Vleesboom - Klachten en verwijderen

Kan je een myoom voelen?

Gevraagd door: Nadine Lelijveld  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (24 stemmen)

Vleesbomen zijn niet heel makkelijk te ontdekken doordat ze lang niet altijd klachten geven of voelbaar aanwezig zijn. Pas op het moment dat een vleesboom zich op een ongelukkige plek bevindt kan deze (pijnlijke) klachten geven. Naast pijnlijke klachten kan de menstruatie ook heviger worden.

Hoe voelen vleesbomen?

Symptomen vleesboom

Vaak geven vleesbomen weinig klachten maar mogelijk krijgt u toch last van: Overmatig bloedverlies wat kan zorgen voor bloedarmoede en waardoor u kortademig bent; Menstruatiepijn; Een drukkend gevoel in de buik, laag in de rug of klachten bij het plassen of vrijen.

Hoe weet je of je myomen hebt?

Als de huisarts denkt dat u een vleesboom heeft, krijgt u meestal een echo via uw vagina. Daarop is te zien waar de vleesboom zit en hoe groot deze is.

Doet een myoom pijn?

In een aantal gevallen veroorzaken vleesbomen pijn onder in de buik. Soms is deze pijn te vergelijken met weeën. Met name als de vleesboom in de baarmoederholte zit. Door vleesbomen kan de menstruatie zeer heftig zijn.

Kan je een vleesboom zien?

De gynaecoloog kan zien of er een vleesboom in de baarmoeder zit of uitpuilt in de baarmoederholte. Een vleesboom die in de holte uitpuilt, kan de gynaecoloog meestal tijdens hetzelfde onderzoek verwijderen.

36 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn myomen klachten?

Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. Grotere myomen kunnen klachten geven, zoals een opgezette buik, buikpijn en hevige of langdurige menstruaties.

Hoe snel kan een myoom groeien?

De snelheid waarmee myomen groeien, wisselt sterk. Soms duurt het jaren voor een myoom zo groot is als een knikker. Er zijn ook myomen die binnen een paar jaar de afmeting hebben van een flinke sinaasappel. Myomen komen overal in de baarmoeder voor.

Kan een vleesboom vanzelf weggaan?

Vleesbomen komen vooral voor in de vruchtbare levensfase, dus vóór de overgang. Na de overgang verschrompelen de vleesbomen en verdwijnen de klachten bijna altijd vanzelf.

Hoe zit een vleesboom eruit?

Vleesbomen zijn goedaardige knobbels, die meestal uitgaan van de baarmoederspier. Ze bestaan uit spier- en bindweefsel en voelen een beetje rubberachtig aan. Myomen kunnen een paar millimeter groot zijn, maar ook zelfs een paar kilo wegen. Een baarmoeder kan één of meerdere myomen bevatten en ook de plaats verschilt.

Hoe weet je of een vleesboom kwaadaardig is?

Met een echoscopie van de baarmoeder kan de arts vaststellen of er vleesbomen zijn. Echoscopie wordt ook gebruikt om te controleren hoe de vleesbomen zich ontwikkelen. Onderzoek met behulp van een CT- of MRI-scan is ook mogelijk. Deze onderzoeken geven meer informatie over de baarmoeder en de omringende weefsels.

Is het normaal om je baarmoeder te voelen?

Je kan de baarmoederhals met je vingers in de vagina voelen op ongeveer 10 centimeter naar binnen als een kleine, beetje harde bobbel die terugveert bij aanraking. Het voelt wat aan zoals wanneer je tegen het uiteinde van je neus duwt.

Hoe kan een myoom worden vastgesteld?

Afhankelijk van uw klachten zal een lichamelijk (gynaecologisch) onderzoek volgen met aandacht voor baarmoeder en myomen en een (in principe) inwendige echografie van baarmoeder en eierstokken. Hierbij zullen locatie, afmeting en aantal myomen vastgesteld en opgemeten worden.

Kun je een vleesboom zien op een echo?

