Hysteroscopie - Hoe gaat het in zijn werk?

Kan ik mijn baarmoeder laten verwijderen?

Gevraagd door: Ruben Tuithof PhD  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (2 stemmen)

De baarmoeder kan via de schede (vaginaal), via een kijkbuisoperatie (laparoscopie) of via de buikwand (abdominaal)worden verwijderd. Bij alle technieken wordt de baarmoeder losgemaakt van de omringende structuren (bindweefsel, bloedvaten, eileiders en eierstokken).

Wat zijn de nadelen van baarmoeder verwijderen?

Verwijdering van de baarmoeder heeft naast vermindering of verdwijning van uw klachten nog andere gevolgen. Welke gevolgen dit zijn, bespreekt uw behandelend arts met u. Hieronder volgen de mogelijkheden. Na de operatie kan er op korte termijn sprake zijn van een wondinfectie of een bloeding (inwendig of uitwendig).

Is baarmoeder verwijderen gevaarlijk?

Na de verwijdering van je baarmoeder menstrueer je niet meer en kun je uiteraard ook niet meer zwanger worden. De risico's van de ingreep zijn vergelijkbaar met die van elke andere zware buikoperatie, denk aan infecties, bloedingen, trombose, beschadiging van urinewegen, darmen en/of andere inwendige organen.

Kan je ongesteld worden zonder baarmoeder?

Zonder een baarmoeder kan een vrouw niet meer zwanger worden en niet meer menstrueren. De hieronder beschreven gevolgen zijn mogelijkheden waar sommige, maar lang niet alle vrouwen, last van kunnen hebben.

Wat zonder baarmoeder?

Na verwijdering van de baarmoeder komen soms plasproblemen voor. U kunt moeite hebben met het ophouden van urine of niet meer spontaan plassen. Deze klachten zijn meestal van voorbijgaande aard. Plasproblemen kunnen ontstaan doordat tijdens de operatie de blaas gedeeltelijk wordt losgemaakt.

23 gerelateerde vragen gevonden

Hoe voelt verzakking baarmoeder?

Verzakking van de baarmoeder of vaginatop

U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.

Is baarmoeder verwijderen Een zware operatie?

Het verwijderen van de baarmoeder is een grote operatie. Daarom is het belangrijk rustig aan te doen. Tillen en dragen: Het is belangrijk om de eerste week na de operatie niet zwaarder dan 3 kg te tillen en te dragen.

Wat mag je niet doen na een baarmoederverwijdering?

Zolang u nog bloedverlies heeft via de vagina mag u geen tampons gebruiken, niet baden, zwemmen of naar de sauna gaan. Dit in verband met hygiëne en risico op een infectie. Douchen mag wel. Wij adviseren pas na 2 weken na de operatie auto te gaan rijden en korte stukjes te fietsen.

Hoe lang moet je in het ziekenhuis blijven na een baarmoeder verwijdering?

Hoe lang u in het ziekenhuis blijft, hangt af van de zwaarte van de operatie en van het tempo waarin u herstelt. Ook is het van belang of u thuis hulp hebt. Doorgaans blijft u na de operatie enkele dagen tot een week in het ziekenhuis. U wordt gewoonlijk na zes weken op de polikliniek terugverwacht voor controle.

Heb je veel pijn na baarmoederverwijdering?

Ook als de baarmoeder via de schede of laparoscopisch verwijderd is, zal de buik de eerste dagen pijnlijk zijn. Langzamerhand wordt de pijn minder. Als u moet hoesten, niezen of lachen kunt u de buik het beste met de handen steunen, dat voorkomt pijn. Na een dag wordt een eventuele gaastampon verwijderd.

Kun je seks hebben zonder baarmoeder?

De eerste tijd na de operatie hebben vrouwen vaak minder zin in vrijen. Wanneer bij de controle zes weken na de operatie blijkt dat de wond in de vagina goed genezen is, kunt u weer proberen gemeenschap te hebben.

Hoe lang duurt een operatie baarmoeder verwijderen?

Bij een baarmoederverwijdering via de schede of kijkoperatie bestaat er altijd een kleine kans dat de gynaecoloog tijdens de ingreep alsnog moet overgaan tot een buikoperatie. De operatie duurt in het algemeen ruim een uur. Na de operatie wordt u weer wakker op de uitslaapkamer.

