Kan een werkgever een doktersverklaring eisen?
Gevraagd door: ds. Johanna van der Velde | Laatste update: 14 juli 2025Score: 4.5/5 (69 stemmen)
Arbeidsrecht: nee, geen doktersverklaring De werkgever mag niet informeren naar details over de ziekte, oorzaken, of de mogelijkheden van de werknemer om te werken.
Kan een werkgever een doktersattest weigeren?
Wettelijk gezien is de werknemer niet verplicht om een medisch getuigschrift aan de werkgever te overhandigen [2]. Hij moet dit echter wel doen als deze verplichting in het arbeidsreglement [3] opgenomen werd of in een collectieve arbeidsovereenkomst en ook indien de werkgever dit uitdrukkelijk vraagt.
Wie mag er om een doktersverklaring vragen?
Alleen de arbodienst of bedrijfsarts mag uw medische gegevens vragen en opslaan. Wel mag uw werkgever gegevens aan u vragen die noodzakelijk zijn om te kunnen beoordelen hoe het verder moet met uw werkzaamheden. Bijvoorbeeld wanneer u weer verwacht op het werk te zijn.
Wat mag een leidinggevende niet vragen?
De werkgever mag niet vragen naar uw gezondheid of uw ziekteverzuim bij uw vorige werkgever. Vragen over uw gezondheid mogen alleen worden gesteld tijdens een aanstellingskeuring (medische keuring). Deze medische keuring is maar voor enkele functies toegestaan.
Wat mag een werkgever eisen bij ziekte?
Bij een ziekmelding mag u alleen vragen en registreren wat noodzakelijk is voor u als werkgever om te weten. Dat is informatie waarmee u kunt bepalen hoe het verder moet met de werkzaamheden van uw werknemer. En informatie om te beoordelen of u loon moet doorbetalen. Die informatie mag u daarom ook vastleggen.
Wat als de werkgever een ziekmelding niet accepteert?
Wat als mijn werkgever mijn ziekmelding niet accepteert? Uw werkgever mag uw ziekmelding niet weigeren. Als hij twijfelt of u ziek bent, moet hij een bedrijfsarts inschakelen. Want alleen een bedrijfsarts mag bepalen of u ziek bent of niet.
Wat mag een werkgever niet?
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Kan een werkgever je verplichten om op gesprek te komen als je ziek bent?
In principe heb je recht op ziekteverlof als je ziek bent, en ben je dus niet verplicht om op gesprek te komen.
Wat mag ik niet tegen mijn manager vertellen?
Uw politieke en religieuze opvattingen
"Praten over religie of politiek op de werkvloer kan verdeeldheid, vervreemding en gevoelens van onderdrukking veroorzaken en een negatieve werksfeer creëren", zegt Engels. "Het is het beste om deze onderwerpen te vermijden, niet alleen met je baas, maar met iedereen op de werkvloer."
Hoe vaak mag een werkgever je bellen als je ziek bent?
Ja, je werkgever mag je bellen als je ziek bent. Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.
Kan een werkgever een doktersverklaring eisen voor een zieke werknemer?
Een werkgever mag een werknemer niet vragen om een doktersverklaring.
Kun je een doktersverklaring krijgen?
Een geneeskundige verklaring mag alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. Deze arts kan een onafhankelijke beoordeling maken van de situatie. In veel gevallen is het verstandig de patiënt te verwijzen naar een arts die de criteria kent voor het toewijzen van de desbetreffende voorziening.
Hoe kan ik een doktersverklaring opvragen?
U kunt hiervoor bij uw arts of zorginstelling terecht. U hoeft geen reden aan te geven voor uw verzoek. Uw arts kan om een legitimatie vragen als u een kopie wilt hebben.
Mag een werkgever een doktersbriefje voor één dag vragen?
Mag je nog een medisch attest voor één dag vragen aan je werknemer? Sinds eind vorig jaar kan je als werkgever geen ziektebriefje meer vragen aan je werknemers voor de eerste ziektedag. Je werknemers kunnen zo maximaal drie keer per jaar afwezig blijven.
