ONTERFD? Wat nu? Wat zijn je rechten en mogelijkheden

Kan ik mijn broers en zussen onterven?

Gevraagd door: mr. Evy Scholten  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (59 stemmen)

Wanneer je jouw broer of zus wilt onterven, is het gewoon belangrijk dat je een testament hebt opgemaakt. De enige manier om iemand te onterven kan via een testament. Bij broers of zussen is er geen sprake van een legitieme portie.

Kan je broers en zusters onterven?

Alleen kinderen kunnen een beroep doen op hun legitieme portie (hun minimale erfdeel) als zij onterfd zijn in een testament. Ouders of broers en zussen hebben geen legitieme portie en kunnen dus ook feitelijk geheel onterfd worden.

Hebben broers en zussen recht op erfenis?

Broers en zussen hebben geen wettelijk recht op een erfenis. Staan zij niet in het testament, dan hebben zij niet zoals kinderen, een legitieme portie.

Kan je een familielid onterven?

Ja, al je familieleden kun je onterven. Alleen je eigen kinderen kunnen in beperkte mate iets tegen hun onterving doen. Alle andere familieleden, ouders, grootouders, broers, zusters, neven en nichten, hebben geen enkele mogelijkheid om zich tegen een onterving te verzetten.

Wie erft eerst ouders of broers en zussen?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

17 gerelateerde vragen gevonden

Wie verdeelt de erfenis zonder testament?

Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.

Wie controleert verdeling erfenis?

Informatie over erfenis

het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.

Kun je iemand volledig onterven?

U kunt uw kind niet helemaal onterven. Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament.

Hoeveel kost het om je te laten onterven?

Het verwerpen van een erfenis gaat via de rechtbank. Je moet hiervoor een schriftelijke verklaring afleggen bij de rechtbank. Dat kost ongeveer 134 euro (2022). Dit zijn de zogenoemde griffiekosten.

Heeft onterfd kind recht op inzage testament?

Ook mensen die erfgenaam zouden zijn geweest als er geen testament was gemaakt, hebben recht op inzage in het testament, als zij door onterving in het testament hun wettelijke rechten zijn kwijtgeraakt. Zij hebben echter alleen recht om het onderdeel van het testament te lezen waaruit hun onterving blijkt.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Die persoon kan ook iemand anders machtigen, maar dat moet dan via een afspraak aan de balie. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Van wie is het huis na overlijden?

De partner en de kinderen erven ieder een gelijk deel. Als je geen partner en kinderen hebt, zijn de wettelijke erfgenamen je ouders en je broers en zussen. In een testament kun je een andere verdeling vastleggen of andere erfgenamen aanwijzen.

Hoe kun je broers uit elkaar halen?

Ruzies tussen broertjes en zusjes voorkomen
  1. Leer je kinderen positief met elkaar omgaan. ...
  2. Laat ze ruzies zoveel mogelijk zelf oplossen. ...
  3. Help om ruzies op te lossen als ze er niet uitkomen. ...
  4. Focus niet op de schuldige maar op de oplossing. ...
  5. Vergelijk je kinderen nooit met elkaar. ...
  6. Hou van elk kind op z'n eigen manier.

Heeft schoonzus recht op erfenis?

Bloedverwanten en echtgenoot / echtgenote

Alleen eigen familie kan dus volgens de wet erven. Schoondochters, schoonzonen, schoonzussen en zwagers zijn geen bloedverwanten van de overledene en kunnen daarom niet volgens de wettelijke regels van de overledene erven.

Wie zijn de wettelijke erfgenamen?

Wie zijn mijn erfgenamen?
  • echtgenoot, geregistreerde partner en eigen kinderen (geen pleeg- of stiefkind) Als uw kinderen niet meer leven: uw kleinkinderen.
  • ouders, broers en zussen. Als uw broers en zussen niet meer leven: hun kinderen.
  • grootouders.
  • overgrootouders.

Wat als een erfgenaam niet wil tekenen?

Komt u erachter dat u niet betrokken bent in een verdeling dan moet u binnen 1 jaar na kennisneming de verdeling vernietigen. Iedere erfgenaam en ook beperkt gerechtigden kunnen verdeling vorderen. Ook schuldeisers van een erfgenaam kunnen een verdeling vorderen.

Kun je onterven aanvechten?

De onterfde persoon voelt zich mogelijk gepasseerd. In dat geval kun je een onterving aanvechten. Kinderen hebben een speciale positie binnen het erfrecht. Zij houden namelijk altijd recht op hun kindsdeel, zelfs bij een onterving in een testament.

Heb je altijd recht op je legitieme portie?

De legitieme portie is de helft van het erfdeel waar kinderen recht op zouden hebben als er geen testament is. Als ouder kun je je kind dus nooit helemaal onterven, want een kind houdt altijd recht op de legitieme portie.

Kan je iemand 100% onterven?

Het onterven van uw kind kan nooit helemaal. Hij of zij heeft namelijk altijd recht op de legitieme portie. Dit is het deel van de erfenis waar kinderen aanspraak op kunnen maken als ze onterfd zijn. In de wet is bepaald dat dit de helft is van wat het kind had geërfd zonder testament.

Kan je altijd je kindsdeel opeisen?

Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.

Kun je kindsdeel onterven?

Volgens het huidige recht is het niet mogelijk om uw kind volledig te onterven. Kinderen hebben een speciale positie in het erfrecht. Zij hebben altijd recht op een deel van de erfenis van de ouders; de legitieme portie. Dit is echter niet gelijk aan het kindsdeel, maar de helft daarvan.

Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?

Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.

Hoe verdeel je de erfenis zonder ruzie?

5 manieren om inboedel uit erfenis zonder ruzie te verdelen
  1. Verdeling in onderling overleg. ...
  2. Rouleren van inboedel. ...
  3. Veiling op basis van een intekensysteem en ruilen. ...
  4. Veiling door inschrijving (hoogste bod) ...
  5. Veiling door loting.

Wat als de erfenis niet eerlijk verdeeld wordt?

Als de erfgenamen het écht niet eens kunnen worden kan je een verdelingsprocedure starten bij de rechtbank. Het is dan wel verplicht om een advocaat in te schakelen. Bij een verdelingsprocedure beslist de rechter hoe de erfenis moet worden verdeeld. Als erfgenaam kun je de rechter vragen de verdeling uit de stellen.

Vorige artikel
Is sprong 7 heftig?
Volgende artikel
Waarom lacht een baby?