Wanneer ben ik aansprakelijk voor de schulden van mijn partner? | Het Juridisch Loket

Kan ik opdraaien voor de schulden van mijn broer?

Gevraagd door: Imran van Daal LLB  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (47 stemmen)

U bent niet aansprakelijk voor de schulden van uw broer bij zijn overlijden, behalve wanneer u erfgenaam bent en u de erfenis en schulden aanvaardt. Als u de erfenis niet aanvaardt, hebt u niets met de schulden van doen. U kunt het huis niet kwijt raken door schulden van uw broer.

Wat als je broer schulden heeft?

Eerste Hulp Bij Schulden

Je aanvaardt de erfenis: als er schulden zijn, zal je daar ook voor moeten opdraaien. Je moet ook erfbelasting betalen. Je verwerpt de erfenis: je weet dat er schulden liggen op de erfenis en je aanvaardt de erfenis niet. Je zal dus niets krijgen van de erfenis.

Welke schulden worden kwijtgescholden bij overlijden?

Alle verplichtingen die bestaan op het moment van overlijden zullen door de erfgenamen moeten worden voldaan, als zij zuiver aanvaarden. Het gaat hier onder andere over belastingschulden, schadeclaims, leningen die moeten worden terugbetaald en bijvoorbeeld openstaande energienota's.

Hoe weet je of je schulden erft?

Na het overlijden heeft u 3 maanden tijd om te onderzoeken en te bepalen of u de erfenis wil aanvaarden of niet. Schuldeisers mogen de erfgenamen ook niet direct vragen de schulden te betalen. Ze moeten daarmee wachten totdat de erfgenamen hun keuze hebben gemaakt.

Wat te doen bij negatieve nalatenschap?

Bij een negatieve nalatenschap kunt u de erfenis verwerpen. Verwerpt u een erfenis? Dan bent u geen erfgenaam meer en krijgt u niks uit de erfenis. Daar staat tegenover dat u niet aansprakelijk bent voor betaling van schulden uit de erfenis.

36 gerelateerde vragen gevonden

Wie betaalt schulden overledene?

Bij een zuivere aanvaarding moet de erfgenaam alle successierechten en dus ook de schulden van de overledene betalen (ook als die schulden het vermogen van de overledene overstijgen). Het vermogen van de overledene wordt dus opgenomen in dat van de erfgenaam via de 'vermenging van vermogens'.

Welke schulden behoren tot de nalatenschap?

Dit zijn ten eerste de schulden die de overledene nog had toen hij overleed. Bijvoorbeeld een telefoonrekening die nog niet was betaald toen hij overleed. Ook de kosten die voor de uitvaart worden gemaakt, horen tot de schulden van de nalatenschap. Een derde groep van schulden zijn bepaalde belastingschulden.

Wie moet het huis leeghalen bij overlijden?

De erfgenaam is in principe verantwoordelijk voor het leegruimen van de woning. Wil je dit niet, dan kun je de nalatenschap verwerpen of beneficiair aanvaarden.

Wie draait er op voor schulden bij overlijden?

Erfgenamen die een erfenis zuiver aanvaarden, krijgen alle bezittingen en schulden van de overleden persoon. Ook wanneer het totaalbedrag aan schulden hoger is dan de bezittingen. De erfgenamen draaien dan zelf op voor de overgebleven schulden na overlijden. De erfgenamen zijn niet betrokken bij de afwikkeling.

Wat als 1 erfgenaam niet wil tekenen?

Als een erfgenaam niet wenst mee te werken, dan kan de rechter worden gevraagd de verdeling van de nalatenschap vast te stellen. De rechter gaat dan bepalen wie welke goederen krijgt en welke overbedelingsvorderingen betaald moeten worden.

Kan je een erfenis met schulden weigeren?

Als je zeker weet dat de overledene meer schulden heeft dan bezittingen, kost het je geld als je de erfenis aanvaardt. Het beste is dan om ze te weigeren. Dat kan door bij een notaris naar keuze een 'verklaring van verwerping' in te dienen. Opgelet: na de verwerping van een erfenis is er geen weg terug.

Welke schulden kan je kwijtschelden?