Wat kan een werkgever doen als je vaak ziek bent?
Wanneer een werknemer regelmatig ziek is bestaat de mogelijkheid dat een werkgever deze werknemer wil ontslaan. Hiervoor is meer vereist dan dat de werknemer zich vaak ziek meldt. De mate van het ziekteverzuim moet regelmatig en onevenredig hoog te zijn.
Word je betaald als je 1 dag ziek bent?
Word je ziek, dan krijg je de eerste periode je loon betaald door je werkgever. Dit wordt ook gewaarborgd loon genoemd.
Wat mag een leidinggevende niet doen?
- Je uithoren over je privéleven. ...
- Polsen naar je gezondheid. ...
- Naar je kinderwens vragen. ...
- Je mailbox uitpluizen en browsegeschiedenis natrekken. ...
- Je structureel ander werk geven. ...
- Je loon achterhouden. ...
- Je ontslaan zonder geldige reden. ...
- Pesten of intimideren.
Hoe herken je een slechte manager?
- Ze geven geen of weinig erkenning en lof. ...
- Ze vertonen pestgedrag of zijn verbaal gewelddadig. ...
- Ze geven geen of weinig ondersteuning en constructieve feedback. ...
- Ze hebben moeite om hun eigen fouten toe te geven. ...
- Ze zeggen nooit bedankt.
Hoe ga je om met achterbakse collega's?
- 7 tips om te leren omgaan met een achterbakse collega. ...
- Tip 2: Kom voor jezelf op. ...
- Tip 3: Documenteer het gedrag zorgvuldig. ...
- Tip 4: Sluit een achterbakse collega niet volledig uit en blijf professioneel. ...
- Tip 5: Houd controle over de situatie.
Wat mag een werkgever niet bij ziekte?
Een werkgever mag niet vragen naar de aard en de oorzaak van de ziekte van een werknemer. Dit soort vragen schendt de privacy van de werknemer en is daarom niet toegestaan. Zelfs als een werknemer vrijwillig informatie deelt over zijn ziekte, mag deze informatie niet in het personeelsdossier worden geregistreerd.
Hoe vaak contact met werkgever tijdens burn-out?
Het is belangrijk om als werkgever wekelijks contact te hebben met de zieke medewerker. Plan hiervoor een vaste tijd en datum in en houdt het gesprek luchtig en sociaal.
Kan je ontslagen worden als je ziek bent?
Een werkgever mag een zieke werknemer onder bepaalde voorwaarden op staande voet ontslaan. Ook mag een zieke werknemer worden ontslagen als deze zonder goede reden niet meewerkt aan de re-integratie. Als een zieke werknemer zelf zijn ontslag heeft veroorzaakt, dan krijgt deze waarschijnlijk geen Ziektewet-uitkering.
Kan een werkgever om een doktersverklaring vragen?
Nee, een werkgever mag een werknemer niet om een doktersverklaring vragen. Een zieke werknemer geniet vergaande (ontslag)bescherming. Daaronder is ook het recht op privacy begrepen.
Wat mag je weigeren op werk?
Werk weigeren mag over het algemeen alleen wanneer je gezondheid of veiligheid in het geding is. Dit geldt onder meer wanneer het werk dat je krijgt toegewezen, in strijd is met de regels en richtlijnen van de Arbowet of de Arbeidstijdenwet.
Hoe bereikbaar moet ik zijn voor mijn werkgever tijdens ziekte?
Als een werknemer zich heeft ziekgemeld, moet hij bereikbaar zijn voor werkgever en arbodienst. Wil uw zieke medewerker met vakantie? Dan vraagt hij hiervoor toestemming aan u. Als werkgever moet u instemming verlenen, tenzij u gewichtige redenen heeft om het verzoek af te wijzen.
Hoeveel kans zwanger na sterilisatie man?
Kan je ook nierbekkenontsteking hebben zonder koorts?