellen aanwezig die er iets anders uitzien dan normaal.

Wat betekent geen HPV?

Uitslag: Geen HPV Meer informatie

Er is geen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) gevonden. Dit betekent dat u een laag risico heeft op baarmoederhalskanker. Er is geen verder onderzoek nodig.

20 gerelateerde vragen gevonden

Kun je pap 2 hebben zonder HPV?

HPV negatief maar toch een Pap 2 bij uitstrijkje

De kans dat je baarmoederhalskanker ontwikkelt zonder een HPV-infectie is ontzettend klein. Maar je hoort het al, die kans is niet nul. Zo kan er baarmoederhalskanker voorkomen in je familie, waardoor je met of zonder HPV al een hoger risico loopt.

Kan je ook HPV krijgen zonder seks?

Niet alleen door geslachtsgemeenschap. Je kan het virus ook krijgen door het aanraken van een penis of vagina en door orale seks. HPV wordt dan overgedragen via de handen, vingers, huid en mond.

Welke pap bij HPV?

Deelnemers met HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) other: Bij pap 0 volgt een herhalingsuitstrijkje na 6 weken. Bij pap ≤ 3a1 volgt een controle-uitstrijkje na 12 maanden. Is de uitkomst weer pap 1, dan volgt na 5 of 10 jaar een uitnoding voor het bevolkingsonderzoek.

Wat als er HPV is gevonden?

Er is wel HPV gevonden. De zelfafnameset test alleen op HPV en niet op afwijkende cellen. Wordt er HPV gevonden? Dan is het alsnog nodig om een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk te laten maken om te beoordelen op afwijkende cellen.

Is pap 2 ernstig?

PAP 2: er zijn enkele afwijkende cellen gevonden, maar een aanvullend onderzoek bij de gynaecoloog is niet nodig. De cellen herstellen zich vanzelf. Wel wordt na zes maanden een nieuw uitstrijkje gemaakt. PAP 3a: er zijn cellen met een matig ernstige afwijking gevonden.

Kun je ook HPV krijgen met vaste partner?

Als je een vaste relatie hebt, kan het zijn dat jij of je partner HPV alsnog bij zich draagt. Bijna iedereen krijgt HPV (8 op de 10 mensen), en je kunt het virus heel lang bij je dragen. Je kunt ook HPV hebben gekregen via intiem contact zonder geslachtsgemeenschap.

Kun je seks hebben met HPV virus?

Ja, je kunt seks hebben als je HPV hebt. Bijna iedere volwassen persoon heeft wel eens HPV gehad. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken.

Is HPV normaal?

Sterker nog, bijna iedereen krijgt in zijn leven HPV. Het virus is heel besmettelijk. "Het is absoluut niet zo dat mensen met HPV seksueel flink tekeer zijn gegaan. Het virus is echt heel normaal.

Kun je pap 3 hebben zonder HPV?

Als men in het uitstrijkje wel HPV vindt, maar geen afwijkende cellen, dan nodigt men u voor de zekerheid 6 maanden later uit voor een controle-uitstrijkje bij de huisarts. Als er in het uitstrijkje geen HPV wordt gevonden maar er is wel een Pap 2 of Pap 3a dan volgt er ook een controle uitstrijkje na 6 maanden.

Is baarmoederhalskanker altijd HPV?

Ook al heeft bijna iedereen een keer HPV (humaan papillomavirus), maar weinig mensen krijgen baarmoederhalskanker. Meestal ruimt het lichaam HPV binnen 2 jaar zelf op. De kans dat HPV zorgt voor baarmoederhalskanker is minder dan 1%.

Hoe ontdekte jij baarmoederhalskanker?

Bij een vermoeden van baarmoederhalskanker krijg je eerst een lichamelijk onderzoek van de huisarts. Daarbij hoort ook een inwendig onderzoek met uitstrijkje. Bevat het uitstrijkje afwijkende cellen of denkt je huisarts dat je misschien baarmoederhalskanker hebt, dan verwijst hij je naar een gynaecoloog.

Hoe kom je van het HPV-virus af?

Hoe kom ik van HPV af? Wanneer je een HPV-gerelateerde ziekte hebt, kan een behandeling nodig zijn. Welke behandeling dit is, wordt in overleg met jouw arts bepaald. Genitale wratten kunnen bijvoorbeeld worden aangestipt, weggebrand of weggesneden, of worden behandeld met een zalfje.

Hoe snel kan pap 2 veranderen?

PAP-UITSLAGEN OP EEN RIJ

Na 5 jaar krijg je een nieuw uitstrijkje. PAP2: Een aantal cellen ziet er iets anders uit dan normaal. Het uitstrijkje wordt na een half jaar opnieuw gedaan.

Hoe herken je HPV bij vrouwen?

De eerste verschijnselen zijn jeuk en irritatie bij de geslachtsorganen. Soms ontstaat er maar één wratje, soms veel wratten in korte tijd. De kans dat wratten na behandeling terugkomen is groot.

Is pap 3a kanker?

Bij vrouwen met voor het eerst een pap 2 wordt geadviseerd het uitstrijkje na 6 maanden te herhalen. Pap 3a: er worden licht afwijkende cellen gevonden; soms spreken ze ook van lichte of matige dysplasie. Dit zijn geen kankercellen.

Is pap 3b ernstig?

Pap 3b: Er zijn meer afwijkende cellen te zien. Er volgt verder onderzoek bij de gynaecoloog en meestal is een behandeling nodig. Pap 4: Er zijn ernstiger afwijkende cellen te zien. Er is onderzoek nodig en bijna altijd is er een behandeling nodig.

Kan pap 3 pap 2 worden?

De huisarts belt je met de uitslag, vaak gaat het om een pap3a (lichte of matige dysplasie), maar het kan ook een pap2 zijn of hoger dan pap3a, bijvoorbeeld een pap 3b.. Pap 3a komt het meest voor.

Kan HPV verdwijnen?

De meerderheid van de infecties met het HPV verdwijnen spontaan en hoeven niet behandeld te worden. Wanneer de infectie niet spontaan verdwijnt en/of tot veranderingen in de cellen van de baarmoederhals (dysplasie) leidt, is het belangrijk om tijdig in te grijpen en de dysplastische cellen te behandelen.

Hoe lang incubatietijd HPV?

Verwekker: Humaan papillomavirus. Incubatietijd: 2-3 jaar tot een hooggradige CIN-laesie, 12-15 jaar naar een cervixcarcinoom. Besmettelijke periode: Hangt samen met de periode waarin de infectie productief is (virusuitscheiding).

Hoe lang kan HPV slapend zijn?

De infectie verdwijnt in dat geval na ongeveer 1 jaar vanzelf zonder dat ze ooit werd opgemerkt. In sommige gevallen kunnen de virussen inactief in het lichaam aanwezig blijven zonder symptomen te veroorzaken. De drager kan de infectie dan wel overdragen.

Vorige artikel
Hoelang in kraambed?