'Vape ONTPLOFT in mijn KEEL' | De waarheid over wegwerpvapes

Kan ik nog testen?

Gevraagd door: dr. Elena de la Fleche  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (20 stemmen)

Een corona zelftest doen is niet meer nodig. Nu gelden alleen de basisadviezen bij alle luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid. U kunt zelf besluiten om toch een corona zelftest te doen. Voor mensen met een laag inkomen zijn er tot het eind van 2023 gratis zelftesten.

Kan ik mij nog laten testen?

De GGD'en stoppen na 17 maart 2023 met het testen op corona. Dit volgt op het vandaag genomen besluit van de minister van VWS dat testen op corona niet meer nodig is.

Kun je nog een PCR test doen?

U kunt een afspraak maken bij een zelfgekozen commerciele testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De kosten betaalt u zelf. U kunt hiervoor niet terecht bij de GGD. U krijgt de testuitslag via een e-mail of op papier.

Hoe snel test je positief na contact?

Dit onderzoek toont aan dat men bij nauwe contacten (mensen die 15 minuten binnen 1,5m in de buurt zijn geweest bij een besmet persoon) in veel gevallen na vijf dagen na het contact een SARS-CoV-2 infectie kan detecteren met een antigeen sneltest ook al ze dan (nog) geen klachten hebben.

Kun je testen of corona over is?

Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig

Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De NAAT-test, zoals een PCR of TMA, is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.

26 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang blijf je positief?

Het is nog onduidelijk hoe lang patiënten besmettelijk blijven na verdwijnen van de symptomen. Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).

Hoe lang nog positief testen?

Het is namelijk gekend dat PCR testen nog lange tijd na de besmettelijke periode positief kunnen blijven. Wel kan men eventueel een zelftest uitvoeren na dag 7. Indien die positief zou zijn is dit een teken dat men meer dan waarschijnlijk nog besmettelijk is.

Is positieve zelftest voldoende?

Vanaf maandag 11 april wordt de zelftest het uitgangspunt om te bepalen of iemand besmet is met het Coronavirus. Het is niet meer nodig om na een positieve zelftest dit door de GGD te laten bevestigen.

Heeft zelftest zin na corona?

Een corona zelftest doen is niet meer nodig Nu gelden alleen de basisadviezen bij alle luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid Denk aan bijvoorbeeld thuis werken als u deze klachten heeft.

Kun je twee keer achter elkaar corona krijgen?

Helaas blijf je niet eeuwig immuun tegen SARS-CoV-2 nadat je covid-19 hebt doorgemaakt. Ook na vaccinatie kan je opnieuw besmet worden en de ziekte doormaken, zij het vaker in een mildere vorm dan de eerste keer.

Wat moet je doen als je positief test?

In geval van een positief COVID-test in afwezigheid van symptomen moet men niet langer thuis blijven. **Bij symptomen van luchtweg infectie ** (hoest, niezen…) is het steeds aanbevolen om een mondneusmasker te dragen, vooral bij contact met oudere of kwetsbare mensen.

Is PCR nodig na positieve zelftest?

Een resultaat van een zelftest moet niet bevestigd worden door een RT-PCR test of door een RAT uitgevoerd door een zorgverlener. Als het resultaat positief is moet de persoon in isolatie gaan en de geldende maatregelen volgen.

Wat te doen bij een positieve test?

Adviezen
  1. Blijf thuis als u ziek bent.
  2. Overleg bij lichte klachten met uw werkgever of u thuis kunt werken.
  3. Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje. Bijvoorbeeld bij mantelzorg.

Hoe betrouwbaar zijn de zelftesten?

Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.

Hoeveel dagen ben je besmettelijk als je corona hebt?

Bij symptomatische infecties begint de besmettelijke periode 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de persoon 24 uur klachtenvrij is en minimaal 5 dagen na start van de symptomen. Bij asymptomatische infecties begint de besmettelijke periode op de testdatum en eindigt 5 dagen na de testafname.

Hoe lang ben je ziek als je corona hebt?

Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.

Wat moet je innemen als je corona hebt?

Tegen pijn en koorts kunt u het beste paracetamol nemen. Andere pijnstillers (zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen) hebben meer bijwerkingen. Daarom is paracetamol veiliger. Paracetamol werkt ook beter tegen koorts dan ibuprofen.

Hoe vaak is een zelftest vals positief?

Resultaten van onderzoek naar zelftest

Dat leverde grofweg twee bevindingen op: (a) De zelftest heeft bij mensen met klachten (zoals verkoudheid of hoesten) een sensitiviteit van ongeveer 85% en een specificiteit van ruim 99%.

Wat is goed om te eten bij corona?

Neem bij de warme maaltijd vlees, vis of een vleesvervanger zoals ei of peulvruchten. Eet liever hartig broodbeleg in plaats van zoet: (smeer)kaas, vleeswaar, paté, vis, salades, pindakaas, notenpasta, humus of ei. Plan uw lichamelijke activiteit vóór het nuttigen van een (eiwitrijke) maaltijd.

Hoe lang blijft het coronavirus in je huis?

Voor coronavirussen in het algemeen wordt een overleving tot 9 dagen op verschillende oppervlaktes gezien. Specifiek voor covid-19 werd het virus in vitro 3 dagen na aanbrengen op verschillende oppervlaktes nog gedetecteerd, echter sterk gereduceerd in virale load.

Waarom nog testen bij GGD?

Voor mensen met een kwetsbare gezondheid, mensen die ernstig ziek zijn of mensen die in contact komen met kwetsbare personen is een zelftest niet afdoende. Voor hen blijft het dringende advies om zich te laten testen bij de GGD bij klachten.

Wie kan nog testen bij GGD?

U kunt zelf besluiten om toch een corona zelftest te doen. Voor mensen met een laag inkomen zijn er tot het eind van 2023 gratis zelftesten. Ook zijn er gratis testen (25 per maand) voor mensen die veel risico lopen om ernstig ziek te worden van corona.

Hoe weet je dat je niet meer besmettelijk bent?

COVID-19 patiënt die nu geen symptomen meer heeft: Immuuncompetent: had slechts milde klachten*: Minstens 7 dagen na eerste ziektedag EN tenminste 24 uur klachtenvrij. Immuuncompetent (opname vanwege COVID-19): had matig tot ernstige klachten: Minstens 14 dagen na eerste ziektedag EN tenminste 24 uur klachtenvrij.

Hoe lang blijf je besmettelijk voor anderen?

We nemen aan dat de kans om andere mensen te besmetten blijft bestaan tot drie dagen na het stoppen met hoesten of drie dagen na het verdwijnen van de koorts. We gaan er van uit dat je veertien dagen na het begin van de symptomen niet meer besmettelijk bent, op voorwaarde dat je geen symptomen meer hebt.

Hoe ziet een positieve zelftest eruit?

Hoe de resultaten lezen? Positief resultaat: je ziet een lijntje langs de letter 'C' en je ziet een lijntje langs de letter 'T'. Negatief resultaat: Je ziet een lijntje langs de letter 'C' en niets langs de letter 'T'. In alle andere gevallen is de test ongeldig.