Soms kan de gynaecoloog uw vleesboom niet goed zien met een inwendige echo. U krijgt dan wat water in uw baarmoeder gespoten. Dan maakt de gynaecoloog opnieuw een inwendige echo. Zo kan de gynaecoloog de baarmoederholte en de vleesboom beter zien.

Hoe weet je of er iets mis is met je baarmoeder?

Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: Veranderingen in de vaginale afscheiding; Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om; Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.

Hoe groot kan een myoom worden?

Hoe myomen ontstaan, is niet bekend. Myomen kunnen een paar millimeters groot zijn, maar ook zelfs een paar kilo wegen. Myomen komen voor bij 20 tot 30 procent van de westerse vrouwen en bij 50 tot 60 procent van de negroïde vrouwen.

Wat is het verschil tussen een vleesboom en een poliep?

Zowel myomen (ook wel vleesbomen genoemd) als poliepen zijn doorgaans goedaardige gezwellen die in de baarmoeder voorkomen. Het belangrijkste verschil zit 'm in de structuur: myomen bestaan vooral uit spierweefsel en poliepen uit slijmvliesweefsel.

Welke leeftijd vleesboom?

Vleesbomen ontwikkelen zich doorgaans in de vruchtbare leeftijd bij vrouwen vanaf 35 jaar. Er is ook een klein aantal vrouwen dat al op jongere leeftijd vleesbomen ontwikkelt. Rond de overgang heeft de helft van alle vrouwen vleesbomen ontwikkeld. Wel kunnen deze variëren in aantal en grootte.

Kunnen vleesbomen kwaad?

Myomen geven doorgaans geen of weinig klachten en worden vaak bij toeval gevonden. De meeste myomen groeien langzaam en blijven onopgemerkt. De plaats waar het myoom zit, heeft meer invloed op de klachten dan de omvang. Zo kunnen myomen in de baarmoederholte, zelfs als ze klein zijn, menstruatieklachten veroorzaken.

Wat is een gesteeld myoom?

Ze groeien vanuit de baarmoederwand in de richting van de baarmoederholte. In tegenstelling tot een submuceus myoom, is de groei dus naar buiten gericht en kan het zelfs voorkomen dat het myoom alleen nog met een steeltje aan de baarmoederwand verbonden is (gesteelde myomen).

Waarom myoom verwijderen?

Vleesbomen (myomen) hoeven alleen behandeld te worden als ze klachten veroorzaken. De plaats van de vleesbomen, hun grootte en aantal spelen een rol in het behandeladvies dat de gynaecoloog je geeft. Ook je leeftijd en eventuele kinderwens zijn van belang.

Kan een vleesboom rugpijn veroorzaken?

Wanneer de baarmoeder door de myomen groter wordt, is een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik niet ongebruikelijk. Ook kan lage rugpijn ontstaan, wanneer de baarmoeder door de groei van een myoom naar achteren kantelt.

Hoe voelt een inwendige echo?

Bij een inwendige echo doet u uw onderbroek uit en gaat in de beensteunen liggen. De arts of echoscopiste brengt een dunne echokop in de schede. Een inwendige echo doet meestal geen pijn, tenzij u al klachten heeft. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

Wat is een fibroom in de baarmoeder?

Myomen, fibromen, fibromyomen en vleesbomen zijn synoniemen. Het zijn goedaardige gezwellen in de spierwand van de baarmoeder. Fibromen kunnen op verschillende locaties in de baarmoeder voor- komen: de buitenzijde, in de baarmoederwand of in de baarmoederholte.

Wat kan pijn in de onderbuik betekenen?

Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).

Wat als je een vleesboom hebt?

Het ruime bloedverlies, eventueel met stolsels, kan bloedarmoede geven waardoor u zich moe of kortademig kunt voelen. Andere, meer zeldzame klachten van myomen zijn een drukkend gevoel in de buik, pijn laag in de rug, klachten met plassen en klachten van pijn en/of bloedverlies bij het vrijen.