HONING - Gezond OF Ongezond?!

Kan honing kwaad voor baby?

Gevraagd door: ds. Floris Aydin PhD  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (35 stemmen)

Baby's kunnen zuigelingenbotulisme krijgen. Dit komt in Nederland zeer weinig voor. Clostridium botulinum kan voorkomen in zelf ingemaakte groente en vlees of in honing. Het advies geldt om baby's tot 1 jaar geen honing te geven.

Welke leeftijd mag een kind honing?

Honing vanaf één jaar niet gevaarlijk

De kans dat sporen van de botulisme-bacterie overleven is daardoor zeer klein. Zelfs bij darmproblemen werkt de darm toch nog zodanig dat de kans dat sporen van de botulisme-bacterie uitgroeien zeer klein is. Vanaf de leeftijd van één jaar kan iedereen zonder problemen honing eten.

Kan honing gevaarlijk zijn?

Honing kan sporen bevatten van de bacterie clostridium botulinum. Deze bacterie leeft normaal gesproken in de grond en kan via de pootjes van een bij in honing terechtkomen. De bacterie maakt de giftstof botuline aan, die al in kleine hoeveelheden erg giftig kan zijn.

Wat is infantiel botulisme?

Infantiel botulisme is de meest frequente vorm van botulisme, een ernstige maar zeldzame verlammende ziekte, veroorzaakt door een neurotoxine (proteïne) geproduceerd door een bacterie, Clostridium botulinum.

Waarom is honing gevaarlijk?

Clostridium botulinum en infantiel botulisme

De stof clostridium botulinum die honing kan bevatten, is afkomstig uit de grond en kan via de pootjes van een bij in de honing komen. Deze stof maakt botuline aan, wat een gifstof is die in kleine hoeveelheden al erg giftig kan zijn, vooral voor baby's.

38 gerelateerde vragen gevonden

Waarom mogen kinderen onder de 12 geen honing?

Omdat de darmflora van kinderen tot 1 jaar oud nog niet volledig is ontwikkeld, kunnen de sporen ontkiemen en in de darm toxine gaan produceren. Infantiel botulisme treedt in 98% van de gevallen op bij baby's in de leeftijd van 1 tot 6 maanden.

Hoe goed is honing voor je?

Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.

Hoe groot is de kans op botulisme?

Iedereen kan botulisme krijgen, maar de kans is zeer klein. Zelfs bij vissers is de kans om besmet te raken door dode waterdieren klein. Dit is ook zo bij mensen die vaak in natuurwater zwemmen of surfen. Jonge kinderen hebben meer risico op botulisme.

Waar vind je Clostridium botulinum?

Clostridium botulinum is een bacterie die leeft in een omgeving zonder zuurstof en overal in de natuur voorkomt. De bacterie maakt een gifstof aan die een ernstige voedselvergiftiging kan veroorzaken. Dit is in Nederland zeer zeldzaam.

Wat is botulisme bij eenden?

Botulisme is een verlammingsziekte die wordt veroorzaakt door een sterk gif (toxine) dat onder bepaalde omstandigheden door de bacterie Clostridium botulinum wordt gevormd. De bacterie komt algemeen in Nederland voor in (water)bodems. Vissen en (water)vogels krijgen de bacterie en de sporen binnen via het voedsel.

Wat gebeurt er als je teveel honing eet?

Net als suiker staat honing niet in de Schijf van Vijf. Voor alle soorten honing geldt dat het vloeibare suiker is. Van suiker kun je beter niet te veel eten. Maar af en toe honing op brood of door je yoghurt kan best.

Kan je dik worden van honing?

"De bijdrage die honing binnen een gezond voedingspatroon kan leveren aan de inname van nutrienten is verwaarloosbaar. Door de hoeveelheid suiker past er namelijk slechts af en toe een klein beetje in een gezond eetpatroon.

Hoeveel honing per dag is gezond?

