Generatiesprong: Kan ik de erfenis van mijn ouders doorgeven aan mijn kinderen?

Kan je de erfenis van je ouders weigeren?

Gevraagd door: ing. Kay Aschman  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.9/5 (1 stemmen)

U kunt een erfenis weigeren. Dit heet verwerpen. U bent dan niet verantwoordelijk voor de nalatenschap en niet betrokken bij de afwikkeling ervan. U ontvangt niets, maar u bent ook niet aansprakelijk voor schulden.

Kan je als kind erfenis weigeren?

Kinderen jonger dan 18 jaar kunnen niet zelf een erfenis verwerpen. Wilt u voor uw minderjarige kind een erfenis verwerpen? Dan kan dat als u ouderlijk gezag heeft. U heeft hiervoor toestemming van de kantonrechter nodig.

Wat kost het weigeren van een erfenis?

Als u de erfenis wilt verwerpen, dan legt u een schriftelijke verklaring af bij de rechtbank. Dit kunt u ook met een volmacht via uw notaris regelen. Dan hoeft u niet zelf naar de rechtbank. Voor een verklaring bij de rechtbank betaalt u 132 euro griffierecht (tarief 2021).

Wat moet ik doen om een erfenis te weigeren?

Dat kan door bij een notaris naar keuze een 'verklaring van verwerping' in te dienen. Opgelet: na de verwerping van een erfenis is er geen weg terug. Je kan nadien in principe niet meer van gedachte veranderen en ze toch aanvaarden.

Kan iedereen erfenis verwerpen?

En wilt u allemaal dezelfde nalatenschap zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen? Dan kan een van u dat namens alle erfgenamen doen. Let op: alle erfgenamen moeten wel meerderjarig zijn.

38 gerelateerde vragen gevonden

Wat kost afstand doen van erfenis?

Het verwerpen van een erfenis gaat via de rechtbank. Je moet hiervoor een schriftelijke verklaring afleggen bij de rechtbank. Dat kost ongeveer 134 euro (2022). Dit zijn de zogenoemde griffiekosten.

Wat als kind erfenis verwerpt?

Als u geen testament heeft of in uw testament is deze situatie niet genoemd, dan geldt de wettelijke vererving. Als uw kinderen zelf kinderen hebben: als uw kinderen verwerpen, dan zouden hun kinderen (uw kleinkinderen) volgens de wet in de plaats van uw kinderen erven. Dat heet plaatsvervulling.

Kan ik een nalatenschap weigeren?

U kunt een erfenis weigeren. Dit heet verwerpen. U bent dan niet verantwoordelijk voor de nalatenschap en niet betrokken bij de afwikkeling ervan. U ontvangt niets, maar u bent ook niet aansprakelijk voor schulden.

Kan je schulden erven van je ouders?

Ja! Erfgenamen hebben daarom de keuze om een erfenis zuiver te aanvaarden (kan stilzwijgend gebeuren), te aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving (waarbij een inventaris wordt opgesteld) of te verwerpen. De keuze is in principe definitief.

Wie moet het huis leeghalen bij overlijden?

De erfgenaam is in principe verantwoordelijk voor het leegruimen van de woning. Wil je dit niet, dan kun je de nalatenschap verwerpen of beneficiair aanvaarden.

Wie betaalt de erfenis uit?

Heeft u de erfenis aanvaard, dan moet de erfenis vervolgens worden afgewikkeld en verdeeld. U kunt dan als erfgenaam te maken krijgen met een notaris, een executeur of een bewindvoerder. Als er geen erfgenamen (bekend) zijn, kan de overheid de afwikkeling op zich nemen.

Wat gebeurt er als je niet reageert op een erfenis?

De kantonrechter zal een termijn stellen waarbinnen de erfgenaam moet besluiten. Volgt er geen besluit dan is de erfenis in ieder geval aanvaard. De erfgenaam kan wel om uitstel vragen. Als de rechter de termijn heeft gesteld dan moet jij die “betekenen” aan de erfgenaam die niet mee wil werken.