Hoe lang geen seks na baarmoederverwijdering?

Over het algemeen is het advies om de eerste 6 weken na de operatie geen gemeenschap (vrijen) te hebben, zodat het wondgebied goed kan genezen. Er is niets op tegen om al eerder seksueel opgewonden te raken of te masturberen. De eerste tijd na de operatie hebben de meeste vrouwen minder zin in vrijen.

Hoe lang duurt herstel na buikoperatie?

Voor deze ingreep moet u rekenen op zeven dagen opname. Na zes weken bent u meestal weer volledig hersteld van de operatie. Het kan tot een jaar duren voor u zich pas echt weer de oude voelt. Regel goede nazorg voor uzelf in de zes weken na de operatie.

Wat is het gewicht van een baarmoeder?

Een normale baarmoeder is zo groot als een kleine peer en weegt 50 gram. De baarmoeder bestaat voornamelijk uit stevig spier- weefsel. Soms ontstaat plaatselijk verdikkingen in de baarmoeder- spier die vleesbomen (myomen) worden genoemd en aanleiding kunnen geven tot hevige en pijnlijke menstruaties.

Hoe gaat een baarmoeder operatie?

De gynaecoloog kan de baarmoeder verwijderen via de schede (vaginaal), soms in combinatie met een kijkoperatie (laparoscopie) of via de buikwand (abdominaal). Bij een operatie via de buikwand is een horizontale snede (bikinisnede) mogelijk of een verticale snede van de navel naar beneden.

Kan verzakking vanzelf overgaan?

Dit gaat meestal vanzelf weer over; leeftijd; de bekkenbodemspieren verzwakken door minder intensief gebruik van de spieren en afname van de vrouwelijke hormonen na de overgang; zwaar lichamelijk werk, overgewicht of veel hoesten; aangeboren zwakte van het bindweefsel.

Hoe weet je of er iets mis is met je baarmoeder?

Meestal zijn er geen duidelijke symptomen. Soms veroorzaken ze pijn, krampen of sterkere bloedingen tijdens de menstruatie. Grote fibromen die op de blaas drukken, zijn oorzaak van een frequente drang tot urineren.

Hoe weet je of je een gekantelde baarmoeder hebt?

Lichte pijn tijdens penetrerende seks. Pijn of drukkend gevoel in de bekken. Niet goed kunnen uitplassen. Obstipatie.

Kunnen eierstokken zonder baarmoeder?

Het overkomt heel wat vrouwen van middelbare leeftijd: hun baarmoeder moet weggehaald worden. Wat gelukkig minder vaak gebeurt: terwijl de chirurg 'er dan toch is', neemt zij meteen ook maar de eierstokken weg.

Wat zijn risicofactoren voor het ontstaan van Endometriumcarcinoom?

Tot de risicofactoren worden gerekend: langdurige of excessieve oestrogene stimulatie, welke kan leiden tot endometriumhyperplasie (zie aanverwant) met uiteindelijk atypie en carcinoom: endogeen: hogere leeftijd, nullipariteit, anovulatoire cycli, late menopauze en obesitas.

Wat is een Adnexextirpatie?

Leefregels na het verwijderen van de eierstok(ken) en eileider(s) (laparoscopische adnex extirpatie) Uw eierstok(ken) en eileider(s) zijn verwijderd. Dit wordt ook wel een laparoscopische adnex extirpatie genoemd.

Hoe lang duurt herstel na hysterectomie?

Na de ingreep:

Voor een vaginale of laparoscopische hysterectomie volstaat meestal één enkele overnachting in het ziekenhuis. Voor een abdominale hysterectomie blijft u gemiddeld vijf dagen in het ziekenhuis. Na de ingreep raden we u een zestal weken rust aan. Daarna kan u terug gaan werken.

Hoe lang herstel na vleesboom verwijderen?

Voor deze operatie wordt u een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen. Bij deze operatie wordt u onder narcose gebracht. U moet rekening houden met een herstelperiode van een aantal weken (zie folder 'Het verwijderen van de baarmoeder via de buikwand').