Alle schulden die voortkomen uit aantoonbare fraude, misbruik of strafbaar gedrag. Schulden bij Belastingdienst en Toeslagen die wel en niet worden kwijtgescholden: * Alleen schulden ontstaan tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020 worden kwijtgescholden.

Wat zijn niet Saneerbare schulden?

Een schuldeiser uit 2010 (bijvoorbeeld KPN) heeft zich niet gemeld bij de bewindvoerder ten tijde van de WSNP, dan valt ook deze schuld onder de schone lei. Een aantal schulden zijn niet saneerbaar. Dit zijn o.a. hypotheekachterstanden, CJIB-boetes, DUO-schulden en Belastingschulden.

Hoe help je iemand die in de schulden zit?

De gemeente kan u bijvoorbeeld helpen met een minnelijk akkoord. Bij een minnelijk akkoord probeert de gemeente uw schulden te regelen met al uw schuldeisers. U kunt ook naar het Juridisch Loket of het maatschappelijk werk. Zij kunnen u in contact brengen met een erkende schuldhulpverlener.

Hoe Onterf je je broer?

Wanneer je jouw broer of zus wilt onterven, is het gewoon belangrijk dat je een testament hebt opgemaakt. De enige manier om iemand te onterven kan via een testament. Bij broers of zussen is er geen sprake van een legitieme portie.

Hoe herken je mensen met schulden?

Afwezigheid bij feestjes of sociale activiteiten, er is geen geld voor vervoer of cadeaus of er is schaamte. Weinig tot geen reactie meer op telefoontjes, mailtjes of social media. Ziekmeldingen.

Is geld opnemen na overlijden strafbaar?

Geld van rekening afhalen na overlijden

Let op: u bent niet automatisch eigenaar van het saldo op de rekening van de overledene. Dus ook geld opnemen na overlijden van de rekeninghouder kan niet zomaar. Als nabestaanden geld van de rekening halen zonder dat dat eerst juridisch geregeld is, is dat strafbaar.

Wat zijn de nadelen van beneficiair aanvaarden?

Nadeel en voordeel van beneficiaire aanvaarding

Er is één nadeel aan beneficiair aanvaarden en dat is dat de nalatenschap eerst moet worden vereffend voordat hij wordt verdeeld. Het grote voordeel is natuurlijk dat u geen enkel risico loopt om met schulden te blijven zitten.

Wie betaald de rekeningen na overlijden?

Wie betaalt de rekeningen na overlijden? Na overlijden moeten de nabestaanden de rekeningen betalen. Dat kan natuurlijk wel met het geld van de overledene, als u de beschikking (weer) heeft over diens bankrekening. Indien dat niet zo is, dan kunt u het geld voorschieten.

Hoe lang mag een huis leeg staan na overlijden?

Bij een huurhuis weet je wanneer de opleveringsdatum is als je de huur opzegt. Als je een woning moet ontruimen na een overlijden dan moet de woning aan het einde van de tweede maand na overlijden leeg & bezemschoon overhandigd worden aan de verhuurder. Dit is wettelijk zo geregeld.

Hoe snel moet een huis verkocht worden na overlijden?

Na het overlijden hebben de erfgenamen van het huis 8 maanden de tijd om het huis te verkopen. Na die 8 maanden ontvang je een belastingaanslag voor de woning. Die kan je eventueel met 1 jaar uitstellen als het bedrag laag genoeg is.

Hoe lang mag je huis aanhouden na overlijden?

Ik ben mantelzorger van de overleden huurder

Bijvoorbeeld een ouder, familielid, vriend of kennis. Als u geen medehuurder bent, dan moet u na 6 maanden uit de woning. Wilt u blijven, maar geeft de verhuurder geen toestemming? Dan moet u binnen 6 maanden na het overlijden de rechter om toestemming vragen.

Wie verdeelt de erfenis zonder testament?

Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Die persoon kan ook iemand anders machtigen, maar dat moet dan via een afspraak aan de balie. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Kun je een erfenis verdelen zonder notaris?

In principe geen notaris nodig

In beginsel zijn het de erfgenamen zelf die gezamenlijk verdelen, tenzij er een executeur-afwikkelingsbewindvoerder (ook wel drie sterren executeur genoemd) is die op grond van het testament bevoegd is om zelfstandig te verdelen.

Vorige artikel
Wat is de oom van je moeder?