Als je een beetje honing in de thee lekker vindt, hoef je je geen zorgen te maken over de hoeveelheid honing die je per dag gebruikt. Omdat honing een suiker is die vergelijkbaar is met andere soorten suiker is de hoeveelheid honing die je dagelijks kan gebruiken afhankelijk van je verdere voedingspatroon.

Is botulisme dodelijk?

Patiënten kunnen in korte tijd aan de ziekte overlijden. Er bestaat geen immuniteit tegen botulisme. Mensen kunnen de ziekte meerdere malen oplopen. De dodelijke dosis is ongeveer 200-300 picogram/kilogram lichaamsgewicht, wat voor een volwassene van 75 kilo neerkomt op 15 nanogram, dat is 0,000000015 gram.

Hoe krijg je botulisme?

Mensen kunnen botulisme oplopen door het eten van onjuist ingemaakt of bewaard, besmet voedsel. Botulisme bij mensen kan ook optreden door contact met dode vissen en dode watervogels. De meeste vormen van botulisme bij dieren worden echter veroorzaakt door varianten van de toxine die niet schadelijk zijn voor mensen.

Is honing goed tegen hoesten?

Door te hoesten maakt je lichaam je luchtwegen vrij om ze gezond te houden. Honing is, net zoals medicatie, vooral bedoeld om je hoest te verlichten. Het geneest de infectie niet en doet je klachten niet volledig verdwijnen.

Hoe herken je botulisme in water?

Symptomen zijn misselijkheid, overgeven, moeheid, duizeligheid, droge mond en buikklachten. Waarschuw een huisarts als je deze symptomen krijgt na het zwemmen in open water.

Hoe weet je dat je salmonella hebt?

Klachten en symptomen bij infectie met salmonella

Klachten die kunnen ontstaan zijn: misselijkheid, overgeven, diarree (soms met slijm en bloed), buikkrampen, koorts en hoofdpijn. Met name bij een infectie met de Salmonella typhi en de Salmonella paratyphi bacterie kunnen de klachten heel hevig zijn.

Hoe voorkom je botulisme?

Sporen van Clostridium botulinum kunnen ook in andere levensmiddelen voorkomen, maar uit onderzoek blijkt vooral thuis ingemaakte groente, vlees of knoflook in olie een risico te zijn. Het handmatig inmaken, wecken of fermenteren van levensmiddelen zoals vlees, vis of groente gaat niet altijd goed.

Hoe besmettelijk is de ziekte van Weil?

De ziekte van Weil is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. Deze bacteriën heten leptospirosen. Van de bacterie kunnen mensen ook andere ziekten krijgen.

Is botulisme besmettelijk?

Besmettingsweg: Via voedsel, wondcontaminatie, darmkolonisatie (infantiel botulisme). Incubatietijd: Meestal 12 tot 72 uur na de maaltijd. Aerogeen korter. Besmettelijke periode: Niet van mens op mens overdraagbaar.

Hoe ontstaat botulisme in water?

De bacterie verspreidt zich via kadavers van dieren die in het water of langs de waterkant blijven liggen. Deze bacterie wordt actief in ondiepe wateren waarin de temperatuur boven de 20° Celsius uitkomt. De bacterie produceert dan botuline, een zenuwgif dat verlammend werkt op de spieren van vissen en watervogels.

Is honing goed tijdens zwangerschap?

Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.

Waarom mag een baby geen water?

Waarom geen water? Baby's hebben, tot ze 6 maanden zijn, naast borstvoeding geen ander drinken nodig. Geef je je kind wel water, dan is de kans groot dat het daardoor minder moedermelk drinkt. Jouw melk zit vol met voedingsstoffen die je baby nodig heeft.

Waarom geen melk voor baby?

In koemelk of geitenmelk zit namelijk te weinig ijzer en te veel eiwit en zout voor kleine kinderen. Baby's kunnen van het teveel aan eiwit erg ziek worden en er zelfs aan sterven.