Kan je je laten onterven van je ouders?

Onterven kan alleen de erflater. Als uw ouder nog leeft, kunt u natuurlijk erom vragen onterfd te worden in het testament. Dat is helemaal aan hem of haar en u heeft er zelf niets over te zeggen. U kunt zichzelf dus niet onterven of bij voorbaat afstand doen van de erfenis.

Wat als de erfenis niet eerlijk verdeeld wordt?

Als de erfgenamen het écht niet eens kunnen worden kan je een verdelingsprocedure starten bij de rechtbank. Het is dan wel verplicht om een advocaat in te schakelen. Bij een verdelingsprocedure beslist de rechter hoe de erfenis moet worden verdeeld. Als erfgenaam kun je de rechter vragen de verdeling uit de stellen.

Welke schulden gaan niet teniet bij overlijden?

Erfgenamen worden automatisch schuldenaar van de schulden van de erflater die niet met zijn dood tenietgaan. Deze schulden worden de schulden van de nalatenschap genoemd. Aanvaarden van een nalatenschap moet een bewuste keuze zijn gelet op de gevolgen daarvan.

Wie controleert de erfenis?

De notaris kan bijvoorbeeld toezicht houden op de verdeling van de erfenis en controleren of de executeur testamentair zich houdt aan de regels en wensen van de overledene. Dit kan extra zekerheid bieden aan de erfgenamen en voorkomen dat er geschillen tussen de erfgenamen en de executeur ontstaan.

Kan je een erfenis opeisen?

De kinderen hebben een bijzondere positie in het erfrecht. Ook als de ouder in zijn of haar testament heeft vastgelegd dat je onterfd wordt, mag je een deel van de erfenis opeisen. Dit deel heet de legitieme portie en bestaat alleen uit geld, nooit uit spullen van de overledene.

Wat als een van de erfgenamen niet wil tekenen?

Wanneer evenwel één van de erfgenamen niet akkoord gaat met de voorgestelde verdeling, dan wordt hiervan een akte opgesteld, en wordt het hele dossier neergelegd op de rechtbank die dan een definitieve uitspraak zal doen. De rechtspleging van gerechtelijke verdeling valt dus vrij lang uit.

Hoe lang duurt het verwerpen van een erfenis?

In de wet is geen termijn opgenomen waarbinnen u de erfenis moet aanvaarden of verwerpen. De bevoegdheid om een keuze te maken kan ook niet vervallen of verjaren maar er zijn uitzonderingen.

Wie krijgt erfenis zonder testament?

Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.

Wie betaalt de uitvaart bij verwerpen erfenis?

Erfenis verwerpen

Erfgenamen moeten de kosten van de uitvaart betalen, of vergoeden aan de opdrachtgever. Ook als die kosten hoger zijn dan de waarde van de erfenis. Zij moeten dan uit eigen zak betalen. Wie niet wil (mee)betalen aan een uitvaart, moet dus zorgen dat hij geen erfgenaam is.

Wie betaald schulden van ouders?

Als iemand overlijdt, heeft hij of zij soms nog schulden openstaan. Die schulden worden in principe afbetaald met het geld of bezit van diegene zelf. Maar soms heeft de overledene geen geld of bezit genoeg om de schulden af te lossen. Dan moeten de erfgenamen de schulden betalen.

Kan ik opdraaien voor de schulden van mijn broer?

U bent niet aansprakelijk voor de schulden van uw broer bij zijn overlijden, behalve wanneer u erfgenaam bent en u de erfenis en schulden aanvaardt. Als u de erfenis niet aanvaardt, hebt u niets met de schulden van doen. U kunt het huis niet kwijt raken door schulden van uw broer.

Wat als je het huis van je ouders erft?

In veel situaties erven niet één, maar meerdere kinderen de woning van de ouders. Ieder kind heeft, tenzij anders beschreven in het testament, recht op zijn erfdeel en daarmee recht op een deel van de woning. In veel situaties wordt het huis verkocht of gaat één van de kinderen het huis bewonen.